NEWSFLASH...
LoveGreece
ανάγνωση

Κτήμα Τάτση: Κρασιά βαθιάς παλαίωσης, υπό καθεστώς βιοδυναμικής καλλιέργειας

Παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα με την προβολή του video. Επικοινωνήστε μαζί μας αν επιθυμείτε να το αναφέρετε.
27_11_2018

Powered by:
LoveGreece we believe we can
epixeiro icon LoveGreece

Το κτήμα Τάτση είναι ανάμεσα στους πρώτους στην Ελλάδα που πίστεψαν στη βιολογική καλλιέργεια και την εφαρμόζουν από το 1998 ενώ από το 2002 καλλιεργούν με τη μέθοδο της βιοδυναμικής καλλιέργειας, με ελάχιστη έως μηδενική παρέμβαση στην οινοποίηση.


Κείμενο συνέντευξης

Πολύ μακριά στον τόπο και στο χρόνο, οι πρόσφυγες παππούδες μας που ήρθαν το 1924 από την Ανατολική Ρωμυλία, Βόρεια Θράκη, μια περιοχή που ήταν αμπελουργική, ήρθαν και  εγκαταστάθηκαν στη Γουμένισσα, που επίσης ήταν μια αμπελουργική περιοχή. Απλά εκεί βρήκανε το ξινόμαυρο και τη νεγκόσκα.

Το 1996 ήταν η χρονιά σταθμός. Εκεί, ξεκινήσαμε και βγήκε η πρώτη ετικέτα από ξινόμαυρο και νεγκόσκα.

Ο αμπελώνας καλλιεργείται από το 1998, κάτω από καθεστώς πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας, και από το 2002, όλος ο αμπελώνας είναι κάτω από καθεστώς βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Το κρασί που παράγουμε είναι μεταξύ σαράντα και πενήντα χιλιάδων φιάλων. Είναι ένα προϊόν το οποίο γίνεται με όσο γίνεται πιο ήπιο τρόπο, η παραγωγή του μέσα στο αμπέλι, και στη συνέχεια, όταν πάμε στο οινοποιείο, εξακολουθούμε να έχουμε αυτό τον ήπιο τρόπο.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει συνταγή για την ποιότητα ενός κρασιού, αλλά πέρα από αυτό το πράγμα, υπάρχουν ας πούμε κάποια στάνταρ. Ένα από αυτά είναι το έδαφος, που σίγουρα παίζει ένα μεγάλο ρόλο, όπως και το μικροκλίμα. Ένα δεύτερο είναι σίγουρα το πρέμνο, το σταφύλι, η ποικιλία του σταφυλιού και ένας τρίτος παράγοντας είναι ο άνθρωπος, ο οποίος συνδιαλέγεται με το σταφύλι.

Αυτό όμως που για μας είναι ουσιαστικό και αρχίζει σιγά σιγά και παίρνει σάρκα και οστά, είναι ότι προσπαθούμε να φτιάξουμε κρασιά βαθιάς παλαίωσης, γιατί και το ξινόμαυρο και η νεγκόσκα είμαστε τυχεροί που είναι σταφύλια που μπορούν να μας δώσουν τέτοια κρασιά.

Οπότε, αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα στάδιο όχι πειραματικό, αλλά κανονικό στάδιο που έχουμε κρασιά τέτοια, βαθιάς παλαίωσης, που είναι εικοσαετίας, είναι δεκαπενταετίας, πιο νέα που είναι δεκαετίας και πιστεύουμε ότι είμαστε σε ένα τέτοιο δρόμο.

Είμαι ο Περικλής ο Τάτσης, εκπροσωπώ το κτήμα Τάτση, είμαι αμπελουργός – οινοποιός και είμαι από τη Γουμένισσα.

Εμπνευσμένο από τον δυναμισμό και τη δημιουργικότητα του ελληνικού επιχειρηματικού πνεύματος, το LoveGreece ιδρύθηκε το 2013 σαν μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση και την προώθηση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας ταλαντούχους Έλληνες με εξωστρεφή νοοτροπία. Οι Έλληνες επιχειρηματίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα της χώρας που αξίζει να παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο. Το LoveGreece υποστηρίζεται από την Τζίνα Μαμιδάκη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr