NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

CP Interventions: Coaching & Training με την υπογραφή του Χαράλαμπου Πετρά [Συνέντευξη]

CP Interventions: Coaching & Training με την υπογραφή του Χαράλαμπου Πετρά [Συνέντευξη]

Μετά από 10 χρόνια εμπειρίας στο Athens Coaching Institute, ο Χαράλαμπος Πετράς και η ομάδα του ίδρυσαν την CP Coaching & Training Interventions, παρέχοντας υπηρεσίες σε στελέχη, επαγγελματίες, οργανισμούς και επιχειρήσεις. Σήμερα, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, μας μιλάει για το coaching και για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και αλλαγή των επιχειρήσεων, σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ξεκινώντας, μιλήστε μας για την coaching ψυχολογία και το coaching. Υπάρχει κάποια σχέση με την ψυχοθεραπεία;

Η σχέση του coaching με την coaching - ψυχολογία είναι ανάλογη με τη σχέση ανάμεσα στη δράση και την γνώση. Το coaching είναι η πρακτική εφαρμογή μιας τεκμηριωμένης γνώσης που προκύπτει ερευνητικά μέσα από τον επιστημονικό κλάδο του Coaching Psychology. Μπορούμε να φανταστούμε μια δράση χωρίς γνώση και μια γνώση χωρίς δράση; Θα οδηγούμασταν, τουλάχιστον, σε αδιέξοδα. Το coaching psychology ως κλάδος της ψυχολογίας, ιδρύθηκε στις αρχές του 2000 και μελετά την ανάπτυξη και την αλλαγή σε μη κλινικό πληθυσμό, με εστίαση στον εργασιακό τομέα.

H αλήθεια είναι ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η πρώτη και δεύτερη γενιά των coaches – όχι η ίδια η μέθοδος, οι άνθρωποι της - είχαν μια άρνηση σε ό,τι αφορούσε την ψυχολογία για υπαρξιακούς κυρίως λόγους. Αυτό άλλαξε. Η σχέση του coaching με την ψυχολογία έχει αποκατασταθεί και λεκτικά και ουσιαστικά. Διαφορά υπάρχει ανάμεσα στο coaching και την ψυχοθεραπεία, όχι ανάμεσα στο coaching και την ψυχολογική επιστήμη. Η ψυχοθεραπεία είναι μια άλλη εφαρμογή, ενός άλλου κλάδου της ψυχολογίας, της κλινικής. Η ψυχοθεραπεία εφαρμόζεται σε θεραπευτικό πλαίσιο με σκοπό την ανακούφιση από τον ψυχικό πόνο και την αναδόμηση ενός εσωτερικού χάους ενώ το coaching εφαρμόζεται στην ανάπτυξη νέων συμπεριφορών και σκέψεων που αφορούν την επαγγελματική ανάπτυξη. 

Τι είναι η CP Interventions, σε ποιους απευθύνεται και ποιο το όραμα σας;

Η CP Coaching & Training Interventions είναι το νέο μας σπίτι! Ιδρύθηκε για να στεγάσει την κατάρτιση, τα ταλέντα, την αγάπη και την αφοσίωση των ανθρώπων μας στο Coaching, την Ψυχολογία και την Εκπαίδευση. Μετά από 10 χρόνια εμπειρίας στο Athens Coaching Institute, ιδρύσαμε την CP Interventions για να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε στελέχη, επαγγελματίες, οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Το όραμά μας είναι να συμβάλλουμε στη δυναμική ανάπτυξη και αλλαγή των επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, μέσα από εξειδικευμένες, ποιοτικές, επιτρέψτε μου, χειρουργικές παρεμβάσεις, που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην απόδοση και την παραγωγικότητα. Θέλουμε να δείξουμε στους ανθρώπους πόσο σημαντικό είναι το coaching και να αναδείξουμε την καλή, επιστημονική πλευρά του κλάδου μας.

Ποιες είναι οι υπηρεσίες που παρέχετε, η «ταυτότητα» του συστήματος σας και τα χαρακτηριστικά που σας ξεχωρίζουν;

H CP Interventions εξειδικεύεται στο coaching αποκλειστικά και παρέχει τα πάντα γύρω από αυτό. Τόσο οι εκπαιδευτικές όσο και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες μας, συνδέονται με πτυχές του coaching και της εφαρμοσμένης ψυχολογίας. Δεν προσφέρουμε εκπαίδευση γενικά, σε οποιαδήποτε θεματική.

Συγκεκριμένα, παρέχουμε Leadership, Executive & Team Coaching σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, Business Coaching σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εκπαιδεύουμε στελέχη και επιχειρηματίες σε δεξιότητες coaching για να ασκήσουν ηγεσία πιο αποτελεσματικά. Και βέβαια χορηγούμε ψυχομετρικά εργαλεία αξιολόγησης των δεξιοτήτων και των δυνάμεων των στελεχών.

Είμαστε επαγγελματίες coaches, είμαστε επιστήμονες, εκπαιδευτές ενηλίκων, αλλά ταυτόχρονα και στελέχη που υπηρετούμε το όραμα και τις αξίες του ομίλου μας. Έχουμε γνώση, πειθαρχία και σε κάθε έργο μας ακολουθούμε μια σαφή, δομημένη μεθοδολογία που μοιραζόμαστε ανοιχτά με τον πελάτη μας. Έτσι, είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι, υπάρχει διαύγεια και ουσιαστική συνεργασία. Είμαστε σίγουροι για αυτό που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά όχι αλαζόνες. Σε εμάς δεν θα ακούσετε αποφθέγματα και ατάκες που εντυπωσιάζουν, κρατάμε χαμηλό προφίλ και παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά χωρίς να σηκώνουμε σκόνη.

Λόγω κατάρτισης, έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργούμε συνθετικά. Σε κάθε έργο, ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους του, αξιοποιούμε την κατάλληλη προσέγγιση. Πιστεύουμε ότι η αλήθεια της ανθρώπινης συμπεριφοράς δεν βρίσκεται στο βάθος μιας μεμονωμένης εξειδίκευσης αλλά στο εύρος των διαφορετικών προσεγγίσεων. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μια και μόνη θεωρία, ένα μοντέλο, μια τεχνική που να δίνει επαρκείς λύσεις και απαντήσεις για τη πολυπλοκότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι, στις υπηρεσίες μας θα βρείτε στοιχεία από την Θετική Ψυχολογία, την Οργανωσιακή Ψυχολογία, το Συστημικό Coaching, τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση, την Ψυχοδυναμική Προσέγγιση, την Εκπαίδευση Ενηλίκων, και φυσικά την Ψυχομετρία.
 
Είμαι περήφανος που παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπηρεσίες όπως η ενίσχυση του ψυχολογικού κεφαλαίου των εργαζομένων Psychological Capital Intervention και το Executive Profiling που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στο organizational development.

Πως μπορεί να βοηθήσει έναν επαγγελματία ή στέλεχος το coaching, το training και το consulting που παρέχετε; Τι θα πρέπει να περιμένει και τι όχι;

Με το Coaching ενισχύουμε την απόδοση στελεχών, επαγγελματιών και επιχειρηματιών. Αυτό επιτυγχάνεται πυροδοτώντας τη μάθηση μέσα από την εμπειρία και την ανάπτυξη νέων συμπεριφορών επιτυχίας που αντικαθιστούν τις παλαιότερες.

Στο coaching δεν βοηθάμε στελέχη να πετύχουν απλώς τους στόχους τους, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε πολύ αρχικό επίπεδο. Ποιος μπορεί να συζητήσει για το goal-setting με έναν CEO; Το κατέχει ήδη.

Το Coaching εστιάζει σε συμπεριφορές, προσδοκίες, δυνάμεις, αδυναμίες, πεποιθήσεις, δεξιότητες, εμπόδια και ευκαιρίες. Η αποστολή ενός coach είναι να ενισχύσει την ικανότητα σχεδιασμού, βοηθώντας τον πελάτη του να ηγηθεί του εαυτού του και φυσικά των άλλων.

Παράλληλα, σε οργανωσιακό επίπεδο, υλοποιούμε συνολικές, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς με σκοπό να καλλιεργήσουν μια σταθερή κουλτούρα coaching στο εσωτερικό τους.

Συνηθίζω να λέω ότι το Coaching είναι πρωτίστως συνεδρία. Κι έχει σημασία. Τα στελέχη και οι επαγγελματίες θα εισέλθουν σε ένα περιβάλλον εμπιστευτικότητας και αποδοχής που ο μόνος πρωταγωνιστής θα είναι εκείνοι. Επί 60 έως 90 λεπτά θα επεξεργαζόμαστε ένα απλό ερώτημα: πώς μπορούν να γίνουν καλύτεροι, αποδοτικότεροι σε αυτό που κάνουν, να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις και να λάβουν τις σωστές, για εκείνους, αποφάσεις.

Στην εκπαίδευση τώρα, εξοπλίζουμε τα στελέχη με δεξιότητες coaching που φυσικά δεν μαθαίνουν στο πανεπιστήμιο. Αυτό που κάνει ένα στέλεχος να είναι στέλεχος και όχι απλώς εργαζόμενος, είναι οι δεξιότητες που καθορίζουν τον ρόλο και την ταυτότητά του. Δεξιότητες που αφορούν κυρίως την επικοινωνία, την αυτογνωσία και την εστίαση στο αποτέλεσμα. Η εκπαίδευση που παρέχουμε, καλλιεργεί πρωτίστως μια νέα κουλτούρα στους ανθρώπους, έναν νέο τρόπο σκέψης, τον coaching τρόπο σκέψης.

Στο Consulting έχουμε συμπεριλάβει υπηρεσίες που αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία για τη σύγχρονη ηγεσία. Εκεί λειτουργούμε ως όργανα και σύμβουλοι της Διοίκησης, υπηρετώντας συγκεκριμένους στρατηγικούς σκοπούς. Θα εργαστούμε με ψυχομετρικά εργαλεία, με παρεμβάσεις εκ των άνω που επηρεάζουν την απόδοση των στελεχών. 

petras_photo2.jpg?mtime=20190120155929#asset:110595

Είστε όμως ιδρυτής και διευθυντής και του Athens Coaching Institute. Υπάρχει κάποια «αλληλεπίδραση» μεταξύ των δύο οργανισμών;

Φυσικά και υπάρχει, δεν θα μπορούσε αλλιώς. Προερχόμαστε από το Athens Coaching Institute. Στο Κέντρο αυτό μάθαμε το coaching, εκεί συνεχίζουμε να το μελετάμε και να αποκτούμε νέες γνώσεις, εκεί εκπαιδεύουμε νέους coaches που θα εργαστούν σε ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Το Ινστιτούτο διατηρεί έναν πιο ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η CP Interventions από την άλλη, εστιάζει αποκλειστικά στην εφαρμογή, στην υλοποίηση παρεμβάσεων σε ατομικό και οργανωσιακό επίπεδο, συμπληρώνοντας, αν θέλετε, και τη δική μας ταυτότητα ως coaches. Για αυτό πιστεύω πως η νέα αυτή στέγη μας δίνει τη χαρά να εργαζόμαστε πια σε όλο το φάσμα του Coaching.

Μελετάμε τη σύγχρονη γνώση που παράγεται, εκπαιδεύουμε επαγγελματίες, είμαστε οι ίδιοι επαγγελματίες με την έννοια του practitioner στον χώρο, παρέχοντας συνεδρίες και ταυτόχρονα είμαστε στελέχη της επιχείρησής μας. Οι δύο αυτοί οργανισμοί, λοιπόν, δημιουργούν μια δυναμική που, κατά τη γνώμη μου, είναι εξαιρετική και αποτυπώνεται πλήρως στην ποιότητα της υπηρεσίας που λαμβάνουν οι πελάτες μας. 

Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας «καλός» coach και πως μπορεί να σιγουρευτεί ο ενδιαφερόμενος πως επέλεξε τον κατάλληλο;

Ανοίγετε ένα σημαντικό θέμα, είναι μία ερώτηση που δέχομαι πολύ συχνά. Ποιος είναι ο ικανός coach, με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέξει μια επιχείρηση έναν coach; Η απάντηση είναι η εξής: Πρώτον, η εκπαίδευσή του. Τι εκπαιδεύσεις έχει ολοκληρώσει στο coaching, όχι γενικά. Δεύτερον, πόσα χρόνια εμπειρίας έχει στον κλάδο ως επαγγελματίας. Τρίτον, τι διαφορετικό προσφέρει σε σχέση με τους περισσότερους coaches; Πρόκειται για μια προσωπικότητα που με το έργο του συμβάλλει στον κλάδο, ξεχωρίζει; Τέταρτον, αν μπορεί σε ένα ραντεβού γνωριμίας να παρουσιάσει με σαφήνεια την μεθοδολογία και τα βήματα που ακολουθεί στη δουλειά του. Πέμπτο, αν θέτει εκείνος τα κριτήρια ποιότητας και αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας του χωρίς να αφομοιώνεται από τις όποιες προσδοκίες του πελάτη. Και έκτο, αν μιλάει πολύ.. να αποφεύγουμε coaches που χρησιμοποιούν αποφθέγματα, ατάκες και μεγαλοστομίες. 

Ομοίως, όλα αυτά, κάνουν και τον ικανό coach κατά τη γνώμη μου, τον επαγγελματία. 

Ποια είναι σήμερα η παρουσία του coaching στην Ελλάδα; Θα λέγατε πως υπάρχει κουλτούρα coaching στις επιχειρήσεις; Γνωρίζουν τα οφέλη του;

Η παρουσία του Coaching στην Ελλάδα ενισχύεται, τόσο η καλή του πλευρά όσο και η κακή του, κι εννοώ το ψευδο-coaching που συναντάμε σε σεμινάρια ξεκλειδώματος μυστικών δυνάμεων. Στην Ελλάδα εξ αρχής επενδύσαμε – και μιλώ για τον κλάδο συνολικά, όχι για τους λίγος ικανότατους επαγγελματίες- περισσότερο στην εικόνα και λιγότερο στην ουσία. Υπάρχει ένα κύμα από γκουρού που τα λύνουν όλα. Έχει και την πλάκα του το θέμα, αρκεί να μην μένουμε σε αυτό. Θα πρέπει να το αποδεχτούμε και να πάμε παρακάτω, συμβαίνει σε πολλά επαγγέλματα. 

Ταυτόχρονα όμως, έχει δημιουργηθεί και στην χώρα μας αυτό που λέμε Evidence-based Coaching, δηλαδή το coaching που σκέφτεται πριν δράσει, που ενστερνίζεται την επιστημονική γνώση και την εφαρμόζει με επαγγελματισμό και συνέπεια. Ε.. και στη δημιουργία αυτής της κοινότητας, επιτρέψτε μου να πω ότι έχω βάλει κι εγώ το χεράκι μου τα τελευταία 10 χρόνια. 
Σήμερα, οι επιχειρήσεις αναζητούν επαγγελματίες coaches, είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός. Ζήτηση υπάρχει, στην προσφορά πρέπει να εργαστούμε. Η αγορά αναπτύσσεται και ο καθένας αγοράζει αυτό που τελικά θέλει.

Τώρα, στο αν υπάρχει ξεκάθαρη κουλτούρα coaching, δεν μπορώ να απαντήσω απόλυτα, δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις. Υπάρχει όμως στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζομαι και πιστεύω ότι είναι θέμα ανθρώπων, θέμα προσώπων. Στην ίδια επιχείρηση, σε διαφορετικά τμήματα, μπορεί να συναντήσει κανείς διαφορετικές φιλοσοφίες. Υπό αυτή την έννοια υπάρχουν κουλτούρες που είναι ανοιχτές στη μάθηση, άρα και στο coaching και υπάρχουν και κουλτούρες που είναι κλειστές, άρα θα είναι κλειστές και στο coaching.

Ακόμη και διστακτικοί άνθρωποι, που δεν γνωρίζουν τα οφέλη του coaching από πριν, και μου φαίνεται λογικό ακόμη στην Ελλάδα, εάν γνωρίσουν έναν σωστό επαγγελματία, είτε συνεργαστούν είτε όχι, αποκτούν θετική εικόνα για το coaching. 

Παρέχετε τις υπηρεσίες σας στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Πώς αποφασίσατε να επεκτείνετε τις υπηρεσίες σας στην Κύπρο και πώς εξελίσσεται εκεί το Coaching;

Η αλήθεια είναι ότι επισκέφθηκα για πρώτη φορά την Κύπρο ως σπουδαστής. Το 2011, μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στην ανθρωπολογία, μερικά χρόνια στην έρευνα, μετά την πρώτη μου εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία και το coaching, επέλεξα να κάνω ένα πτυχίο στην Ψυχολογία και το έκανα στην Κύπρο, στη Λευκωσία, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Ζούσα στο νησί σχεδόν έξι μήνες κάθε χρόνο. Από το 2016 δε, έχω αποκτήσει μια μεγάλη οικογένεια στην Κύπρο και η ζωή μου μοιράζεται ανάμεσα στα δύο κράτη του ελληνισμού. Έτσι το αισθάνομαι, σαν δύο εκδοχές του ίδιου πολιτισμού. Η ανάπτυξη του branding μας λοιπόν, ήρθε ως φυσική συνέχεια μιας ζωής που χτίζεται εκεί.

Είναι για εμένα μεγάλη χαρά να αξιοποιώ την εμπειρία μου, να λαμβάνω υπόψη τις νέες, διαφορετικές συνθήκες σε μια άλλη χώρα και να δημιουργώ κάτι από την αρχή. Υπάρχουν διαφορές πράγματι, σε όλα τα επίπεδα, θεσμικά, κοινωνικά, νομικά, οικονομικά, που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το coaching, οφείλω να μοιραστώ μαζί σας το εξής. Το coaching είναι κάτι καινούριο στην Κύπρο. Έχουν εμφανιστεί κάποιοι επαγγελματίες, γίνονται σεμινάρια, κάποια είναι πολύ επαγγελματικά και κάποια είναι αστεία. Το κοινό όμως είναι πιο ώριμο, υπό την έννοια ότι στην Κύπρο είναι πιο εξοικειωμένοι με την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Κι έτσι, οι ερωτήσεις που μου κάνουν, οι προβληματισμοί αλλά και η θετική διάθεση με την οποία υποδέχονται το coaching, βρίσκονται σε μια κατάλληλη ισορροπία. Για αυτό και πιστεύω ότι το coaching θέλει ακόμη το χρόνο του στην Κύπρο, αλλά σε επίπεδο στελεχών και επιχειρήσεων θα αναπτυχθεί πολύ πιο σωστά και δομημένα σε σχέση με την Ελλάδα. 

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας, τα επόμενα σχέδια, γύρω από την CP Interventions αλλά και προσωπικά για την εξέλιξή σας στο Coaching;

Στόχος μας είναι η CP Coaching & Training Interventions να μεγαλώσει υλοποιώντας υψηλού επιπέδου, ποιοτικές παρεμβάσεις σε στελέχη, ομάδες και επιχειρήσεις. 

Προσωπικά, θα έλεγα ότι βρίσκομαι σε μία φάση πολύ δημιουργική, μετά από δέκα χρόνια στον κλάδο. Έχει έρθει η στιγμή που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ισχυρές βάσεις που έχουμε διαμορφώσει και να πάμε το coaching σε ένα άλλο επίπεδο στη χώρα μας. Από εδώ και πέρα λοιπόν συνεχίζουμε με δημιουργικότητα, εργατικότητα, πειθαρχία, μελέτη και σύνεση! 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr