NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

ORamaVR: Ιατρική εκπαίδευση σε ένα χειρουργείο εικονικής πραγματικότητας! [Συνέντευξη]

ORamaVR: Ιατρική εκπαίδευση σε ένα χειρουργείο εικονικής πραγματικότητας! [Συνέντευξη]

Ο Γιώργος Παπαγιαννάκης, co-founder και CEO/CTO της ORamaVR, μιλάει στο epixeiro.gr για το πώς η εταιρεία του χρησιμοποιεί την εικονική πραγματικότητα για να μειώσει τα χειρουργικά λάθη και να βελτιώσει την εκμάθηση των επεμβάσεων.

Μιλήστε μας για την εταιρεία σας και την ομάδα από την οποία αποτελείται. Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας της, ποιο «κενό» θέλησε να καλύψει;

Η ORamaVR είναι μια καινοτόμος εταιρεία έντασης γνώσης (startup) η οποία υποστηρίζεται από θεσμικό επενδυτή (PJ Tech Catalyst). Εστιάζει στον μετασχηματισμό της ιατρικής εκπαίδευσης (γνώση) και της κατάρτισης (δεξιότητες) μέσω της καινοτόμου προσομοίωσης εικονικής πραγματικότητας και της μεταφοράς δεξιοτήτων από τον εικονικό στον πραγματικό χειρουργικό χώρο. Έτσι, μειώνονται τα χειρουργικά λάθη, βελτιώνοντας την εκμάθηση των επεμβάσεων. Συνιδρυτές της είναι ο καθ. Γιώργος Παπαγιαννάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), ο καθ. Ελευθέριος Τσιρίδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και ο καθ. Πάνος Τραχανιάς (Πανεπιστήμιο Κρήτης), καθώς και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Από το 2002 είχα δημοσιεύσει καινοτόμες παγκοσμίως μεθόδους εκπαίδευσης/προσομοίωσης σε επείγουσα Ιατρική όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκα σε εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και σε έρευνα γύρω από εικονικούς ανθρώπους (virtual humans), σε άλλες περιοχές. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα το 2011, ως ερευνητής στο ΙΤΕ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (μετά από 17 χρόνια στο εξωτερικό), ξαναδημιούργησα μια νέα πλατφόρμα εικονικής προσομοίωσης και εκπαίδευσης. Το 2015, μαζί με τους συνιδρυτές, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στην ιατρική εκπαίδευση γιατί υπήρχε κενό στην εκπαίδευση νέων χειρουργών.

oramavr_founder.jpg?mtime=20190126132516#asset:111354

Ποια είναι σήμερα τα προϊόντα που προσφέρετε και σε ποιους απευθύνονται;

Αυτήν την στιγμή έχουμε δύο επεμβάσεις αρθροπλαστικής για ορθοπαιδικούς χειρουργούς, μια τεχνική ραμμάτων για γενικούς χειρουργούς και μια επέμβαση οδοντιατρικών εμφυτευμάτων για οδοντιάτρους. Επεξεργαζόμαστε άλλες τέσσερις, σε άλλες ιατρικές περιοχές.

Που βρίσκουν εφαρμογή τα προϊόντα σας και ποια είναι η εικόνα που έχετε από την χρήση τους, το feedback που λαμβάνετε; Ποια τα πρακτικά αποτελέσματα;

Μεταξύ των πρώτων πελατών που ενσωμάτωσαν το λογισμικό της ORamaVR στο εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι οι ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στο Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης (NYU), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία. Στην ORamaVR πρόσφατα απονεμήθηκε το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο FARE από την Αμερικανική Ακαδημία Χειρουργών ισχίου και γόνατος (Μάιος 2018), καθώς και το δεύτερο βραβείο στην Καινοτομία & Τεχνολογία από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (Μάιος 2018).

Κάνετε χρήση της εικονικής πραγματικότητας για να βελτιώσετε τον χώρο της υγείας. Ποιος είναι ο ανταγωνισμός που υπάρχει σε αυτό (VR και υγεία) και ποιες οι εξελίξεις που μπορούμε να αναμένουμε στο κοντινό μέλλον;

Όταν ξεκινήσαμε το 2016 υπήρχε μια ακόμα εταιρία startup στην Καλιφόρνια, στον ίδιο χώρο. Τώρα, υπάρχουν πάνω από έξι άλλες startup ακριβώς στον ίδιο χώρο. Μας χαροποιεί αυτό γιατί βοηθούν στη δημιουργία αγοράς, κάτι που δεν υπήρχε πριν.

Υπάρχουν τεχνολογικοί περιορισμοί στους τρόπους κατά τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί το VR για τέτοιους σκοπούς; Υπάρχουν ίσως κάποια «όρια»;

Συνήθως, μόλις κάποιος δοκιμάσει τα προϊόντα μας ενθουσιάζεται με την αίσθηση της «παρουσίας» και προσομοίωσης ρεαλιστικής όρασης και ακοής στον εικονικό κόσμο και αναζητά την αίσθηση της εικονικής αφής. Εκεί τους εξηγούμε ότι οι κανόνες φυσικής εμποδίζουν κάτι τέτοιο για την ώρα.

Γενικότερα, σε ποιους άλλους χώρους μπορεί να εφαρμοστεί η εικονική πραγματικότητα, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες και βελτιώνοντας τις ζωές των ανθρώπων;

Η εκπαίδευση μέσα από εμπειρία (experiential learning) είναι από τους πρωταρχικούς στόχους για τους οποίους δημιουργήθηκε η εικονική πραγματικότητα (εκπαίδευση αστροναυτών στην NASA). Θεωρούμε ότι όλα τα τεχνικά επαγγέλματα του μέλλοντος θα χρησιμοποιούν VR, ακριβώς όπως είναι υποχρεωτική η χρήση εικονικής πραγματικότητας και flight simulators στους πιλότους.

Ποια η γνώμη σας για την ελληνική startup σκηνή και το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η καινοτομία και η τεχνολογία στην χώρα μας;

Η σύνδεση καινοτομίας και επιχειρηματικότητας με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα είναι για μένα η μόνη διέξοδος από την κρίση. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, θέλουμε θεσμούς και περιβάλλον να το υποστηρίξουμε. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ισραήλ.

Το τοπίο αλλάζει για τις startups ολοταχώς προς το καλύτερο.

Συμμετείχατε πρόσφατα στο ελληνικό περίπτερο στην CES 2019. Μιλήστε μας για την συγκεκριμένη εμπειρία και τα ενδεχόμενα οφέλη που υπήρξαν για εσάς από την παρουσία σας στην έκθεση.

Μας δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε την παγκόσμια καινοτομία της ORamaVR μεταξύ 1.200 startups από 40 χώρες, σε μια έκθεση όπου συμμετείχαν πάνω από 180.000 επισκέπτες.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα, οι επόμενοι στόχοι, για την εταιρεία σας;

Επόμενη χρηματοδότηση και ανάδειξη της ORamaVR σε market leader παγκοσμίως

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr