NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

«Football Analytics: Προβλήματα, μέθοδοι και διασκεδαστική στατιστική»

«Football Analytics: Προβλήματα, μέθοδοι και διασκεδαστική στατιστική»
31_01_2019 | 11:25 31_01_2019 | 11:28
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για όγδοη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του καθηγητή στατιστικής Γιάννη Ντζούφρα με θέμα «Football Analytics: Προβλήματα, μέθοδοι και διασκεδαστική στατιστική».

Football Analytics:

Προβλήματα, μέθοδοι και διασκεδαστική στατιστική

  • Ποια ήταν η καλύτερη εποχή του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου;
  • Ήταν ο Ρονάλντο ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης τη σεζόν 2015-16;
  • Δίκαια έλαβε ο Ερίκ Καντονά τον χαρακτηρισμό «βασιλιάς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ»;
  • Θα κέρδιζε πέρσι το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ αν δεν είχαμε διακοπή και τιμωρία σε δύο αγώνες;
  • Ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι αριθμοί;
  • Υπάρχει πραγματικά διασκεδαστική στατιστική;

Στη διάλεξή του, ο καθηγητής στατιστικής Γιάννης Ντζούφρας θα αποπειραθεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα με δεδομένα και αριθμούς και παράλληλα θα μας εντάξει στον υπέροχο κόσμο των analytics. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές και κερδοφόρο άθλημα στο κόσμο. Αποτελεί πηγή διασκέδασης, ψυχαγωγίας αλλά και ίντριγκας. Ο κύριος λόγος για τον οποίο το ποδόσφαιρο ιντριγκάρει τους θεατές περισσότερο απ’ ό, τι σε άλλα αθλήματα είναι η αβεβαιότητα του αποτελέσματος. Τρανταχτά παραδείγματα τέτοιας αβεβαιότητας αποτελούν η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Euro 2004 από την Ελλάδα και η νίκη της Γερμανίας επί της Βραζιλίας με σκορ 7-1 στον ημιτελικό του Μουντιάλ 2014. Επίσης, το ποδόσφαιρο δημιουργεί μία τεράστια πηγή δεδομένων.

Ο καθηγητής Ντζούφρας θα συζητήσει τα ενδιαφέροντα μαθηματικά προβλήματα που εμφανίζονται στο ποδόσφαιρο, θα παρουσιάσει διάφορες απλοποιημένες τεχνικές και στατιστικές μεθόδους επίλυσης και θα αναδείξει τα πιο διασκεδαστικά αποτελέσματα. Θα μας εισαγάγει στις έννοιες των μοντέλων πρόβλεψης, της ανάλυσης επίδοσης και αξιολόγησης παικτών και θα παρουσιάσει προβλήματα σχετικά με στρατηγικές βελτιστοποίησης της προπόνησης, μεθόδους βέλτιστου και δίκαιου προγραμματισμού του πρωταθλήματος και θα συζητήσει θέματα αγωνιστικής ισορροπίας σε διάφορα πρωταθλήματα.

Τελικά, το ποδόσφαιρο είναι επιστήμη!

Γιάννης Ντζούφρας

Ο Γιάννης Ντζούφρας είναι καθηγητής του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά (1994). Απέκτησε μεταπτυχιακό, με διάκριση, στη Στατιστική με εφαρμογές στην Ιατρική από το Πανεπιστήμιο του Southampton (1995) και διδακτορικό δίπλωμα από το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου (1999). Το 2001 του απενεμήθη το Λευκοπούλειο βραβείο για την καλύτερη διδακτορική διατριβή από το Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Διετέλεσε λέκτορας «Ποσοτικών Μεθόδων» στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την περίοδο 2001-2004 και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2004 έως το 2011. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει δώσει διαλέξεις σε μεταπτυχιακά προγράμματα των Πανεπιστημίων της Παβία και του καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου, καθώς και στο διδακτορικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μπικόκα του Μιλάνου. Ο κύριος Ντζούφρας είναι δημιουργός και οργανωτής της ιστοσελίδας grstats list. Το 2010, το βιβλίο του με τίτλο «Bayesian Modeling Using WinBUGS» (από τον εκδοτικό οίκο John Wiley) βραβεύτηκε από την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών (Association of American Publishers, AAP) με «Honorable Mention» στην κατηγορία των μαθηματικών στο διαγωνισμό επιστημονικού βιβλίου PROSE (Professional and Scholarly Excellence). Έχει διοργανώσει συνέδρια σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Παβία και του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνο στην Ελλάδα. Επίσης είναι δημιουργός μαζί με τον Δ. Καρλή της ερευνητικής ομάδας AUEB Sports Analytics Group και έχει διοργανώσει 3 συνέδρια με τίτλο «AUEB Sports Analytics Workshop» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. To καλοκαίρι του 2019, ο Κος Ντζούφρας μαζί με τον Κο Καρλή και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα συνδιοργανώσουν το συνέδριο «MathSport International 2019» στην Αθήνα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Μπεϋζιανής και υπολογιστικής στατιστικής, κατηγορικών δεδομένων και πιο συγκεκριμένα στην μεθοδολογία και την κατασκευή στατιστικών μοντέλων. Επίσης, ασχολείται με εφαρμογές σύνθετων μοντέλων στην ιατρική, την ψυχομετρία, και τα αθλητικά δεδομένα (analytics).

Είσοδος ελεύθερη

Πού

The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός)

Πότε

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 20:00

Πληροφορίες

τηλ.: 210-3411009

email: info@thehubevents.gr

web: thehubevents.gr

facebook

Το epixeiro.gr υποστηρίζει το event σαν χορηγός επικοινωνίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr