NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Greeklist: «Ενώνοντας» τους Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου στην εποχή του Brexit

Greeklist: «Ενώνοντας» τους Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου στην εποχή του Brexit
Φωτογραφία: Φωτογραφία από Reload Greece Connect Conference 2018

O Αυγουστίνος Γαλιάσος, founder του Greeklist, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για το πώς «συνδέει» τους Έλληνες και τις ελληνικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας αλλά και για το πώς έχει επηρεαστεί η ελληνική κοινότητα και η βρετανική κοινωνία από το επικείμενο Brexit.

Μιλήστε μας για εσάς, για τη δραστηριότητα σας στην Αγγλία και την επαγγελματική σας πορεία στην χώρα. Συστηθείτε μας!

Είμαι από εκείνους που ήρθαν πριν την κρίση στην Ελλάδα, αφού ήρθα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2003 για να κάνω το Master μου στη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας στο πανεπιστήμιο του Warwick.

Αμέσως μετά το πτυχίο δούλεψα στο logistics τμήμα μια βρετανικής ναυτιλιακής εταιρίας και μετά στο supply chain της Bloomberg. Το μεγάλο βήμα έγινε βέβαια όταν μετακινήθηκα το 2008 στην Coca-Cola, όπου έμεινα για 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της πορείας μου εκεί είχα πολλές θέσεις ευθύνης στα κομμάτια της στρατηγικής, των νέων προϊόντων, στο εμπορικό τμήμα και στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και οργάνωσης παραγωγής. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είμαι ο Global Programme Manager για τα νέα προϊόντα των βρετανικών μπισκότων McVities Digestive.

Από την αρχή της πορείας μου στο Ηνωμένο Βασίλειο ήμουν πολύ κοντά στους Έλληνες. Αυτός είναι και ο λόγος που από το 2007 έχω το μεγαλύτερο ελληνικό γκρουπ εκτός Ελλάδας στο Facebook (το Ellines sto Londino - Greeks in London) με 42.000 μέλη. Την ίδια στιγμή, έχω εβδομαδιαία εκπομπή στο ελληνικό ραδιόφωνο του Λονδίνου (London Greek radio) αλλά και στην ελληνική τηλεόραση του Ηνωμένου Βασιλείου (Hellenic TV), στην οποία παρουσιάζω κάθε εβδομάδα έναν νέο Έλληνα επαγγελματία. H μεγάλη μου αγάπη είναι η μουσική και αυτός είναι ο λόγος που είμαι ιδρυτικό μέλος των Hellenic Nights, μιας ομάδας Ελλήνων επαγγελματιών που διοργανώνουν εβδομαδιαίες ελληνικές βραδιές και συναυλίες από το 2005.

Έχετε αναπτύξει το Greek list. Τι ακριβώς είναι αυτό και πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του;

Έχοντας ξοδέψει πάρα πολύ χρόνο με την ελληνική κοινότητα τα τελευταία 15 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατάλαβα πόσο σημαντικό ήταν να υπάρχει μία πλατφόρμα η οποία θα ενώνει τους Έλληνες και τις ελληνικές επιχειρήσεις για το κοινό καλό. Σε μία περίοδο που όλο και πιο πολλοί Έλληνες μεταναστεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ύπαρξη μίας ολοκληρωμένης και οργανωμένης πλατφόρμας με όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες κάτω από μία οργανωμένη στέγη ήταν αναγκαία.

Καθημερινά έβλεπα και άκουγα Έλληνες να ζητούν Έλληνες δικηγόρους, Έλληνες οδοντίατρος, Έλληνες μεταφραστές και να ψάχνουν ελληνικά προϊόντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Βρετανοί γιατροί δεν είναι καλοί, απλά νομίζω, ειδικά με τους Έλληνες που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια, ότι είναι πολύ πιο εύκολο να συνεννοηθείς στη δική σου γλώσσα και να έχεις κάποιον να σε καταλάβει από την χώρα σου.

greeklist1.jpg?mtime=20190216104931#asset:114115

Αποτελεί το Greek list μια επιχειρηματική δραστηριότητα; Υπάρχει κάποιο κόστος για την προσθήκη μιας νέας καταχώρησης; Πώς το προωθείτε/υποστηρίζετε;

Σε αρχικό στάδιο το Greek List αποτελεί μία πολύμηνη εθελοντική δράση όλης της ομάδας μας, με σκοπό την επικοινωνιακή ένωση των Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πλάνο ανάπτυξης του Greek List περιλαμβάνει νέες ενότητες έκπληξη – εντός των επόμενων μηνών - με στόχο να αποτελεί καθημερινά ένα πολύτιμο «όχημα» επικοινωνίας, διαφημιστικής προβολής και πωλήσεων για όλες τις επιχειρήσεις, προσφέροντας ταυτόχρονα σημαντικά οφέλη και δώρα στο ελληνικό κοινό που ζει εδώ.

Ποια είναι, αυτή τη στιγμή, η επιχειρηματική δραστηριότητα των Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο; Σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται;

Θα έλεγα ότι στα πρώτα μου χρόνια, μεταξύ του 2003 και το 2009, οι περισσότεροι Έλληνες ήταν είτε τραπεζικοί, είτε σύμβουλοι επιχειρήσεων, είτε δούλευαν στο κομμάτι του IT, είτε, προς το τέλος, γιατροί. Η κατάσταση έχει αλλάξει και το βλέπω καθημερινά. Υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος ακόμα και χωρίς να ξέρει καλά την αγγλική γλώσσα, ανεβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να κάνει μια καινούργια αρχή.

Έχω πολλά παραδείγματα κόσμου ο όποιος ανέβηκε στο Λονδίνο, βρήκε μια δουλειά ως σερβιτόρος και σιγά - σιγά εξελίχθηκε και κατάφερε να βρει θέση στο αντικείμενο που είχε σπουδάσει. Από την άλλη, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι βρήκαν την κρίση σαν μία μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξουν πολύ όμορφα μοντέρνα ελληνικά εστιατόρια, στα οποία μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό πελατών είναι Βρετανοί.

Αυτό είναι μια πολύ καλή διαφήμιση για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Οι τομείς οι οποίοι οι Έλληνες δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από αυτούς που ανέφερα πιο πάνω, είναι και τα τουριστικά επαγγέλματα, ο τομέας εστίασης και ο τομέας υγείας.

Πώς έχει επηρεάσει το επικείμενο Brexit τους Έλληνες που ζουν στην χώρα, ειδικά τους επαγγελματίες;

Οι Έλληνες οι οποίοι ζουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που υπάρχει μία αβεβαιότητα, δεν θα επηρεαστούν από το επικείμενο Brexit. Όσοι είναι ήδη εδώ αλλά λιγότερο από 5 χρόνια θα μπορούν να πάρουν το λεγόμενο pre-settled status που θα τους δίνει άδεια παραμονής για να συμπληρώσουν την πενταετία και να πάρουν μετά το settled status.

Έχετε εργαστεί (και εργάζεστε) στην Αγγλία, σε μεγάλες εταιρείες. Βλέπουμε πολλές να φεύγουν και να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες ευρωπαϊκές τοποθεσίες. Δώστε μας μια εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει και τι προβλέπεται για αυτό το θέμα.

Αυτό που βλέπω εγώ από τη δική μου εμπειρία είναι ότι πάρα πολλές εταιρείες έχουν παγώσει τις προσλήψεις, δηλαδή κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Παρόλο που μπορεί να χρειάζονται άτομα, περιμένουν τι θα γίνει. Από την άλλη μεριά έχω φίλους σε εταιρείες οι οποίοι δυστυχώς έχασαν τη δουλειά τους γιατί τα κεντρικά τους μεταφέρθηκαν σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Ισπανία. Αυτό που συμβαίνει με μία λέξη μπορώ να το περιγράψω ως αβεβαιότητα, αλλά από την άλλη μεριά δεν μπορώ να πιστέψω ότι κόσμος που έχει εργασιακή εμπειρία στο Ηνωμένο βασίλειο δεν θα μπορέσει να βρει μία αντίστοιχη ή ακόμα και καλύτερη ευκαιρία για εργασία

Βάσει και της δραστηριότητας σας μέσω του Greek list, θα λέγατε πως προφέρονται σήμερα επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο; Και, αν ναι, ποιες είναι αυτές, σε ποιους τομείς;

Τα μοντέρνα ελληνικά εστιατόρια που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο νομίζω είναι αριθμός ρεκόρ. Ο χώρος της εστίασης πάντα θα προσφέρει μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες, όσα και αν είναι αυτά τα μαγαζιά. Βλέπουμε επίσης ελληνικά delicatessen και ελληνικά σουπερμάρκετ τα οποία σίγουρα δεν είναι αρκετά για όλο αυτό τον κόσμο. Ο τομέας της οικοδομής και συγκεκριμένα της ανακαίνισης πιστεύω ότι ποτέ δεν θα σταματήσει να δίνει ευκαιρίες. Υπάρχουν πάρα πολλά σπίτια στο Λονδίνο τα οποία συνέχεια χρειάζονται ανακαίνιση και βλέπουμε πάρα πολλούς Έλληνες να ασχολούνται με αυτό το κομμάτι.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα επέστρεφε ένας Έλληνας από την Αγγλία στην Ελλάδα; Βάσει και της επαγγελματικής σας πορείας, υπάρχει κάτι πίσω στην Ελλάδα που θα βλέπατε ως ευκαιρία;

Όταν εγώ αποφάσισα το 2004, που όλα ήταν τέλεια στην Ελλάδα, να μην γυρίσω πίσω, ο λόγος ήταν η αξιοκρατία, η εκτίμηση της δουλειάς που κάνεις και η εξέλιξη. Οι αποδοχές για μένα δεν ήταν ο αρχικός λόγος. Αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης της δουλειάς σου, πράγμα που συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δυστυχώς, από πάρα πολλούς φίλους μου οι οποίοι έκαναν την κίνηση να γυρίσουν μόνιμα στην Ελλάδα, παρόλο που είχαν καλές ιδέες, πάντα «κόλλαγαν» στη γραφειοκρατία και στο φορολογικό σύστημα.

Ποιοι είναι οι επόμενοι προσωπικοί σας στόχοι και το όραμα σας για το μέλλον του Greek list;

Με 400.000 Έλληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, νομίζω η περίοδος που έγινε το λανσάρισμα του Greek list είναι ότι καλύτερο. Το όραμα μου, αλλά και της ομάδας μου που περιλαμβάνει πάρα πολλούς Έλληνες επαγγελματίες, είναι το Greek list να γίνει η πρώτη επιλογή του κάθε Έλληνα, είτε μένει μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε προετοιμάζεται να έρθει μόνιμα εδώ, να μπορεί να βρει Έλληνες επαγγελματίες, ελληνικές προσφορές, ελληνικά προϊόντα και όλες τις πληροφορίες για την ζωή και τις διαδικασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για όσους επαγγελματίες θέλουν να γραφτούν είναι εντελώς δωρεάν και μπορούν να το κάνουν στο greeklist.co.uk. Στην ίδια διεύθυνση ο χρήστης μπορεί να μπει και αναζητήσει Έλληνες επαγγελματίες, σε μία λίστα με εκατοντάδες επιχειρήσεις που ανανεώνεται καθημερινά με καινούργιες καταχωρήσεις.

greeklist2.jpg?mtime=20190216105012#asset:114116


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr