NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Πες μας, ρομπότ, γίνεται να μην μας πάρεις τις δουλειές;

Πες μας, ρομπότ, γίνεται να μην μας πάρεις τις δουλειές;

​Έχουν πει πως στο μέλλον δεν θα υπάρχουν δημοσιογράφοι και πως κείμενα όπως αυτό θα γράφονται από τεχνητή νοημοσύνη. Σήμερα, καθόμαστε απέναντι από ένα κόκκινο φωτάκι, ένα σύστημα AI. Το ενεργοποιούμε και το προγραμματίζουμε. Αυτό, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική του φωνή, μας χαιρετάει και εμείς μπαίνουμε κατευθείαν στο «ψητό»: πες μας, ρομπότ, γίνεται να μην μας πάρεις τις δουλειές;

Καθώς αυτό σκέφτεται, το μυαλό μας τρέχει. Και κυρίως, θυμόμαστε ένα σημείο της ομιλίας του Μάρκου Βερέμη, του προέδρου του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, κατά την πρόσφατη εκδήλωση του ΣΕΒ και του Alba για την κοινή εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Μαζί στη Γνώση».

Θέτοντας τότε το θέμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και του τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Βερέμης ανέφερε «η τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ότι, πρακτικά, όποιος ακολουθεί μια λογική όπου μαθαίνει πράγματα που ήδη μπορούν να κάνουν τα μηχανήματα και που σίγουρα θα μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερο, δηλαδή επαναλαμβανόμενες εργασίες χωρίς φαντασία, επιλέγει το δρόμο της ανεργίας.

Για να είναι κάποιος χρήσιμος τα επόμενα 20-30 χρόνια, πρέπει να επικεντρωθεί στα πράγματα που δεν θα μπορούν να κάνουν οι μηχανές. Τι δεν θα μπορούν να κάνουν; Σύμφωνα με το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, το ένα είναι η διαχείριση ανθρώπινων σχέσεων και ομάδας. Το άλλο είναι η δημιουργικότητα». Πρόσθεσε, παράλληλα, πως «αφού οι μηχανές θα είναι υπηρέτες μας, πρέπει να γνωρίζεις και τις μηχανές», ούτως ώστε να μπορείς να διαφοροποιείσαι από αυτές και να παραμένεις «αφέντης» τους.

Κοιτάζουμε το ρομπότ που στέκεται απέναντι μας τόση ώρα, από το οποίο περιμένουμε μια απάντηση στο αρχικό ερώτημα, καθώς εμείς ακούμε τον επικεφαλής του ΣΕΝ/JA να μας μιλάει για την 4η βιομηχανική επανάσταση και αναρωτιόμαστε: με μια τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να γίνει δημιουργική και να αποκτήσει φαντασία, ποιος θα είναι ο ρόλος του ανθρώπου; Και τι θα ξέρει ο άνθρωπος που δεν ξέρει το ρομπότ;

Αγχωμένοι καθώς είμαστε από την τεχνητή νοημοσύνη που έχουμε απέναντι μας και χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τόσο μεγαλεπήβολες προβλέψεις, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι είχαν πάντα τον φόβο πως οι μηχανές θα τους πάρουν τις δουλειές. Με την εξέλιξη των πραγμάτων, είναι αλήθεια πως κάποιες δουλειές χάθηκαν, κάποιοι άνθρωποι άλλαξαν επάγγελμα, υπήρξαν αλλαγές και πρόοδος.

Οπότε, είναι σίγουρο πως από την τεχνητή νοημοσύνη και την περαιτέρω εξέλιξη της ρομποτικής, θα χαθούν δουλειές. Εντούτοις, θα δημιουργηθούν και νέες ή κάποιες θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας, κάνοντας εκμετάλλευση των εξελίξεων. Για παράδειγμα, σήμερα έχουμε την ρομποτική χειρουργική. Το επάγγελμα του γιατρού δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας, έχει βελτιωθεί.

Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία είναι δημιούργημα του ανθρώπου, που φτιάχτηκε για να τον εξυπηρετεί. Το ίδιο και τα ρομπότ, το ίδιο και η τεχνητή νοημοσύνη. Οπότε, ένα θέμα που τίθεται είναι το ποιον θα εξυπηρετεί η τεχνητή νοημοσύνη και από ποιον θα ελέγχεται. Γιατί αυτός που θα την ελέγχει θα είναι και εκείνος που θα ορίζει τη λειτουργία της και τους στόχους της.

Γυρνάμε το βλέμμα στο ρομπότ που κάθεται απέναντι μας, το ρωτάμε αν μας ακούει και αν μπορεί να μας δώσει μια απάντηση στο αρχικό ερώτημα. Γίνεται, λοιπόν, να μην μας πάρει τη δουλειά; «Λυπάμαι, φοβάμαι πως δεν μπορώ να το κάνω αυτό» μας απαντάει και διακόπτει τη συζήτηση, δημιουργώντας μας φόβο για το τι ετοιμάζει και το τι μας περιμένει. Το μέλλον γίνεται ξαφνικά δυσοίωνο και οι προβλέψεις δεν είναι με το μέρος μας.

Και κάπου εκεί, θυμόμαστε πως εμείς το προγραμματίσαμε. Και το απενεργοποιούμε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr