NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Φόρουμ Δελφών 2019: «Απαραίτητη η στήριξη και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Φόρουμ Δελφών 2019: «Απαραίτητη η στήριξη και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»
Φωτογραφία: Από τα δεξιά στα αριστερά κάθονται οι κ. Ιωάννης Τσακίρης, επικεφαλής του Business Development του European Investment Fund, η κα Ειρήνη Μποτονάκη, Global Relationship Manager της European Investment Bank, ο κ. Francisco De Paulo Coelho, Πρύτανης του EIB Institute, ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, Πρόεδρος του ΔΣ και Managing Partner του EOS Capital Partners, δίπλα στο Σταμάτη Ζαχαρό ο κ. Δημήτρης Λιάκος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ο κ. Αρίστος Δοξιάδης Doxiadis, εταίρος στην, BigPi Ventures, ο κ. Ιωάννης Καλτσάς, Head of Division for Lending Operation in Greece, της European Investment Bank και ο κ. Χρήστος Πουρής, Financial Instruments Advisor της European Investment Bank.
03_03_2019 | 23:44
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

«Η ανάπτυξη που θα οδηγήσει σε αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση του brain drain, θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας.» O κ. Δημήτρης Λιάκος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώέκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς εκτός από τη χρηματοδότηση έργων υποδομών, χρηματοδοτούνται και αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας

Παράλληλα τόνισε τον σημαντικό της ρόλο, καθώς λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Επίσης ο κ. Λιάκος ανέφερε πως πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα της ελληνικής επιχειρηματικής κουλτούρας, όσον αφορά το κεφάλαιο και τη χρηματοδότηση των εταιριών, να υπάρξουν συνεργασίες έτσι ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερα και πιο ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα.

Επεσήμανε ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται, φέροντας ως παράδειγμα τις αλλαγές στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών που σε λίγα χρόνια οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια τόσο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους αλλά και για τα εξυπηρετούμενα κεφάλαια με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση να καταστεί πιο ακριβή.

Στόχος είναι όπως τόνισε ο κ. Λιάκος να υπάρξει χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας κάτι που θα ωθήσει την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Ιωάννης Καλτσάς, Head of Division for Lending Operation in Greece, της European Investment Bank τόνισε πως το 2018 οι χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στα 1,8 δις. Ευρώ, την υψηλότερη χρηματοδότηση ανά κεφαλή εισόδημα.

Σκοπός όπως τόνισε ο κ. Καλτσάς είναι εκτός της χρηματοδότησης δημόσιων και ιδιωτικών έργων, να υπάρχει ανάπτυξη που να αγγίζει όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Παράλληλα, τόνισε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καμπή, η Ελλάδα πλέον δεν αποτελεί ειδική περίπτωση και αντιμετωπίζεται ως χώρα που βρίσκεται σε κανονικότητα.

H κα Ειρήνη Μποτονάκη, Global Relationship Manager, της European Investment Bank, Greece τόνισε πως βασικός στόχος μέσω την χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους, είναι να καταπολεμηθούν οι κοινωνικές ανισότητες και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Είναι χαρακτηριστικό όπως τόνισε η κα Μποτονάκη ότι στην Ελλάδα τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν χορηγηθεί 2,1 δις ευρώ σε 2.2251 επιχειρήσεις που απασχολούν 183 χιλιάδες εργαζόμενους.

Στόχος μας είναι όπως τόνισε η κοινωνική ανταποδοτικότητα της χρηματοδότησης.

Ένας από τους βασικότερους στόχους είναι η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και για αυτό το λόγο η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων χρηματοδοτεί εταιρείες που στηρίζουν έμπρακτα τη νεανική απασχόληση.

Ο κ. Ιωάννης Τσακίρης επικεφαλής του Business Development του European Investment Fund τόνισε από την πλευρά του τη βοήθεια σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες ή funds, δίνοντας μικροδάνεια αλλά και σε φοιτητές με προγράμματα εγγυήσεων, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές.

Ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, Πρόεδρος του ΔΣ και Managing Partner του EOS Capital Partners τόνισε πως η δημιουργία private equity funds και venture capitals έχουν δημιουργήσει καινούργιες ομάδες επενδυτών, ένα καινούργιο οικοσύστημα.

Επίσης επεσήμανε πως τα private equity funds έχουν δημιουργηθεί για να δώσουν λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων, δίνοντας βοήθεια στις τράπεζες, εμφανιζόμενα ως λευκοί ιππότες σε προβληματικές εταιρίες που έχουν προοπτικές και να δημιουργήσουν υπεραξία στην ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά του ο κ. Αρίστος Δοξιάδης Doxiadis, εταίρος στην, BigPi Ventures, ανέφερε πως οι τεχνολογικές start-up εταιρίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη για όλους και από όλους.

Επεσήμανε ότι ενισχύουν το ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια οικονομία και μειώνουν το brain drain.

Επίσης βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες καθώς οι start-up εταιρείες λόγω της πίεσης από τους επενδυτές τους αναγκάζονται να προσλαμβάνουν τους καλύτερους με αποτέλεσμα να λειτουργεί η αξιοκρατία.

Ο κ. Χρήστος Πουρής, Financial Instruments Advisor της European Investment Bank, τόνισε πως πέρα από τη χρηματοδότηση είναι πολύ σημαντικός ο συμβουλευτικός ρόλος της European Investment Bank στην μεταφορά τεχνογνωσίας κυρίως στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την βοήθεια των τοπικών κοινωνιών η δημιουργία συνεταιριστικών και συνεργατικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Francisco De Paulo Coelho, Πρύτανης του EIB Institute τόνισε πως σκοπός του Ινστιτούτου είναι η προώθηση φιλανθρωπικών δράσεων στους τομείς της γνώσης, του πολιτισμού και των τεχνών με τη χρηματοδότηση μιας πλειάδας δράσεων στους παραπάνω τομείς


To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, την διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.

Το epixeiro.gr σας μεταφέρει όλα όσα συνέβησαν μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου στους Δελφούς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr