NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

sharingXchange: «Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε το Amazon του sharing economy»

sharingXchange: «Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε το Amazon του sharing economy»

Ο John Hazlewood χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «ψηφιακό νομά». Με καταγωγή από την Ελλάδα, ζει στην χώρα μας πολλούς μήνες του έτους, δουλεύοντας εξ αποστάσεως. Σήμερα, μιλάει στο epixeiro.gr για το sharingXchange, την πλατφόρμα που αφορά στην οικονομία του διαμοιρασμού και που φιλοδοξεί να γίνει «το Amazon του sharing economy».

Τι είναι το sharingXchange και ποιες οι υπηρεσίες που προσφέρετε;

Το sharingXchange είναι μια πλατφόρμα που αφορά στην οικονομία του διαμοιρασμού. Καλύπτουμε τόσο τις υπηρεσίες καταχώρισης και διαχείρισης ακινήτων (δημιουργία της καταχώρισης, διανομή της στα σχετικά sites, συγχρονισμό του ημερολογίου, φωτογράφιση, υπηρεσίες καθαριότητας και πολλά άλλα) όσο και τη συγκέντρωση και σύγκριση καταχωρήσεων (σκεφτείτε το Trivago ή το Skyscanner για την οικονομία διαμοιρασμού).

Αυτή τη στιγμή έχουμε τρία verticals:

  1. Διαμονή: Ένας χάρτης με όλους τους παρόχους, συγκρίνοντας τα πάντα, από ξενοδοχεία και σπίτια μέχρι μοναδικές προτάσεις διαμονής
  2. RideShare+: Carpooling, σε σύγκριση με λεωφορεία και πτήσεις. Επιπλέον, σχεδιάζουμε να ενσωματώσουμε τις σιδηροδρομικές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
  3. Boatshare: Οτιδήποτε από τζετ σκι, σκι θαλάσσης και ψάρεμα έως ιστιοφόρα και πολυτελή γιοτ

Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε το Amazon του sharing economy!

Πώς μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να επωφεληθούν από την πλατφόρμα σας, σε σύγκριση με την απευθείας χρήση μιας υπηρεσίας όπως το Airbnb;

Στο sharingXchange, ένα αφοσιωμένο μέλος της Ομάδας Επιτυχίας Συνεργατών δεσμεύεται από την αρχή για την επιτυχημένη καταχώριση της ιδιοκτησίας. Με μεγάλες εταιρείες, όπως η Airbnb, η εμπειρία δεν είναι προσωπική. Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα μέλη της ομάδας μας δημιουργούν μια προσωπική σχέση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων μας και παίζουν ενεργό ρόλο στην αύξηση των εσόδων τους.

Υπάρχουν περισσότερα από 20.000 ακίνητα στην Αθήνα, στο AirBnB, και όταν κάποιος καταχωρεί την ιδιοκτησία του δεν μπορεί να πάρει κράτηση επειδή δεν εμφανίζεται στις πρώτες σελίδες. Με τόσους πολλούς ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και χρειάζεται η υποστήριξη μιας εταιρείας με εξειδίκευση στο ψηφιακό μάρκετινγκ, όπως το sharingXchange. Όλοι αυτοί οι ιστότοποι έχουν διάφορους αλγόριθμους, τους οποίους γνωρίζουμε πώς λειτουργούν.

Αλλά υπάρχουν και άλλα οφέλη. Για παράδειγμα, στέλνουμε φωτογράφο να τραβήξει φωτογραφίες του ακινήτου δωρεάν, επικοινωνούμε με τους επισκέπτες 24/7 και απαντάμε μέσα σε μία ώρα σε ερωτήσεις, «κυνηγάμε» τους επισκέπτες μετά το checkout για να βεβαιωθούμε ότι θα φύγουν αφήνοντας μία καλή κριτική, σε περίπτωση αλλαγής των τιμών ενημερώνουμε όλους τους ιστότοπους, επεξεργαζόμαστε τις πληρωμές στον λογαριασμό, παρέχουμε checkin / checkout, υπηρεσίες καθαριότητας και συντήρηση όταν απαιτείται.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα δεν μιλούν καλά αγγλικά, δεν είναι πάντα συνδεδεμένοι και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα αιτήματα των επισκεπτών. Το sharingXchange χειρίζεται όλα τα διαδικαστικά. Χρησιμοποιώντας το, η διαχείριση της ενοικίασης του ακινήτου παίρνει πολύ λιγότερο χρόνο και μπορεί να αποδώσει περισσότερα χρήματα. Από την πλευρά μας, προσθέτουμε μια μικρή προμήθεια που καταβάλλεται από τον πελάτη, ώστε η υπηρεσία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι δωρεάν και να κερδίζουμε χρήματα μόνο όταν τα ακίνητά παράγουν χρήματα. Έτσι, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Τι είναι η σύγκριση μέσω metasearch και πώς αυτή βοηθά τους ταξιδιώτες που ψάχνουν να νοικιάσουν ένα ακίνητο;

Η πλατφόρμα metasearch επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν και να συγκρίνουν ιδιοκτησίες σε περισσότερες από μία ιστοσελίδες, με ένα μόνο κλικ, βρίσκοντας το σωστό μέρος για τις ανάγκες τους. Ουσιαστικά, βελτιστοποιούμε τη διαδικασία αναζήτησης, καθιστώντας εύκολη τη σύγκριση της τοποθεσίας και της τιμής μεταξύ των επιλογών ενοικίασης. Για επαγγελματίες ταξιδιώτες και ανθρώπους που είναι πολυάσχολοι, οι άνθρωποι του sharingXchange μπορούν να προσφέρουν - με ένα χαμηλό κόστος - υπηρεσίες ανάλογες με ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο.

Έχετε καταγωγή και από την Ελλάδα. Το sharingXchange στοχεύει σήμερα τους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων. Ποια δυναμική βλέπετε στην ελληνική αγορά;

Ναι, ο πατέρας μου είναι Αμερικανός από το Ώστιν του Τέξας, η μητέρα μου είναι Ελληνίδα τρίτης γενιάς από την Αλεξάνδρεια και η οικογένεια των παππούδων μου ήταν από τη Λήμνο και τη Σμύρνη. Δεδομένου ότι το sharingXchange λειτουργεί με εργασία εξ αποστάσεως, αποφάσισα να ζω εδώ τον μισό χρόνο και να περνάω έτσι περισσότερο χρόνο με τη μητέρα μου, αλλά να απολαμβάνω και την Ελλάδα.

Η ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερα ελκυστική λόγω του αυξανόμενου αριθμού των ξένων ταξιδιωτών που έρχονται στην χώρα κάθε χρόνο: το 2010 καταγράφηκαν 15 εκατομμύρια τουρίστες και το 2018 η αγορά αυξήθηκε σε περίπου 32 εκατομμύρια. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για καταλύματα, πολλοί ιδιοκτήτες μπορούν να αποκομίσουν κέρδος από χώρους διαμονής που δεν χρησιμοποιούν.

Αισθανόμαστε ότι η οικονομία διαμοιρασμού παίζει σημαντικό ρόλο εδώ, καθώς δημιουργεί εισόδημα από περιουσιακά στοιχεία που δεν χρησιμοποιούνται και χωρίς την ανάγκη περαιτέρω κατασκευής ακινήτων. Βλέπουμε, επίσης, ότι πολλοί Έλληνες που νοίκιαζαν τα σπίτια τους με μακροχρόνια μίσθωση, τώρα προτιμούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις λόγω της τάσης οι ενοικιαστές να αφήνουν απλήρωτα ενοίκια.

Ποιες πόλεις / περιοχές στην Ελλάδα έχουν την υψηλότερη ζήτηση για ενοίκια; Δώστε μας μερικούς κορυφαίους προορισμούς στην χώρα μας.

Η Αθήνα, η Κρήτη, η Σαντορίνη και η Μύκονος είναι κορυφαίοι προορισμοί, αλλά και στις πόλεις όπου δεν υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία υπάρχει ζήτηση για ακίνητα. Τα σπίτια δεν είναι μόνο για όσους κάνουν διακοπές. Πολλοί business travelers μένουν σε σπίτια αντί για ξενοδοχεία επειδή απολαμβάνουν καλύτερη εμπειρία διαμονής και συνήθως μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 50% σε σύγκριση με ένα ξενοδοχείο.

Πώς συγκρίνεται η ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη;

Η οικονομία διαμοιρασμού είναι αναμφισβήτητα ένα οικονομικό φαινόμενο για την Ευρώπη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τα έσοδα που προέρχονται από αυτήν δεν κατανέμονται εξίσου μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών. Έχουμε πολύ υψηλή συγκέντρωση σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, κλπ. Ενώ άλλοι, λιγότερο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, δεν έχουν ωφεληθεί τόσο από αυτό που προσφέρεται. Όσον αφορά στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρήσαμε ταχεία αύξηση των ενοικιάσεων αυτής της μορφής. Σε μια γειτονιά στην Αθήνα το 2015, αναφέρθηκε αύξηση κατά 800% στις διαθέσιμες ιδιοκτησίες. Ως εκ τούτου, θα έλεγα ότι η Ελλάδα εξελίσσεται γρήγορα σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς που επωφελούνται από την οικονομία διαμοιρασμού.

Τι πιστεύετε για τις πρόσφατες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για το την οικονομία διαμοιρασμού στην Ελλάδα και τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων;

Για να είναι δίκαιος ο ανταγωνισμός, θα πρέπει να επιβληθούν ορισμένοι περιορισμοί στους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα τους αποτρέπουν από την άσκηση αθέμιτων πρακτικών. Οι φόροι είναι ελάχιστοι σε βραχυπρόθεσμα ενοικιαζόμενα ακίνητα και καθώς όλοι θα αρχίσουν να τους πληρώνουν, οι τιμές θα αυξηθούν λίγο σε όλη την έκταση, ώστε να μη χαθούν κρατήσεις ή έσοδα.

Ποιοι άλλοι τομείς είναι οι πλέον κατάλληλοι για την ανάπτυξη πλατφορμών με βάση την οικονομία διαμοιρασμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Άλλοι σημαντικοί κλάδοι είναι τα rideshare, όπως το Uber και το Lyft, όπου οι άνθρωποι μοιράζονται τα αυτοκίνητά τους. Τέτοιες πλατφόρμες έγιναν γρήγορα δημοφιλής, όχι μόνο επειδή ήταν λιγότερο δαπανηρές, αλλά επειδή τα αυτοκίνητα και η εμπειρία με τους οδηγούς είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ταξί. Επίσης, το carpooling για μεγάλες αποστάσεις - όπως το Blablacar - που ενσωματώνεται στο sharingXchange και εμφανίζεται μαζί με τις πτήσεις και τα λεωφορεία ως μέρος του metaseach μας. Για τις υπηρεσίες που δεν αφορούν στην οικονομία διαμοιρασμού, όπως πτήσεις και λεωφορεία, έχουμε ενσωματώσει άλλες τοποθεσίες metasearch, όπως οι πτήσεις Skycanner και το Busbud, ένα metasearch για λεωφορεία.

Επιπλέον, το boatshare είναι ένα άλλος αναπτυσσόμενος τομέας που είναι ιδανικός για την Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες σκαφών που δεν χρησιμοποιούν τα σκάφη τους, μπορούν να τα ενοικιάσουν σε άλλους χρησιμοποιώντας αυτές τις πλατφόρμες για boatshare. Ο μέσος ιδιοκτήτης σκάφους χρησιμοποιεί το σκάφος του 48 ώρες το χρόνο, επομένως αυτό το περιουσιακό στοιχείο παραμένει αδρανές ουσιαστικά για ολόκληρο το έτος. Έχουμε πολυάριθμα σκάφη στην Αθήνα που προωθούμε σε πλατφόρμες όπως το AirBnB και το Booking.com, ώστε να προσφέρονται όσο παραμένουν αγκυροβολημένα στη μαρίνα ως καταλύματα σε όσους ενδιαφέρονται. Και μάλιστα, η τιμή τους είναι συγκρίσιμη με ένα σπίτι ή ξενοδοχείο. Φέτος αρχίζουμε να προσφέρουμε μια υπηρεσία καταχώρησης για εμπειρίες με σκάφη, με σκοπό να τις προωθήσουμε σε πολλές πλατφόρμες boatshare.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το sharingXchange;

Αναπτυσσόμαστε ταχέως και είμαστε στη διαδικασία αύξησης της χρηματοδότησης από τους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή προσλαμβάνουμε περισσότερα από 100 άτομα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, για να εργαστούν ως Property Recruiters, που θα είναι υπεύθυνοι για την προσέλκυση πελατών και τις καταχωρήσεις νέων ακινήτων.

Το προσωπικό μας δουλεύει εξ αποστάσεως και αυτό ταιριάζει με τη φιλοσοφία του sharingXchange και της οικονομίας του διαμοιρασμού. Η εξ αποστάσεως εργασία παρέχει μεγάλη ευελιξία, καθώς το κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να διεκπεραιώνει το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας του την ώρα της ημέρας που θέλει. Σχεδόν τα μισά μέλη της ομάδας μας είναι μητέρες ή πατέρες που έχουν μικρά παιδιά και δεν μπορούν να έχουν δουλειά γραφείου. Άλλοι ζουν σε μικρές πόλεις ή χωριά ή απλώς θέλουν να δουλεύουν και να ταξιδεύουν παράλληλα.

Είμαι καλό παράδειγμα ψηφιακού νομά που μοιράζω τον χρόνο μου ανάμεσα στο Austin στο Texas, στη Λήμνο - από όπου κατάγονται οι παππούδες μου και ζει η μητέρα μου - στην Αθήνα και στη Σόφια. Όσο έχω τον υπολογιστή μου και σύνδεση στο Διαδίκτυο, μπορώ να εργαστώ από οπουδήποτε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr