NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Από την Κίνα τα περισσότερα επικίνδυνα προϊόντα στην ΕΕ - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Από την Κίνα τα περισσότερα επικίνδυνα προϊόντα στην ΕΕ - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της για το 2018 σχετικά με την Πύλη Ασφαλείας για τα επικίνδυνα προϊόντα.

Η έκθεση δείχνει ότι οι αρχές αντάλλαξαν 2.257 γνωστοποιήσεις σχετικά με επικίνδυνα προϊόντα. Η κατηγορία των παιχνιδιών ανήκε στην πλέον κοινοποιούμενη κατηγορία προϊόντων (31%), ακολουθούμενη από τα αυτοκίνητα (19%) και τα είδη ένδυσης, υφάσματα και είδη μόδας (10%), ενώ οι κυριότεροι κίνδυνοι ήταν οι χημικοί κίνδυνοι και οι τραυματισμοί (25% έκαστος) ακολουθούμενοι από τον κίνδυνο πνιγμού για παιδιά (18%).

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά που δίνονται στην Πύλη Ασφαλείας για επικίνδυνα προϊόντα, οι τρεις πιο συχνές κατηγορίες για τις οποίες έγιναν γνωστοποιήσεις στην Ελλάδα αφορούν στα αυτοκίνητα (37%), στα παιχνίδια (22%) και στα καλλυντικά (19%). Οι τρεις πιο συχνές κατηγορίες κινδύνων που γνωστοποιήθηκαν ήταν οι τραυματισμοί (35%), ο χημικός κίνδυνος (29%) και ο πνιγμός (13%).

safetygoods_greece.png?mtime=20190407172902#asset:120503

Η κ. Věra Jourová, Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, δήλωσε: «Η Πύλη Ασφαλείας είναι ένα βασικό εργαλείο για την προστασία των Ευρωπαίων από επικίνδυνα προϊόντα και πραγματικά λειτουργεί. Με περισσότερες από 2.000 προειδοποιήσεις και σχεδόν διπλάσιες ανακλήσεις και απομακρύνσεις από την αγορά, η έκθεση δείχνει την αποτελεσματική επιβολή των κανόνων. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εθνικές Αρχές και τις τρίτες χώρες για να διατηρήσουμε όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές ασφαλείς».

Οι ανακλήσεις προϊόντων αποτελούν ένα από τα πιο κοινά μέτρα για τη μείωση των κινδύνων που ενέχουν τα επικίνδυνα προϊόντα, ωστόσο το ποσοστό των προϊόντων που ανακτώνται με επιτυχία από τους καταναλωτές παραμένει γενικά χαμηλό. Τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με το θέμα δείχνουν ότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων εξακολουθεί συνειδητά να συνεχίζει να χρησιμοποιεί ανακληθέντα προϊόντα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ειδοποιήσεις ανάκλησης ενδέχεται να μην έχουν μεγάλη επίπτωση στους καταναλωτές ή / και ότι ο κίνδυνος μπορεί να μην ανακοινώνεται επαρκώς.

Περισσότερο από το ήμισυ όλων των ανιχνευθέντων επικίνδυνων προϊόντων προέρχονται από την Κίνα. Η συνεργασία με τις κινεζικές Αρχές στον τομέα της ασφάλειας των προϊόντων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, αλλά τα αποτελέσματα είναι μικτά». Η Επιτροπή εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις αρμόδιες κινεζικές Αρχές για το θέμα αυτό. Αυτό περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κανόνες ασφάλειας των προϊόντων που πρέπει να πληρούνται κατά την πώληση στους καταναλωτές της ΕΕ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr