NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

ICAP: Σημαντική διεύρυνση της κερδοφορίας του ελληνικού εταιρικού τομέα το 2017

ICAP: Σημαντική διεύρυνση της κερδοφορίας του ελληνικού εταιρικού τομέα το 2017
18_04_2019 | 18:09 18_04_2019 | 18:14
epixeiro icon Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες

Η ICAP ΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα την επιχειρηματική έκδοση «40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας», «μία επιτομή στις Κλαδικές Μελέτες του Ομίλου, που στοχεύει στην παροχή σφαιρικής και εμπεριστατωμένης πληροφόρησης προς το ευρύτερο κοινό, για σημαντικούς κλάδους δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων, σε μία περίοδο που η αγορά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα». Στη φετινή, 10η κατά σειρά, ετήσια έκδοση δίδεται συνοπτικά η εικόνα που παρουσιάζουν 40 επιλεγμένοι κλάδοι, βάσει των αντίστοιχων Μελετών έκδοσης 2018-17.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, «μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, η ελληνική οικονομία κινήθηκε με χαμηλούς αλλά θετικούς ρυθμούς μεταβολής την τελευταία διετία, καθώς το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε αύξηση 1,5% το 2017 σε σχέση με το 2016 (σε όρους όγκου), ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το 2018 αυξήθηκε περαιτέρω, κατά 1,9%. Υπό αυτές τις συνθήκες, ενδιαφέρον έχει να καταγραφούν οι εξελίξεις που χαρακτήρισαν διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως αποτυπώνονται στα οικονομικά δεδομένα και αποτελέσματα των ελληνικών εταιρειών».

O Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου εταιρειών ICAP δήλωσε σχετικά: «Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ελαφρά ανάκαμψη τα δύο τελευταία έτη, μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης. Το ΑΕΠ της χώρας κινήθηκε σε χαμηλή αλλά θετική τροχιά καθώς, το 2018 αυξήθηκε κατά 1,9% ενώ το 2017 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ήταν 1,5%.

Βεβαίως, η επάνοδος της εγχώριας οικονομίας, έστω και σε ελαφρά ανοδική τροχιά, είναι μία ελπιδοφόρα εξέλιξη και λειτουργεί θετικά στον επιχειρηματικό τομέα. Ωστόσο, η ταχεία ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και η εξασφάλιση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, είναι οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι θα συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς, καθώς και στην αύξηση των επιχειρηματικών προσδοκιών. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά τους, αποκτώντας μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική.

Η θετική εξέλιξη στην εγχώρια οικονομία αποτυπώνεται (ως ένα βαθμό) και στις επιδόσεις επιλεγμένων κλάδων δραστηριότητας. Βεβαίως, οι επί μέρους επιχειρηματικοί τομείς επηρεάσθηκαν σε διαφορετικό βαθμό. Σε γενικές γραμμές, διαπιστώνεται ότι οι κλαδικές επιδόσεις όσον αφορά δείκτες αποδοτικότητας κεφαλαίων και κερδοφορίας, σημείωσαν σχετική βελτίωση το 2017 σε σχέση με το 2016. Επίσης, διατηρείται η τάση περιορισμού των ζημιογόνων κλάδων, συγκριτικά με προηγούμενα έτη.

Θα πρέπει λοιπόν, να αναδειχτούν εκείνοι οι κλάδοι που πέτυχαν αξιόλογες επιδόσεις, οι οποίες παρουσιάζονται στη νέα έκδοση της ICAP 40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας – 2019. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει μία σύντομη επισκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων για επιλεγμένους κλάδους, συγκεντρώνοντας ουσιαστική πληροφόρηση που αντλείται από τις Κλαδικές Μελέτες που εκδίδει ο Όμιλος μας».

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι απώλειες του εταιρικού τομέα ήταν μεγάλες, με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική επιδείνωση της κερδοφορίας και τη συσσώρευση ζημιών επί σειρά ετών, Ωστόσο, η εικόνα αυτή άλλαξε το 2015 και βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο τη διετία 2016- 2017. Όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις, προκειμένου να δοθεί η γενικότερη εικόνα των μεταβολών που χαρακτήρισαν τους ευρύτερους κλάδους της οικονομίας (βάσει κατάταξης NACE), αρχικά παρατίθενται ορισμένα συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς (χρήσης 2017) των ελληνικών εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ, που παρουσιάστηκαν στην τελευταία έκδοση της ICAP «Η Ελλάδα σε Αριθμούς» (2019). Από τα σχετικά δεδομένα προκύπτει ότι, το 2017 ο ελληνικός εταιρικός τομέας εμφάνισε αξιόλογη αύξηση στον κύκλο εργασιών του και σημαντική διεύρυνση της κερδοφορίας του.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζοντας τις εταιρείες του Μη Χρηματοπιστωτικού Τομέα, προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 9,8% το 2017/16 και διαμορφώθηκε σε €125,9 δισ. περίπου. Ειδικότερα, αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις σε οκτώ από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού). Την υψηλότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατέγραψε ο κλάδος της Μεταποίησης (16,2%) και ακολούθησε ο κλάδος της Γεωργίας – Αλιείας (13,9%) και των Ξενοδοχείων – Εστιατορίων (12,0%). Χαμηλότερο ποσοστό αύξησης εμφάνισε ο κλάδος του Εμπορίου (8,3%), της Ενέργειας – Ύδρευσης (7,3%), των Λοιπών Υπηρεσιών (7,2%), των Μεταφορών – Επικοινωνιών (5,1%) και των Ορυχείων – Λατομείων (3,8%). Αντίθετα, μικρή υποχώρηση του κύκλου εργασιών εμφάνισε μόνο ο κλάδος των Κατασκευών (-2,6%).

Όσον αφορά στα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα (ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας), διαπιστώνονται τα εξής: Παράλληλα με την αύξηση των συνολικών πωλήσεων (κατά 9,8%), διευρύνθηκαν και τα συνολικά μεικτά κέρδη αλλά με χαμηλότερο ρυθμό (6,5%), στοιχείο ενδεικτικό της αύξησης του κόστους πωλήσεων. Οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν κατά 5,4% ενώ οι χρηματοοικονομικές δαπάνες περιορίστηκαν κατά 3,0%. Οι μεταβολές αυτές συνέβαλαν στην αξιόλογη βελτίωση των συνολικών λειτουργικών αποτελεσμάτων (κατά 16,9%) και τελικά στη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας (13,7%).

Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος (64,6%) ήταν κερδοφόρες το 2017, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσαν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσμα. Αναφορικά με τους επί μέρους κλάδους του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα, μόνο ένας ήταν ζημιογόνος το 2017, ενώ οι υπόλοιποι ήταν κερδοφόροι. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη είχαν οι κλάδοι της Μεταποίησης, του Εμπορίου και της Ενέργειας-Ύδρευσης. Ζημιογόνος το 2017 ήταν μόνο ο κλάδος των Μεταφορών – Επικοινωνιών (από κερδοφόρος το 2016). Από την άλλη πλευρά, οι κλάδοι των Κατασκευών και των Ορυχείων – Λατομείων από ζημιογόνοι το 2016 κατέστησαν κερδοφόροι το 2017.

Ειδικότερα, ο τομέας της Μεταποίησης αν και εμφάνισε αξιόλογη αύξηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών (16,2%) τα μεικτά κέρδη διευρύνθηκαν με αρκετά χαμηλότερο ρυθμό (7,4%), λόγω σημαντικής αύξησης του κόστους πωλήσεων (κατά 18,5%). Από την άλλη μεριά, η βελτίωση των μεικτών κερδών σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών (αύξηση κατά 2,5%) και την παράλληλη μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών (κατά 10,7%) οδήγησαν στην εντυπωσιακή αύξηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων (30,2%) και κατ’ επέκταση στη διεύρυνση της κερδοφορίας κατά 28,7% το 2017/2016.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr