NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Έλληνες καθηγητές του Yale ιδρύουν Διεθνές Ινστιτούτο Ελαιόλαδου στις ΗΠΑ

Έλληνες καθηγητές του Yale ιδρύουν Διεθνές Ινστιτούτο Ελαιόλαδου στις ΗΠΑ

Η πρωτοβουλία των ελληνικής καταγωγής καθηγητών, του παγκοσμίου φήμης Πανεπιστημίου Yale, να ιδρύσουν διεθνές Ινστιτούτο Ελαιολάδου στο Πανεπιστήμιο αυτό των ΗΠΑ, γνωστοποιείται μέσω ανακοίνωσης του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).

Πιο συγκεκριμένα, «το Ινστιτούτο αυτό φιλοδοξεί, να αποτελέσει διεθνή κόμβο συντονισμού ερευνών και ακαδημαϊκών μελετών, καθώς και φορέα ευρύτερης διάχυσης των ευρημάτων' τους, αναφορικά με τα ευεργετικά οφέλη για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση ελαιολάδου.

Οι Ελληνικής καταγωγής Καθηγητές που πρωτοστατούν στην ίδρυση του νέου Ινστιτούτου είναι ο Δρ. Βασίλης Βασιλείου (Δ/ντης Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας) και Δρ, Τάσος Κυριακίδης (Ερευνητής Σχολής Δημοσίας Υγείας) ενώ το νέο διεθνές Ινστιτούτο Ελαιολάδου που θα συσταθεί στο Πανεπιστήμιο Yale θα φέρει την επωνυμία "Yale Olive Institute"». Απώτερος στόχος του Ινστιτούτου θα είναι η αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου τόσο στην Αμερικανική αγορά όσο και διεθνώς.

To Yale Olive Institute προγραμματίζεται να εδρεύει, ως ερευνητικός και εκπαιδευτικός φορέας, εντός της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale και φιλοδοξεί να αποτελέσει τον μοναδικό, εν ΗΠΑ εδρεύοντα, επιστημονικό πανεπιστημιακό φορέα με τη συγκεκριμένη ευρεία σκόπευση, που άπτεται του συνόλου των παραμέτρων έρευνας και πληροφόρησης για την καλλιέργεια και κατανάλωση ελαιόλαδου.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο ανωτέρω στόχος, «οι κ.κ. Βασιλείου και Κυριακίδης αναζητούν συνέργειες με πάσης φύσεως φορείς που εμπλέκονται στην έρευνα, καλλιέργεια, παραγωγή, τυποποίηση και προώθηση ελαιόκαρπου και ελαιολάδου, ήτοι ακαδημαϊκά ιδρύματα, δημόσιους φορείς, παραγωγικούς συνεταιριστικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες, επιδιώκοντας την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών και την ευρύτερη δυνατή διάδοση των πορισμάτων των σχετικών ερευνών, οι οποίες σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Yale.

Σε αρχική φάση, επιδίωξη αποτελεί η εξασφάλιση (ιδιωτικής) χρηματοδότησης, δεδομένου ότι, όπως πληροφορηθήκαμε, προκειμένου η διοίκηση του πανεπιστημίου Yale να εγκρίνει την έναρξη λειτουργίας του Ινστιτούτου εντός των εγκαταστάσεών του και (ίο Ινστιτούτο) να φέρει την επωνυμία του πανεπιστημίου στον τίτλο του, θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ελάχιστη χρηματοδότηση συγκεκριμένου ύψους από εμπλεκόμενους φορείς ίου ιδιωτικού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίοι θα επιδείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον συμμετοχής στο εγχείρημα.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Βασιλείου, για στήριξη της πρωτοβουλίας έχουν εκφράσει ήδη ζωηρό ενδιαφέρον επιχειρηματικοί και παραγωγικοί φορείς από την Ισπανία και την Ιταλία» τονίζεται στην ανακοίνωση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr