NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Οικονομικά αποτελέσματα ΔΕΗ: Φόβοι ακόμη και για «λουκέτο» - Η απάντηση της εταιρείας

Οικονομικά αποτελέσματα ΔΕΗ: Φόβοι ακόμη και για «λουκέτο» - Η απάντηση της εταιρείας

Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε η ΔΕΗ, μετά τη δημοσίευση των οικονομικών της αποτελεσμάτων και των σχολίων που ακολούθησαν, από τα οποία, όπως η ίδια αναφέρει, προκλήθηκε «ανησυχία και δημιουργήθηκε εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τη μετοχή στο Χρηματιστήριο». Σύμφωνα με την ίδια, «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Ομίλου και την πλήρη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους € 792 εκατ. το 2019».

Συγκεκριμένα: «α) Εξασφάλιση αντλήσεων δανειακών κεφαλαίων μακροπρόθεσμης διάρκειας συνολικού ύψους € 677 εκατ. εντός του 2019, β) Είσπραξη, τον Μάρτιο, ποσού € 550,7 εκατ. από το Ελληνικό Δημόσιο ως προπληρωμή για την αξία της κατανάλωσης των φορέων του, στο πλαίσιο 5ετούς συμφωνίας από 14.6.2018, με βάση την οποία θα εισπραχθεί ανάλογο ποσό στις αρχές του 2020 έναντι της τότε ετήσιας κατανάλωσης, γ) Αναπροσαρμογή της έκπτωσης συνέπειας σε 10% με αναμενόμενο οικονομικό όφελος € 60 εκατ. το 2019, δ) Ενέργειες για την επιστροφή του ετήσιου πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), το οποίο για τη ΔΕΗ είναι της τάξης των € 100 εκατ».

«Ήδη έχει γίνει η κατάθεση για την καταβολή στους δικαιούχους την 1η Μαΐου του υπολοίπου του ομολογιακού δανείου ύψους € 350 εκατ» ενώ «παραμένουν ανοικτά και δεν έχουν συνυπολογιστεί στις προβλέψεις θέματα με ουσιώδη συνεισφορά στα οικονομικά της εταιρείας, όπως: α) Έσοδα από την επικείμενη πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων, β) Έσοδα από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία είναι σε εξέλιξη και γ) Έσοδα από τη διεκδίκηση των ΥΚΩ παρελθόντων ετών».

«Η Διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία έχει μέχρι σήμερα αποφύγει να μετακυλίσει στην κατανάλωση τις επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η αλματώδης άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων CO2, και της οριακής τιμής του Συστήματος, είναι σε εγρήγορση ώστε, όπως αναφέρεται στην ανωτέρω δήλωση - αν και όταν χρειασθεί - θα λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα.

Τέλος, τονίζεται ιδιαίτερα ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας, παρά την αναμενόμενη ήδη από τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2018 μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας με συνέπεια την εμφάνιση ζημιών μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις, μεγάλο μέρος των οποίων είναι εφάπαξ εγγραφές χωρίς ταμειακές επιπτώσεις (απομείωση αξίας προς πώληση Μονάδων κατά € 242,7 εκατ., πρόβλεψη αποζημίωσης μελλοντικών αποχωρήσεων προσωπικού ύψους € 164 εκατ. κ.λπ.), σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί χαρακτηρισμούς και υπερβολές, οι οποίοι δυστυχώς εκπορεύονται από διάφορους παράγοντες του δημόσιου βίου αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις».

«Ουσιώδης αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας»

Όπως σημειώνει η Ernst & Young, ο ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής - λογιστής, στην ετήσια έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, «επισημαίνεται ότι η Εταιρεία και ο Όμιλος, στην κλειόμενη χρήση, παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ, κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018, οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της Εταιρείας και του Ομίλου υπολείπονταν κατά €949εκ. και €708εκ. των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα.

Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Η γνώμη μας δεν τροποποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό».

«Τα αποτελέσματα καταγράφουν μια αρνητική συγκυρία, την οποία οι γνωστοί κινδυνολόγοι της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αξιοποιήσουν»

«Τα αποτελέσματα για το 2018, που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, καταγράφουν μια αρνητική συγκυρία, την οποία οι γνωστοί κινδυνολόγοι της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αξιοποιήσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην Επιχείρηση» σημειώνει, μέσω δικής του ανακοίνωσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται σε αυτήν »παραβλέπουν ότι το 2014, μετά από αυξήσεις 50% στα τιμολόγια ρεύματος, χωρίς την επιβάρυνση από τις διεθνείς τιμές ρύπων και με μερίδιο αγοράς άνω του 90%, τα κέρδη της ΔΕΗ ήταν 90 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός διαρκώς αυξανόταν. Αποσιωπούν ότι είχε προηγηθεί η περιπέτεια «ανοίγματος» της αγοράς, που κατέληξε στο σκάνδαλο Energa - Hellas Power, το οποίο ακόμα πληρώνουν ΔΕΗ και καταναλωτές.

Τα χρόνια που ακολούθησαν όλοι γνωρίζουν ότι η κερδοφορία της ΔΕΗ βελτιώθηκε και ο δανεισμός περιορίστηκε. Οι πολίτες-καταναλωτές γνωρίζουν, επίσης, ότι το κόστος του ρεύματος υποχώρησε 15% την περίοδο 2015-19. Οι δανειστές της Επιχείρησης γνωρίζουν τη σταθερή πτωτική πορεία του χρέους της, συμφωνώντας πρόσφατα στην αναχρηματοδότησή του. Και, βέβαια, οι επενδυτές αναγνωρίζουν τις θετικές προοπτικές της ΔΕΗ, οδηγώντας την τιμή της μετοχής 50% υψηλότερα από την αρχή του έτους.

Στην κατεύθυνση αυτή, πέραν της μείωσης του δανεισμού, του περιορισμού του λειτουργικού κόστους και της εξόφλησης μεγάλου μέρους των ανείσπρακτων οφειλών, σημαντικό ρόλο παίζει και το επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης, ύψους 800 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψει τη δυναμική της διείσδυση στην παραγωγή μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο εκνευρισμός των στελεχών της αντιπολίτευσης είναι απολύτως ερμηνεύσιμος: αφενός τούς ακυρώσαμε το σχέδιο εκχώρησης της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα, αφετέρου ανοίγουμε τον δρόμο των ΑΠΕ, που εκείνοι συνειδητά κρατούσαν κλειστό για την Επιχείρηση. Ας το πάρουν επιτέλους απόφαση: Για όλα τα επόμενα χρόνια που θα είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας της χώρας».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr