NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Ένα σπίτι χωρίς.. απρόοπτα και ένα ταξίδι με... επιστροφή

Ένα σπίτι χωρίς.. απρόοπτα και ένα ταξίδι με... επιστροφή

Προσοχή σε Facebook, Twitter και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στο GPS. Οδηγούν τους διαρρήκτες με ακρίβεια στο σπίτι σας.

Με ένα πάτημα κουμπιού, το εισιτήριο και το voucher του ξενοδοχείου είναι στα χέρια σας. Με ακόμα ένα πάτημα, έχετε μπροστά σας έναν ταξιδιωτικό οδηγό που σας λέει ότι θέλετε να ξέρετε για τον προορισμό σας. Λίγες ώρες μετά, είστε έξω από την πόρτα του σπιτιού σας, βρίσκεστε με το ένα χέρι να κρατάτε την αποσκευή σας και με το άλλο τα κλειδιά του σπιτιού σας. Τα έχετε κάνει όλα σωστά; Μήπως έμεινε καμία “χαραμάδα” ανοικτή;

Αν δεν μας το θυμίσει κάποιος ταξιδιωτικός πράκτορας ή να το ακούσουμε από κάπου αλλού, δεν βάζουμε στο μυαλό μας τον κίνδυνο. Ο ενθουσιασμός για να φύγουμε υπερισχύει και ως λαός σπάνια λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ας έχουμε πριν κλείσουμε την πόρτα του σπιτιού μας στην αποσκευή μας μία ταξιδιωτική ασφάλιση. Είναι απλή, κοστίζει ελάχιστα, αλλά πληρώνει όσα δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε, αν μας συμβεί κάτι απρόοπτο στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό. Και πριν από όλα αυτά, για να μην γυρίσουμε και βρούμε την πόρτα μας από κλειστή, που την αφήσαμε, διάπλατα ανοικτή, ας προλάβουμε την επέλαση του κινδύνου.

Η ανοικτή “χαραμάδα”

Όπλο υπέρ των διαρρηκτών μπορεί να γίνει το facebook ή το twitter μας λένε οι ασφαλιστικές για αυτό και συστήνουν να μην δημοσιοποιείτε κατά την απουσία σας ευαίσθητες πληροφορίες. Το Διαδίκτυο κρύβει κινδύνους. Μην αναρτάτε τις λεπτομέρειες των διακοπών σας στα κοινωνικά δίκτυα, Ακόμη και εάν πιστεύετε ότι μόνο φίλοι και γνωστοί παρακολουθούν το προφίλ σας, είναι πολύ πιο ασφαλές να μην αφήνετε κανένα περιθώριο να γίνετε στόχος πιθανών διαρρηκτών.

Σκεφθείτε τα εξής τονίζει η Υδρόγειος Ασφαλιστική: Αν θέλετε οπωσδήποτε να μοιραστείτε τις συναρπαστικές εμπειρίες, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία με τους φίλους σας στα κοινωνικά δίκτυα, περιμένετε να το κάνετε αφότου έχετε επιστρέψει. Και ακόμη: Μην αφήνετε σημειώματα ή μηνύματα στον τηλεφωνητή σας ότι απουσιάζετε ή για το πότε θα επιστρέψετε. Δείξτε προσοχή όταν συζητάτε για τις διακοπές σας, τον προορισμό που θα επισκεφθείτε και άλλες λεπτομέρειες σε δημόσιους χώρους.

Το GPS οδηγεί και τους κλέφτες εκτός από εσάς στο σπίτι σας

Μην αφήνετε το φορητό GPS στο αυτοκίνητό σας αν αυτό χρειαστεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο χώρο στάθμευσης. Κάτι τέτοιο θα κινήσει την προσοχή των κλεπτών και, ακόμη, εάν το GPS πέσει στα χέρια τους τότε αυτοί αποκτούν αυτόματα έναν χάρτη που θα τους οδηγήσει πολύ εύκολα στον τόπο της κατοικίας σας. Εάν το αυτοκίνητό σας διαθέτει ενσωματωμένο GPS, μπορείτε να δηλώσετε ως κατοικία μια διαφορετική ή παραπλήσια διεύθυνση, π.χ. το cafe της γειτονιάς σας.

Ύστερα τα γνωστά

Φροντίστε να φαίνεται ότι είστε εκεί… Προσπαθήστε εξωτερικά το σπίτι να μοιάζει όπως συνήθως. Να αποφεύγετε να αφήνετε κάποια λάμπα συνέχεια ανοιχτή. Δώστε σε έναν γείτονα σας τον αριθμό του κινητού σας ώστε να μπορεί να σας βρει αμέσως αν συμβεί κάτι. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειδωμένα / ασφαλισμένα σωστά. Μην αφήνετε εκτεθειμένα αντικείμενα, όπως πτυσσόμενες σκάλες ή εργαλεία, τα οποία δίνουν πρόσβαση στο σπίτι σας. Βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί το σύστημα συναγερμού. Κρατήστε τους εξωτερικούς ή βοηθητικούς χώρους καλά φωτισμένους. Κλαδέψτε προληπτικά τα κλαδιά δέντρων στο εξωτερικό του σπιτιού που δίνουν πρόσβαση στα παράθυρα ή τα μπαλκόνια.

Ξέγνοιαστοι στο ταξίδι

Η Αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο και το συμβόλαιο ταξιδιωτικής ασφάλισης είναι τα δύο/τρία έγγραφα που εξασφαλίζουν απρόσκοπτα πρόσβαση στον προορισμό σας, είτε πρόσβαση σε κέντρα υγείας, νοσοκομεία, μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε περίπτωση απρόσμενου συμβάντος. Το συμβόλαιο ταξιδιωτικής ασφάλισης, λόγω της φύσης του, μπορεί να σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε σε οποιοδήποτε δύσκολο γεγονός, είτε βρίσκεται εντός χώρας είτε στο εξωτερικό, χωρίς να επιβαρύνετε τον προϋπολογισμό σας. Να διευκρινίσουμε για όσους νομίζουν ότι παρέχεται μόνο για επαγγελματικούς λόγους ότι παρέχεται και για όσους ταξιδεύουν για αναψυχή και φοιτητές.

Και μην ξεχνάτε πως εναλλακτικά υπάρχει και η κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας της ΕΕ που δεν χρειάζεται να πληρώσετε τίποτα, ωστόσο η κάρτα Ασθένειας της ΕΕ δεν μπορεί να σας βοηθήσει σε περιπτώσεις διάσωσης και επαναπατρισμού. Για να επιστρέψετε δωρεάν στη χώρα σας, τονίζει η ΕΕ, λόγω σοβαρής ασθένειας ή ατυχήματος κατά την επίσκεψή σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα χρειαστείτε ξεχωριστή ασφαλιστική κάλυψη . Πληροφορίες: europa.eu.

Τι μπορεί να καλύπτει ένα τέτοιο συμβόλαιο

Μπορεί να καλύπτει παροχή τηλεφωνικών ιατρικών συμβουλών, αποστολή ιατρού σε ξενοδοχείο, αεροπορικές διακομιδές, ιατρική – νοσοκομειακή περίθαλψη, φαρμακευτική περίθαλψη, μετάβαση συγγενικού προσώπου, συνοδό για ανήλικους που συνταξιδεύουν, αποζημίωση σε περίπτωση απρόσμενου γεγονότος, αποζημίωση για ζημιές, κλοπές, καθυστέρηση αποσκευών, διαχείριση απώλειας προσωπικών εγγράφων. Προαιρετικές καλύψεις όπως αστική ευθύνη ή και νομική βοήθεια.

Τι αποζημιώσεις δίνουν οι αεροπορικές βάσει νομοθεσίας

Ο Κανονισμός (ΕΚ) 261/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να αποζημιώνουν τους επιβάτες σε περιπτώσεις μακρών καθυστερήσεων, ματαιώσεων πτήσεων και άρνησης επιβίβασης.

Υπό την προϋπόθεση ότι η πτήση εμπίπτει στον Κανονισμό, το ύψος της αποζημίωσης εξαρτάται από την απόσταση του ταξιδιού, το εάν πρόκειται για πτήση εντός ή εκτός της Ε.Ε., τη διάρκεια της καθυστέρησης, (καλύπτονται μόνο καθυστερήσεις 3 ωρών και πλέον). Μέχρι 1.500χλμ, 250 ευρώ, μέχρι 3.500 χλμ, 400 ευρώ, πάνω από 3.500 χλμ, 600 ευρώ.

Αναλυτικές πληροφορίες: airhelp.com. Επίσης: mcw.gov.cy

Το κόστος της ταξιδιωτικής ασφάλισης

Όλοι σχεδόν όσοι προσφέρουν ταξίδια, κρατήσεις εισιτηρίων μέσω διαδικτύου προτείνουν ταξιδιωτική ασφάλιση. Το κόστος μίας ταξιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να ξεκινά από 15-17 ευρώ. Ο ταξιδιώτης μπορεί να την αγοράσει μέσω διαδικτύου από τον ηλεκτρονικό ταξιδιωτικό πάροχο, από τον ασφαλιστή του, την ασφαλιστική εταιρεία, αλλά και μόνος του από το διαδίκτυο.

Προσοχή

  • Η ασφαλιστική εταιρεία με την οποία υπογράφετε θα πρέπει να διαθέτει συμβάσεις και συνεργασίες παγκόσμιες, να διαθέτει παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών ώστε ο ασφαλισμένος να μπορεί να εξυπηρετηθεί σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκεται.
  • Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να προσέξει την διάρκεια της ταξιδιωτικής κάλυψης
  • Τα όρια των καλύψεων για ασθένεια και ατύχημα εντός και εκτός νοσοκομείου
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr