NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Στην τελική ευθεία για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία

Στην τελική ευθεία για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία
25_04_2019 | 16:33 25_04_2019 | 16:36
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση

Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και τα οφέλη που προκύπτουν για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εφαρμογή των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ) αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ δρομολογείται αντίστοιχη ρύθμιση οφειλών και προς την εφορία (ΑΑΔΕ) το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με βάση τη σχετική πληροφόρηση από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προς το epixeiro.gr, οι αιτήσεις για ένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων θα παρέχονται από δύο ανεξάρτητες ηλεκτρονικές διαδικασίες. Για τα χρέη προς εφορία θα αξιοποιηθεί η υφιστάμενη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και για τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Στις ρυθμίσεις θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα ΑΦΜ οφειλετών, που αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις, καθώς και όσους έχουν κλείσει τα βιβλία τους και έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο καθώς προβλέπεται η δυνατότητα να ενταχθούν όσοι είχαν κάνει παύση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και εξαιρούνται από τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις 120 δόσεις προς ΕΦΚΑ δεν θα υπάρχουν κάποια κριτήρια και θα μπορούν όλοι να ενταχθούν, ενώ για τις 120 δόσεις προς ΑΑΔΕ το σχετικό πλαίσιο είναι ακόμα υπό διαμόρφωση με του Ευρωπαίους εταίρους και θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά την πρόταση ρύθμισης οφειλών που θα προκύπτει από την διαδικασία, ο οφειλέτης θα επιλέγει από προτεινόμενη λίστα την ρύθμιση που επιθυμεί, δηλαδή θα επιλέγει τον αριθμό των δόσεων και το ύψος μηνιαίας δόσης που αντιστοιχεί σε αυτές.

Σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, οι νέες ρυθμίσεις των 120 δόσεων θα λειτουργούν ανεξάρτητα από την διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Μια επιχείρηση δηλαδή που θα έχει κάνει ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη προς Δημόσιο θα μπορεί στη συνέχεια να αξιοποιήσει τον εξωδικαστικό μηχανισμό για να ρυθμίσει τις οφειλές της προς τους υπόλοιπους πιστωτές (τράπεζες, προμηθευτές). Σε αυτή την περίπτωση οι οφειλές προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ θα θεωρούνται ρυθμισμένες και στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα ρυθμίζονται τα υπόλοιπα χρέη. Επίσης, αν η επιχείρηση έχει ήδη μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορεί να αξιοποιήσει τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, χωρίς να επηρεάζει η μια ρύθμιση την άλλη.

Η πλατφόρμα των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να ανοίξει με την ψήφιση του νέου νόμου αμέσως μετά το Πάσχα. Στο μεταξύ, ήδη οι επιχειρήσεις αξιοποιούν το εργαλείο ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα καθώς οι ρυθμίσεις αγγίζουν πλέον τις 2.000, συνολικά προς όλους τους πιστωτές συμπεριλαμβανομένων των ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, βάσει των πρόσφατων ανακοινώσεων της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.


Έχετε επιχείρηση με οφειλές σε Τράπεζες, Δημόσιο και Προμηθευτές; Αξιοποιήστε την ευκαιρία του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των οφειλών της επιχείρησής σας!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr