NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

ΕΕ-Ιαπωνία: Δέσμευση για εκσυγχρονισμό του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου

ΕΕ-Ιαπωνία: Δέσμευση για εκσυγχρονισμό του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου

Πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας, χθες Πέμπτη 25 Απριλίου, μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, και του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Shinzō Abe.

Οι ηγέτες της ΕΕ και της Ιαπωνίας εξέτασαν την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών. «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στις σχέσεις ΕΕ-Ιαπωνίας» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τον Tusk να τονίζει πως «η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας είναι η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο και η έναρξη ισχύος της έχει συσφίξει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς μας».

Η ΕΕ και η Ιαπωνία συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, όπως η συνδεσιμότητα, η προστασία των δεδομένων και η κλιματική αλλαγή. Οι ηγέτες ασχολήθηκαν επίσης με τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της G20, καθώς και με θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Εμπόριο

Οι ηγέτες της ΕΕ και της Ιαπωνίας εξέτασαν την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών. Η εμπορική συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2019. Καταργεί το 97% των τελωνειακών δασμών επί των εξαγωγών της ΕΕ προς την Ιαπωνία.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στο ελεύθερο εμπόριο και στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Αμφότερες οι πλευρές τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να μάχονται τον προστατευτισμό και να προασπίζονται το βασιζόμενο σε κανόνες σύστημα εμπορικών συναλλαγών.

Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να εκσυγχρονίσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση των κανόνων όσον αφορά τις βιομηχανικές επιδοτήσεις.

Συνεργασία ΕΕ-Ιαπωνίας

Οι ηγέτες συζήτησαν για τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας. Μεγάλο μέρος αυτής της συμφωνίας εφαρμόζεται προσωρινά επίσης από την 1η Φεβρουαρίου.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα για τη βιώσιμη συνδεσιμότητα μεταξύ της Ευρώπης και της περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και για ποιοτικές υποδομές.

Όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη διαμόρφωση παγκόσμιων προτύπων στον τομέα αυτό. Στις αρχές του έτους, η ΕΕ και η Ιαπωνία αναγνώρισαν αμοιβαία τους νόμους τους για την προστασία των δεδομένων, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο χώρο ασφαλούς διαβίβασης δεδομένων στον κόσμο.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της έρευνας και της καινοτομίας.

Και οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την ισχυρή προσήλωσή τους στην εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Δεσμεύτηκαν να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων όπως τα πλαστικά στον ωκεανό.

Σύνοδος κορυφής της G20 στην Οσάκα

Οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Οσάκα στις 28-29 Ιουνίου 2019.

«Θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη στην ιαπωνική προεδρία. Η Ιαπωνία μπορεί να υπολογίζει στην ΕΕ. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η σύνοδος κορυφής να στεφθεί με επιτυχία τόσο για τους πολίτες μας όσο και για ολόκληρη τη βασιζόμενη σε κανόνες παγκόσμια τάξη» δήλωσε ο Donald Tusk.

Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας

Οι ηγέτες της ΕΕ και της Ιαπωνίας συζήτησαν διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και στην Κορεατική Χερσόνησο:

Οι ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας και της άμυνας, σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στη θάλασσα και η διαχείριση κρίσεων.

eu_japan_graph.jpg?mtime=20190426153452#asset:123303

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr