NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Αγροτική Ανάπτυξη
ανάγνωση

Κομισιόν και ΕΤΕπ «ξεκλειδώνουν» 2 δισεκατομμύρια ευρώ για νέους γεωργούς

Κομισιόν και ΕΤΕπ «ξεκλειδώνουν» 2 δισεκατομμύρια ευρώ για νέους γεωργούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δρομολόγησαν σήμερα δέσμη δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ που απευθύνεται ειδικά σε νέους γεωργούς. Σημειώνεται πως το 2017, ποσοστό 27 % των αιτήσεων δανειοδότησης που υποβλήθηκαν σε τράπεζες από νέους γεωργούς της ΕΕ απορρίφθηκε, σε σύγκριση με ποσοστό απορρίψεων μόλις 9% όσον αφορά τις αιτήσεις από λοιπές εκμεταλλεύσεις.

Σε επίπεδο κρατών μελών, το πρόγραμμα θα αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης από τράπεζες και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι συμμετέχουσες τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε χορήγηση δανείων που να αντιστοιχεί στο ύψος του ποσού για το οποίο έγινε δέσμευση από την ΕΤΕπ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να ανέλθει, δυνητικά, σε 2 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους νέους γεωργούς.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια, μεγαλύτερες περιόδους - έως και 5 ετών - για την έναρξη αποπληρωμής, έως και 15 χρόνια για την πλήρη αποπληρωμή του δανείου αλλά και πρόσθετη ευελιξία με σχετικές «περιόδους χάριτος», οι οποίες θα δίνονται ανάλογα με τις συνθήκες και για την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών στον γεωργικό τομέα.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη Επίτροπος, Phil Hogan δήλωσε: «Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας και πολύ συχνά αποτελεί εμπόδιο για τους νέους που επιθυμούν να ενταχθούν στο επάγγελμα. Με το 11% των Ευρωπαίων γεωργών να είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών, η στήριξη των νέων γεωργών στον τομέα αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2020. Χαίρομαι που βλέπω αυτή τη νέα κοινή πρωτοβουλία να ξεκινάει».

Ο Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπεύθυνος για τη γεωργία και τη βιοϊονομία, δήλωσε: «Ο γεωργικός τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ΕΕ και έχει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για την παραγωγή υγιεινών τροφίμων αλλά και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, η ΕΤΕπ εξετάζει το μέλλον του τομέα και αντιμετωπίζει ένα σημαντικό χάσμα στην αγορά, την έλλειψη πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τους αγρότες, ιδίως της νέας γενιάς. Το εν λόγω πρόγραμμα θα υποστηρίξει επίσης την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στον τομέα της γεωργίας και της βιοοικονομίας, διατηρώντας και δημιουργώντας απασχόληση στις αγροτικές και παράκτιες περιοχές».

Δύο πιλοτικά δάνεια ύψους 275 εκατ. ευρώ πρόκειται σύντομα να τεθούν σε εφαρμογή στη Γαλλία μέσω του εν λόγω προγράμματος. Τα δάνεια αυτά προορίζονται ειδικά για τους νέους γεωργούς και για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr