NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Global Entrepreneur: Ζήσε την απόλυτη επιχειρηματική εμπειρία σε μία start-up στο εξωτερικό

Global Entrepreneur: Ζήσε την απόλυτη επιχειρηματική εμπειρία σε μία start-up στο εξωτερικό
15_05_2019 | 13:36
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Τα τελευταία χρόνια, η επιχειρηματικότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, ειδικότερα νέους. Δεν έχει σημασία αν κάποιος έχει business υπόβαθρο ή αν είναι σχετικός με το χώρο, όποιος έχει μια καινοτόμα ιδέα, τη θέληση και τις απαραίτητες δεξιότητες, μπορεί να κάνει το δικό του εγχείρημα. Και αν δεν τις έχει; Τότε τι μπορεί να κάνει κανείς για να τις αποκτήσει; Την απάντηση εδώ δίνουν τα πανεπιστήμια με τα γραφεία καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, σεμινάρια επιχειρηματικότητας κ.ά.

Μία επιπλέον επιλογή έρχεται να δώσει η AIESEC, ο μεγαλύτερος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός παγκοσμίως που διοικείται και αποτελείται αποκλειστικά από νέους, με το πρόγραμμα Global Entrepreneur. Μέσω του Global Entrepreneur, ένας φοιτητής μπορεί να ζήσει μια εμπειρία επιχειρηματικότητας σε μία start-up στο εξωτερικό και μέσα σε ένα δυναμικό περιβάλλον όπως αυτό να αναπτύξει τεχνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά και έναν επιχειρηματικό τρόπο σκέψης!

Η Ιλιάνθη, φοιτήτρια στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ζει από τον Φεβρουάριο μια Global Entrepreneur εμπειρία στο Μπρνο της Τσεχίας.

Πώς αποφάσισες να συμμετάσχεις στο Global Entrepreneur;

Όντας στο τελευταίο έτος της σχολής μου η αλήθεια είναι πως ψαχνόμουν αρκετά με το θέμα "πρακτική άσκηση". Ήξερα αναμφίβολα πως θα μετρήσει στο βιογραφικό μου αλλά ταυτόχρονα θα είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω πιο πολύ τον εαυτό μου μιας και θα βρισκόμουν στο εξωτερικό. Η ιδέα να πάω για 3 μήνες στο εξωτερικό σε μια χώρα που δεν είχα ξανά επισκεφτεί, με τελείως διαφορετική κουλτούρα και παράλληλα να ζήσω την πρώτη μου επαγγελματική εμπειρία με είχε κατά ενθουσιάσει!

Με τι ασχολείσαι στη start-up της Τσεχίας;

Η start up που εργάζομαι ως intern ειδικεύεται στο κομμάτι του IT security. Παρόλο που δεν είχα καμία ιδέα με το αντικείμενο, τις πρώτες 3 εβδομάδες διάφορα άτομα από τη Whalebone (η start up) μας εκπαίδευσαν καταλλήλως ώστε να νιώσουμε πιο άνετα με τον τομέα αυτό. Ως International Expansion Manager, είμαι υπεύθυνη - μιας και είμαι από την Ελλάδα - να κάνω έρευνα της ελληνικής αγοράς, να προσεγγίσω σιγά σιγά πελάτες από την Ελλάδα ώστε να δούμε κατά πόσο μπορεί το προϊόν που παράγει η start up να επεκταθεί στην χώρα μας. Το ίδιο κάνουν και οι άλλοι 5 interns που είναι στην ίδια ομάδα με εμένα αλλά ο καθένας για την χώρα του. Το καλό είναι ότι είμαστε όλοι από business background οπότει ξεκινήσαμε μαζί από το 0 και με τη βοήθεια του προσωπικού της Whalebone αποκτήσαμε ισάξιες γνώσεις.

Τι έχεις κερδίσει έως τώρα;

Θα έλεγα ότι έχω κερδίσει πάρα πολλά πράγματα. Από το να προσαρμόζομαι πολύ γρήγορα σε ένα ξένο περιβάλλον τελείως διαφορετικό από το ελληνικό μέχρι το να αντιμετωπίζω αποτελεσματικά εμπόδια που μπορεί να προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εμπειρίας μου. Γενικότερα αυτά που κερδίζει κάποιος από μια τέτοια ανταλλαγή και ειδικά μέσω της AIESEC δεν μετριούνται στα δάχτυλα ούτε των 2 χεριών. Είναι πάρα πολλά και όσο μεγαλύτερη η διάρκεια της εμπειρίας σου, τόσο περισσότερα θα κερδίσεις. Σε αλλάζουν ως άνθρωπο και αναθεωρείς πολλά πράγματα για τον εαυτό σου αλλά και για τους γύρω σου. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι πως μέσα από το Global Entrepreneur αντιλήφθηκα καλύτερα τις αξίες που έχω σαν άνθρωπος.

Ποια είναι τα highlights της εμπειρίας σου;

Στους 3 αυτούς μήνες της εμπειρίας μου θα έλεγα ότι τα top highlights για εμένα είναι 2. Αρχικά το γεγονός ότι στην startup που δουλεύω έχουν καθιερώσει την Παρασκευή ως ημέρα που κάποιος από το προσωπικό μαγειρεύει για όλους και τρώμε όλοι μαζί σε ένα μεγάλο τραπέζι, κάθε εβδομάδα και με διαφορετικό είδος κουζίνας. Δεδομένου ότι μου αρέσει πολύ το φαγητό αλλά και επειδή πιστεύω πως μέσα από αυτό γνωρίζεις καλύτερα μια κουλτούρα, οι Παρασκευές μου στην δουλειά είχαν αποκτήσει άλλο νόημα. Το δεύτερο highlight ήταν τα δύο επαγγελματικά ταξίδια που έκανα μαζί με δύο άλλους interns για να εκπροσωπήσουμε την Whalebone στην Βιέννη και στην Μπρατισλάβα. Τόσο τα event στα οποία παραβρεθήκαμε όσο και το γεγονός ότι ταξιδέψαμε σε άλλες χώρες για επαγγελματικό λόγο με ενθουσίασαν πάρα πολύ καθώς είδα και άκουσα αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, ενώ ανέπτυξα και δεξιότητες επικοινωνίας και δικτύωσης.

Έχεις κάποιο γενικό σχόλιο που θα ήθελες να κάνεις;

Αυτό που θα ήθελα να πω κλείνοντας είναι πως η ιδέα του Global Entrepreneur ήταν κάτι που στριφογύριζε στο κεφάλι μου αρκετό καιρό αλλά δεν πήρα την απόφαση να ξεκινήσω τις αιτήσεις παρά λίγους μήνες πριν φύγω για την Τσεχία. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την AIESEC και πραγματικά οφείλω πολλά τόσο στον ίδιο τον οργανισμό όσο και στα άτομα που τον απαρτίζουν για την εμπειρία που έζησα. Ξεκινάει με ένα κλικ αλλά καταλήγει σε κάτι πολύ μεγαλύτερο!

Το Global Entrepreneur έρχεται να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες σε αυτό όχι μόνο με εφόδια χρήσιμα για την επαγγελματική τους και επιχειρηματική τους σταδιοδρομία, αλλά και με εμπειρίες ζωής! Αυτό το καλοκαίρι, μπορείτε να γίνετε και εσείς Global Entrepreneurs στο εξωτερικό όπως και η Ιλιάνθη, ενώ έχουν μείνει μόλις 100 θέσεις ανοιχτές! Επισκεφθείτε το site και ζήστε την εμπειρία!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr