NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Οι μαθητές «επιχειρηματίες» του ΓΕΛ Μοχού Κρήτης κέρδισαν 112.000 ευρώ για το σχολείο τους!

Οι μαθητές «επιχειρηματίες» του ΓΕΛ Μοχού Κρήτης κέρδισαν 112.000 ευρώ για το σχολείο τους!

H επιτυχία της μαθητικής «επιχείρησης» Creta Xenia - Authentic Experiences προκάλεσε ντόμινο θετικών εξελίξεων που δίνουν ελπίδα σε όλη την Ελλάδα.

Σε μια πολύ συγκινητική τελετή, τη Δευτέρα 20 Μαϊου 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοχού Κρήτης, παρόντων κορυφαίων τοπικών αξιωματούχων, ειπώθηκε ένα μεγάλο μπράβο και απονεμήθηκαν έπαινοι σε μια ομάδα παιδιών που έκανε το δικό της «θαύμα» και έδωσε ελπίδα σε όλο το χωριό, στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Το «θαύμα» αυτό λέγεται «Creta XeniaAuthentic Experiences» και είναι η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» που ίδρυσαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς 10 μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Μοχού, του νομού Ηρακλείου Κρήτης, συμμετέχοντας στο ομώνυμο πρόγραμμα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, με την παρότρυνση και καθοδήγηση του εξαιρετικού καθηγητή τους, οικονομολόγου, Γιώργου Βουζαξάκη και τη θερμή υποστήριξη του πολύ δραστήριου Διευθυντή του Λυκείου, Γιώργου Πυνηρτζή. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μικρό σχολείο ενός ορεινού χωριού, με μόλις 50 μαθητές και 3 μόνιμους εκπαιδευτικούς, δεν τους πτόησε καθόλου. Συμμετείχαν επί ίσοις όροις με όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας -Δημόσια και Ιδιωτικά- και απέδειξαν ότι όλα είναι δυνατά όταν υπάρχει θέληση, όραμα και εκπαιδευτικοί με πάθος για το λειτούργημά τους και μεγάλη αγάπη προς τα παιδιά.

Η μαθητική ομάδα υλοποίησε μια καινοτόμα διαδικτυακή τουριστική επιχείρηση, η οποία προσφέρει στους τουρίστες αυθεντικές εμπειρίες της Κρήτης. Η creta-xenia.com «επιστρατεύει» τους ντόπιους και τους καλεί να δείξουν στους τουρίστες πως παράγονται τα τοπικά προϊόντα και ποιες είναι οι ιδιαίτερες ομορφιές του τόπου τους. Η ιδέα εφαρμόστηκε στην πράξη με εξαιρετικά βίντεο, όπως: «Περπάτησε στο Μοχό με τη Μαρία», «Περπάτησε στην Ρόζα με την Φωτεινή», «Μάθε να χορεύεις Μοχιανό με τον Αντώνη», «Τυροκόμησε στον Μοχό με τον Αριστείδη», «Μαγείρεψε στο Μοχό με την γιαγιά Μαρία». Σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα παιδιά εργάστηκαν με ενθουσιασμό, βρήκαν χορηγούς, επικοινώνησαν με πάθος την ιδέα και τη δράση τους στα τοπικά ΜΜΕ, στο Δήμο Χερσονήσου και την Περιφέρεια Κρήτης και βρήκαν αμέσως πολύ θετική ανταπόκριση και υποστήριξη. Παρουσίασαν την «επιχείρησή» τους στην Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης στις 22 Φεβρουαρίου 2019 στο Mediterranean Cosmos, κατέθεσαν αναλυτικό και βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο και κατέκτησαν το βραβείο «Ανάδειξης Τοπικής Κοινωνίας» από το ΣΕΝ/JA Greece ξεχωρίζοντας από 160 σχολεία που είχαν πάρει μέρος φέτος στην «Εικονική Επιχείρηση».

Το βραβείο «Ανάδειξης Τοπικής Κοινωνίας», η λαμπρή τελετή στο Μέγαρο και η πρώτη έκπληξη των 5.000 ευρώ!

Η ανακοίνωση του βραβείου «Ανάδειξης Τοπικής Κοινωνίας» στην «Creta Xenia – Authentic Experiences» έδωσε μεγάλη χαρά στα παιδιά καθώς προήλθε από τη συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα μαθητικής επιχειρηματικότητας υψηλού κύρους, του σπουδαίου παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement Worldwide που έχει παραρτήματα σε 120 χώρες. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» του ΣΕΝ/Junior Achievement Greece, υλοποιείται υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας , κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Τα παιδιά, Αντώνης Γιακουμάκης, Γεωργία Γεωργουλάκη, Παύλος Διαμαντάκης, Αντώνης Θαλασσινάκης, Κυριακή Παπουτσάκη, Αναστασία-Μαρία Πασχαλίδη, Γιώργος Σαρινάκης, Μιχαέλα Φρουδαράκη, Βαγγέλης Χαμαλάκης και Μαρία Χατζάκη μαζί με τους εκπαιδευτικούς Γιώργο Βουζαξάκη και Γιώργο Πυνηρτζή παρέλαβαν το βραβείο «Ανάδειξης Τοπικής Κοινωνίας» στη λαμπρή τελετή των βραβεύσεων, τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2019, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και κορυφαίων προσωπικοτήτων του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου. Εκεί τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη καθώς, αυθόρμητα, ο επιχειρηματίας, Πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος που απένειμε το βραβείο στα παιδιά, ανακοίνωσε πως προσφέρει χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στην ομάδα ως επιβράβευση για την ιδέα τους να αναδείξουν με τόσο έξυπνο τρόπο την τοπική κοινωνία και για να ενθαρρύνει όλους τους επιχειρηματίες της χώρας να ενισχύσουν οικονομικά τα ταλαντούχα παιδιά «επιχειρηματίες» στην εξαιρετική τους προσπάθεια. Ο ενθουσιασμός των παιδιών απογειώθηκε και υπήρξε και εντυπωσιακή συνέχεια! Όταν ο Διευθυντής του ΓΕΛ Μοχού, κ. Πυνηρτζής, ενημέρωσε τον Περιφεριάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη για την επιτυχία αυτή και το χρηματικό έπαθλο, αφού τον συνεχάρη θερμά, είπε στον κ. Πυνηρτζή: «Από μένα τι θέλετε; Πως μπορώ να σας επιβραβεύσω, να σας βοηθήσω;» με τον Διευθυντή του σχολείου να απαντά: «Θέλουμε νέα κουφώματα-αλουμίνια στα παράθυρα του σχολείου και κλιμαστικά!». «Έγινε! Δίνω εντολή αμέσως!», απάντησε ο κ. Αρναουτάκης και έδρασε άμεσα. Η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε κονδύλι ύψους 107.000 ευρώ για το ΓΕΛ Μοχού έτσι ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο οι εργασίες αυτές αναβάθμισης του σχολείου. Κι έτσι συνολικά τα παιδιά με τις επιτυχίες τους κέρδισαν για το σχολείο τους, για τη ζωή τους, 112.000 ευρώ!

Η συγκινητική εκδήλωση και οι απονομές χρηματικών επάθλων - επαίνων στα παιδιά

Με πρωτοβουλία του κ. Πυνηρτζή και του Δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη, διοργανώθηκε τιμητική εκδήλωση για τους μαθητές «επιχειρηματίες» της Creta Xenia – Authentic Experiences, τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού. Στην κατάμεστη αίθουσα τα παιδιά παρουσίασαν την «επιχείρησή» τους, δέχθηκαν θερμά συγχαρητήρια, μεταξύ άλλων από τον Γεώργιο Πιτσούλη, Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, τον Εμμανουήλ Καρτσωνάκη, Πρόεδρο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και από τον κ. Μαστοράκη, ο οποίος απένειμε επαίνους του Δήμου Χερσονήσου σε όλα τα παιδιά. Ο κ. Πυνηρτζής επέδωσε ευχαριστήριες επιστολές στους ντόπιους που συμμετείχαν, στους χορηγούς και τόνισε ιδιαίτερα την υποστήριξη του Δήμου Χερσονήσου και της Περιφέρειας, τονίζοντας πως στάθηκαν από την αρχή δίπλα στην προσπάθεια των παιδιών, ενθαρρύνοντάς τα και καλύπτοντας τα έξοδα μετακίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τη βραδιά εκείνη, σύσσωμοι οι κάτοικοι του χωριού βοήθησαν για να είναι τα τραπέζια γεμάτα παραδοσιακά εδέσματα προσφέροντας εθελοντική εργασία. Ειδική μνεία χρειάζεται να γίνει στον Μοχιανό φωτογράφο Αλέξανδρο Χατζάκη που με δική του πρωτοβουλία ήταν εκεί και αφιλοκερδώς κάλυψε με εξαιρετικές φωτογραφίες την εκδήλωση. Έκπληξη στα παιδιά έκανε η Δημοσιογράφος, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece Μαρία Γιαννέτου και ταξίδεψε από την Αθήνα στο Μοχό για να συγχαρεί τα παιδιά στον τόπο τους και να παραδώσει στην εκδήλωση την επιταγή των 5.000 ευρώ εκ μέρους του κ. Θεοχάρη Φιλιππόπουλου. Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν στο τέλος της εκδήλωσης τα παιδιά ευχαρίστησαν το ΣΕΝ/JA Greece, τους καθηγητές, τον εθελοντή τους Ευθύμη Μουντράκη και είπαν πόσο θετικά άλλαξε τη ζωή τους η εμπειρία αυτή, με την αριστούχο μαθήτρια, Μαρία Χατζάκη να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της…. Με πολύ θερμά λόγια για τα παιδιά και το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης», μίλησαν και οι καθηγητές Ειρήνη Γιαννοπούλου και Ανδρέας Καγιαλής που επίσης συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία της Creta Xenia – Αuthentic Experiences. Συγχαρητήρια στους καθηγητές και τα παιδιά και περιμένουμε όλα τα σχολεία από Σεπτέμβριο για εγγραφή στη Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση». Αλλάζει τις ζωές των παιδιών και την Ελλάδα!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr