NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

5 τρόποι να ενισχύσεις τους επαγγελματικούς σου στόχους αυτό το καλοκαίρι

5 τρόποι να ενισχύσεις τους επαγγελματικούς σου στόχους αυτό το καλοκαίρι
14_06_2019

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Καριέρα & HR

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι μοιάζει ως η ιδανική περίοδος για να σταματήσεις να σκέφτεσαι την καριέρα σου, πρόκειται για την ακρίβεια για την εποχή που μπορείς να αξιολογήσεις πού βρίσκεσαι, να σχεδιάσεις την προαγωγή σου ή να ετοιμαστείς για μία επερχόμενη μετάβαση. Ακόμα κι αν σου φαίνεται ότι οι ρυθμοί προσλήψεων πέφτουν και οι ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης περιορίζονται, αυτό δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις, αν ψάχνεις για δουλειά ή προσπαθείς να δικτυωθείς. Διάβασε παρακάτω μερικές ιδέες για το πώς μπορείς να αξιοποιήσεις στο μέγιστο την καλοκαιρινή περίοδο για να πετύχεις τους επαγγελματικούς σου στόχους ή να ετοιμαστείς για ένα επαγγελματικό άλμα.

Ακόμα κι αν σου φαίνεται ότι οι ρυθμοί προσλήψεων πέφτουν και οι ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης περιορίζονται, αυτό δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις, αν ψάχνεις για δουλειά ή προσπαθείς να δικτυωθείς. Διάβασε παρακάτω μερικές ιδέες για το πώς μπορείς να αξιοποιήσεις στο μέγιστο την καλοκαιρινή περίοδο για να πετύχεις τους επαγγελματικούς σου στόχους ή να ετοιμαστείς για ένα επαγγελματικό άλμα.

1. Σκέψου πού βρίσκεσαι

Είτε απολαμβάνεις τη δουλειά σου είτε σκέφτεσαι το επόμενο βήμα σου, οι μέρες του καλοκαιριού σου προσφέρουν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσεις πού βρίσκεσαι, πώς πάνε τα πράγματα και πού επιθυμείς να πας μετά. Όπου κι αν βρίσκεσαι για τις διακοπές σου, η θέα μπορεί να σου προσφέρει λίγη ηρεμία για να σκεφτείς τους στόχους σου για τον υπόλοιπο χρόνο, τα κατορθώματά σου μέχρι στιγμής ή άλλες δεξιότητες που θες να αναπτύξεις και μπορεί να σου φανούν χρήσιμες. Εκμεταλλεύσου τις καιρικές συνθήκες της εποχής για να σκεφτείς πιο καθαρά και να ανασυγκροτήσεις τις σκέψεις σου. Και επειδή σκέφτεσαι καλύτερα κάνοντας μία σωματική δραστηριότητα θα ήταν μία καλή ιδέα να κάνεις πεζοπορία ή να πας μία βόλτα με ποδήλατο στη φύση για να απελευθερώσεις το μυαλό σου και να μπορέσεις να σκεφτείς πιο καθαρά. Επίσης, η θέα μπορεί να σε εμπνεύσει να κρατήσεις ημερολόγιο ή να σκεφτείς σε βάθος σχετικά με τα επαγγελματικά μονοπάτια που θες να εξερευνήσεις τους επόμενους μήνες.

2. Κατάγραψε τα δυνατά σου σημεία

Αν προσπαθείς πραγματικά να πάρεις προαγωγή ή θες να περάσεις από συνεντεύξεις τους επόμενους μήνες, είναι μία καλή εποχή να πάρεις χαρτί και μολύβι και να καταγράψεις όλα τα κατορθώματα, τους στόχους, τις νέες δεξιότητες και εμπειρίες που είχες από την τελευταία φορά που άλλαξες δουλειά. Είτε πρόκειται να υποστηρίξεις ότι αξίζεις μία αύξηση είτε κυνηγάς μία καινούρια δουλειά, χρειάζεται να έχεις παραδείγματα επιτευγμάτων και έτοιμες απαντήσεις σε συμπεριφορικές ερωτήσεις όπως οι παρακάτω:

  • Γιατί πιστεύεις ότι αξίζεις αυτήν την προαγωγή;
  • Πού βλέπεις τον εαυτό σου τα επόμενα 5 χρόνια;
  • Μίλησέ μας για μία στιγμή που είχες μια διαφωνία με έναν συνάδελφο…
  • Μίλησέ μας για μία φορά που δεν πέτυχες τους στόχους σου ή απέτυχες σε κάποιο κομμάτι της δουλειάς σου

Όλες αυτές είναι δύσκολες ερωτήσεις, ειδικά αν δεν είσαι προετοιμασμένος. Πάρε ένα φίλο σου σε παρόμοια θέση και κάντε μία βόλτα και εξασκηθείτε σε αυτές τις ερωτήσεις.

3. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο Linkedin

Μία από τις πιο βασικές πηγές για την καριέρα σου είναι το Linkedin. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική στιγμή για να αφιερώσεις λίγο ποιοτικό χρόνο στην πλατφόρμα. Ενημέρωσε την περιγραφή σου, πρόσθεσε πρόσφατα επιτεύγματα και φρόντισε να είσαι συνδεδεμένος με αυτούς που χρειάζεσαι. Αν σκέφτεσαι την αλλαγή καριέρας, φρόντισε το προφίλ σου να είναι ελκυστικό, πληροφοριακό και να δείχνει την αλλαγή καριέρας που θες να κάνεις. Αν ελπίζεις σε μία προαγωγή, καλό θα ήταν να ενημερώσεις την ενότητα των δεξιοτήτων σου και ίσως να ζητούσες μία ή δύο συστάσεις. Αν γνωρίζεις ότι η υπερδύναμή σου είναι είναι το χτίσιμο σχέσεων και η γνωριμία νέων ανθρώπων, χρησιμοποίησε το Linkedin για να βρεις ανθρώπους που κάνουν πράγματα που σε ενδιαφέρουν και από τους οποίους μπορείς να μάθεις. Μπορεί να μη θες να συνδεθείς μαζί τους, γιατί δεν τους ξέρεις, αλλά μπορεί να ζητήσεις από μία κοινή επαφή να σε συστήσει. Ακόμα κι αν το Linkedin είναι η βασική σου πλατφόρμα για επαγγελματική εξέλιξη, είναι πάντα έξυπνο να τσεκάρεις τα προφίλ σου στο Facebook και στο Instagram για να εξασφαλίσεις ότι το περιεχόμενο είναι αρκετά επαγγελματικό και ότι δεν μοιάζει ακατάλληλο σε οποιονδήποτε θέλει να συνδεθεί μαζί σου σε επαγγελματικό επίπεδο.

4. Κάνε καλοκαιρινό networking

Το καλοκαίρι είναι μία πολύ καλή εποχή για να ξαναβρεθείς με παλιούς συναδέλφους. Ίσως είδες τις τελευταίες φωτογραφίες των διακοπών τους στο Facebook και αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να επικοινωνήσεις μαζί τους και να αναφέρεις πόσο θα ήθελες να βρεθείτε και να πείτε τα νέα σας. Αν η αλλαγή καριέρας που σκέφτεσαι να κάνεις αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή τις μη κυβερνητικές οργανώσεις πήγαινε σε σχετικές εκδηλώσεις με ένα φίλο σου και αξιοποίησε το χρόνο σου κάνοντας νέες γνωριμίες.

5. Ξεκουράσου

Αυτό ίσως είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις την επαγγελματική σου εξέλιξη αυτό το καλοκαίρι. Δυστυχώς όμως δεν αξιοποιούν όλοι οι εργαζόμενοι όλες τις μέρες των διακοπών τους. Το 2018, οι εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν λιγότερο από το 50% των ημερών αδείας τους για να ταξιδέψουν και το 61% δεν αξιοποίησαν όλες τις μέρες, γιατί φοβήθηκαν ότι θα έμοιαζαν αναλώσιμοι. Μπορεί το να μην παίρνεις άδεια να δίνει την εντύπωση ότι είσαι πολύ σημαντικός, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι χρειαζόμαστε χαλάρωση και ανανέωση για να αποδώσουμε τα μέγιστα. Κανένας δεν θέλει να προσλάβει κάποιον που μοιάζει αγχωμένος και στενοχωρημένος. Για να είσαι ο καλύτερος, πρέπει να έχεις καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Αν οι επαγγελματικοί στόχοι δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί, το καλοκαίρι είναι μία καλή εποχή για να προετοιμαστείς για τις ευκαιρίες και τις συζητήσεις που μπορείς να έχεις το φθινόπωρο.


Αρχική δημοσίευση από Ελίζα Σακκά, Συντάκτρια, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr