NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

ΕΚΤ: Ενισχύεται η χρήση του ευρώ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος

ΕΚΤ: Ενισχύεται η χρήση του ευρώ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος
14_06_2019 | 14:18 14_06_2019 | 14:20
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση

Ο διεθνής ρόλος του ευρώ ενισχύθηκε το 2018 και στις αρχές του 2019, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση που υπήρξε τα τελευταία χρόνια. Αυτό ήταν ένα από τα κύρια συμπεράσματα της τελευταίας ετήσιας έκθεσης για τον διεθνή ρόλο του ευρώ, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Το μερίδιο του ευρώ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος ήταν υψηλότερο κατά 1,2% στο τέλος του 2018, από ό,τι στο τέλος του 2017 (20,7% έναντι 19,5%). Το μερίδιο του ευρώ στη διεθνή έκδοση χρεογράφων και στις διεθνείς καταθέσεις επίσης αυξήθηκε, μαζί με το μερίδιό του στην αξία των εκκρεμών διεθνών δανείων. Η χρήση του ως νομίσματος τιμολόγησης παρέμεινε γενικά σταθερή, όπως και οι μεταφορές τραπεζογραμματίων ευρώ προς προορισμούς εκτός της ζώνης του ευρώ.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, από την εισαγωγή του πριν από 20 χρόνια, το ευρώ παραμένει αδιαμφισβήτητα το δεύτερο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα παγκοσμίως μετά το δολάριο ΗΠΑ, αλλά η χρήση του μειώθηκε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Μετά το τέλος του 2016, η διεθνής χρήση του ευρώ ενισχύθηκε και πάλι.

Η έκθεση παρέχει υπόβαθρο στην πρωτοβουλία που δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2018 για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ. Όπως και η Επιτροπή, το Ευρωσύστημα τονίζει ότι ο διεθνής ρόλος του ευρώ υποστηρίζεται πρωτίστως από μια βαθύτερη και πληρέστερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο της επιδίωξης υγιών οικονομικών πολιτικών στην ζώνη του ευρώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr