NEWSFLASH...
Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Οκτώ λόγοι που στέλνετε δεκάδες βιογραφικά χωρίς να παίρνετε απάντηση

Οκτώ λόγοι που στέλνετε δεκάδες βιογραφικά χωρίς να παίρνετε απάντηση
14_11_2015 | 18:58 15_11_2016 | 11:24

Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εκατοντάδες άρθρα σχετικά με το πώς να τα πάτε τέλεια σε μία συνέντευξη εργασίας, να αφήσετε τον πιθανό εργοδότη σας με το στόμα ανοιχτό και φυσικά να πάρετε τη θέση.

Αλλά τι γίνεται όταν παρά την τεράστια προσπάθεια που κάνετε, κανείς δεν σας τηλεφωνεί ούτε σας στέλνει κάποιο email για να σας καλέσει σε συνέντευξη; Και επίσης όταν δεν μπορείτε να καταλάβετε το λόγο που συμβαίνει αυτό;

Παρακάτω θα βρείτε 8 λόγους για τους οποίους δεν τραβάτε την προσοχή των υπεύθυνων προσλήψεων - και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό.

1. Το βιογραφικό σας σημείωμα είναι βαρετό
Το έχετε ακούσει εκατομμύρια φορές αυτό, αλλά είναι η αλήθεια. Αν απευθύνεστε σε μια πολύ μεγάλη εταιρεία – σκεφτείτε για παράδειγμα τη Google, η οποία λαμβάνει 2 εκατομμύρια αιτήσεις το χρόνο – σημαίνει πως εισέρχεστε σε ένα πεδίο ισχυρού ανταγωνισμού, οπότε το βιογραφικό σας πρέπει να ξεχωρίζει.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει να χρησιμοποιήσετε περίτεχνες γραμματοσειρές ή πράσινο χαρτί. Μια απλή κίνηση που όμως κάνει τεράστια διαφορά είναι να αλλάξετε τις περιγραφές σας σχετικά με τις προηγούμενες θέσεις σας. Δηλαδή εκεί που θα αναφέρατε προηγουμένως "Υπεύθυνος για την αναδιάρθρωση του κειμένου στον κατάλογο του πρωινού" και θα δίνατε έμφαση στο τι έπρεπε να κάνετε, γράψτε "Ανανέωση καταλόγου πρωινού, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 80%". Μπουμ! Το βιογραφικό σας είναι κατά 80% καλύτερο και πιο εντυπωσιακό.

2. Η συνοδευτική σας επιστολή περιέχει γενικότητες
Αν έχετε μια συνοδευτική επιστολή βάσει του ίδιου προτύπου και τη στέλνετε σε δεκάδες πιθανούς εργοδότες σας – και το μόνο που αλλάζετε είναι το όνομα που ακολουθεί τη λέξη Αγαπητέ / Αγαπητή – αυτό είναι πρόβλημα. Το άτομο που θα το διαβάσει, θα είναι σε να πει πως πρόκειται για μια πολύ γενική επιστολή και έτσι δεν θα του δώσει ιδιαίτερη σημασία.

Στην πραγματικότητα, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να συντάσσετε ξεχωριστή επιστολή για κάθε εταιρεία και σε κάθε επιστολή να διαφαίνεται ο λόγος για τον οποίο κάνετε αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και γιατί θα σας ενθουσίαζε να εργαστείτε σ' αυτή.

3. Έρχεστε σε επαφή με το λάθος άτομο
Αυτός συνήθως είναι λάθος που κάνουν οι νέοι κι άπειροι και είναι πολύ πιο συχνό από ό,τι πιστεύετε. Να ελέγχετε διπλά και τριπλά τον αποδέκτη του βιογραφικού και της συνοδευτικής επιστολής σας. Αν δεν είστε σίγουροι σε ποιο πρόσωπο πρέπει να στείλετε, τότε έχετε δύο επιλογές.

Α) Αναζητήστε μέσω του LinkedIn το άτομο που κατά πάσα πιθανότητα είναι ο υπεύθυνος προσλήψεων της εταιρείας. Αυτό το άτομο θα μπορούσε να είναι κάποιος από το τμήμα στο οποίο θέλετε να υποβάλλετε το βιογραφικό σας ή να είναι ο recruiter της εταιρείας.

Β) Επικοινωνήστε με το Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων και ρωτήστε σε ποιον πρέπει να υποβάλλετε τα χαρτιά σας. Είναι τόσο εύκολο όσο το να στείλετε ένα μήνυμα μέσω του LinkedIn που θα λέει: «Κάνω αίτηση για τη θέση του Marketing Manager και είμαι ενθουσιασμένος –η για την ευκαιρία. Θα ήθελα να ελέγξω αν υποβάλλω τα χαρτιά μου στο σωστό παραλήπτη. Θα μπορούσατε να μου πείτε τη διεύθυνση email για τον Υπεύθυνο Προσλήψεων; Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.»

4. Δεν παρουσιάζετε μια καλή ιστορία
Ο πιο κατάλληλος τρόπος να τραβήξετε την προσοχή κάποιου είναι με το να πείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο ανθρώπινος νους θυμάται ευκολότερα λεπτομέρειες από μια ζωντανή ιστορία παρά από βαρετά γεγονότα.

5. Πλατειάζετε άσκοπα
Κανείς δεν έχει το χρόνο να προσπαθήσει να καταλάβει τι θέλετε να πείτε και ιδιαίτερα υπεύθυνοι προσλήψεων που δέχονται συνέχεια εκατοντάδες αιτήσεις. Πιέστε τον εαυτό σας και περικόψτε τη συνοδευτική επιστολή σας κρατώντας μόνο μία σελίδα. Και να θυμάστε πως μπορείτε να κόψετε οτιδήποτε δεν σχετίζεται με τη συγκεκριμένη θέση.

6. Έχετε λιγότερα από τα ζητούμενα προσόντα
Αν χρησιμοποιείτε φράσεις όπως "Θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα αυτή η θέση" ή "Παρόλο που δεν έχω την απαιτούμενη εμπειρία", θα φανείτε εντελώς άπειροι και χωρίς ιδιαίτερα προσόντα. Να χρησιμοποιείτε πιο ουδέτερο ύφος και ταυτόχρονα να δείχνετε τον ενθουσιασμό σας για τη θέση.

7. Έχετε περισσότερα από τα απαιτούμενα προσόντα
Το να στέκεστε μπροστά από τον Υπεύθυνο Προσλήψεων - όταν ξεκάθαρα έχετε περισσότερα προσόντα από όσα χρειάζονται - αυτό απαιτεί να το κάνετε με φινέτσα. Είτε είστε εκπαιδευόμενος είτε αλλάζετε καριέρα σημασία έχει να θέσετε το ζήτημα ευθύς εξαρχής. Αναφέρετέ το στη συνοδευτική επιστολή σας, γνωστοποιώντας τους λόγους για τους οποίους θέλετε να προβείτε σε αλλαγή καριέρας ή γιατί επιθυμείτε να πάρετε τη θέση.

Να παραμένετε θετικοί και ενθουσιώδεις και να υπογραμμίζετε με όλους τους τρόπους το πώς η εμπειρία σας θα ωφελήσει την εταιρεία. Να δώσετε έμφαση στο γιατί θέλετε να δουλέψετε στη συγκεκριμένη εταιρεία.

8. Ακούγεστε απελπισμένοι
Το έχει αποδείξει η επιστήμη. Πάντα θέλουμε αυτά που δεν μπορούμε να έχουμε. Ενοχλητικό, αλλά αληθινό. Για το λόγο αυτό όταν δείχνετε ότι έχετε μεγάλη ζήτηση – ή αν ήδη έχετε μια πολύ καλή δουλειά – οι εργοδότες δείχνουν πιο πρόθυμοι να σας προσλάβουν . Όταν ακούγεστε απελπισμένοι πάλι, όχι και τόσο.
Ακόμη και αν έχετε απελπιστεί, δώστε τον καλύτερό σας εαυτό για να πείσετε την εταιρεία και να κρατάτε έναν τόνο αυτοπεποίθησης.

Μπορεί όλα αυτά να δείχνουν ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αποκτήσει κανείς τη δουλειά που θέλει, αλλά η αλήθεια είναι πως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει.

Πηγή: semifind.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr