NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Νέα προγράμματα για ανέργους στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Νέα προγράμματα για ανέργους στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για το πρόγραμμα προεργασίας και το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Τα προγράμματα έχουν ως διττό σκοπό:

  • α) την προετοιμασία των νέων ανέργων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι συνεχίζουν να πλήττονται από την ανεργία, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση της ανεργίας και της αδυναμίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας των νέων στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε κρίσιμους τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας βάσει των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του
  • β) την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας, το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Το πρώτο είναι πρόγραμμα προεργασίας για 300 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο), επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α’ 101), όπως ισχύει, και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα (πάροχοι) και δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους επτά (7) μήνες και αφορά σε τοποθέτηση σε θέσεις προεργασίας. Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προεργασίας, καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ μηνιαίως αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση την προαναφερόμενη αποζημίωση.

Μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι πάροχοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές αρμοδιότητας των ΚΠΑ2 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφορικό σύστημα του ΟΑΕΔ (e-services) υποβάλλουν μία μόνο ηλεκτρονική αίτηση – εντολή κενής θέσης – υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr). Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης είναι ο ενδιαφερόμενος πάροχος να είναι πιστοποιημένος χρήστης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (εφόσον έχει παραλάβει κλειδάριθμο από το ΚΠΑ2 της περιοχής της) και να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης (ονομασία χρήστη και συνθηματικό).

Το δεύτερο αφορά σε ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 250 ανέργων ηλικίας 22-39 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αυτής και τα οποία δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Στόχος του ειδικού προγράμματος είναι η απασχόληση 250 άνεργων πτυχιούχων μέσω της τοποθέτησης και απασχόλησης προσωπικού (ωφελούμενοι) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε φορείς υποδοχής. Ως φορείς υποδοχής ορίζονται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αυτής και φορείς του δημοσίου τομέα όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 51 του ν. 1892/1990, όπως ισχύει, και οι οποίοι δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται: α) για την κατηγορία ΠΕ έως τα 1.040,00 ευρώ και β) για την κατηγορία ΤΕ έως τα 990,00 ευρώ. Για τους ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό δίπλωμα, οι ανωτέρω αποδοχές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ.

Οι φορείς υποδοχής υποβάλλουν στον ΟΑΕΔ, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα. Η συνολική διάρκεια απασχόλησης των ωφελουμένων ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες.

Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες από τη συνημμένη απόφαση.

 Programma Dytikh Makedonia (497.18 KB)

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr