NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Η ενεργητική δωροδοκία είναι πλέον πλημμέλημα - Σοβαρές ανησυχίες από τον ΟΟΣΑ

Η ενεργητική δωροδοκία είναι πλέον πλημμέλημα - Σοβαρές ανησυχίες από τον ΟΟΣΑ
11_07_2019 | 14:39 11_07_2019 | 14:40
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση, Διεθνή

Η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ για τη δωροδοκία εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες ότι τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα ενδέχεται να οδηγήσουν την χώρα σε παραβίαση της Συνθήκης κατά της Δωροδοκίας.

Στις 11 Ιουνίου 2019, η Ελλάδα τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Διαδικασίας. Ως αποτέλεσμα,όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το κύριο αδίκημα ενεργητικής δωροδοκίας μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Η Ομάδα Εργασίας εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η τροπολογία αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις, από το κλείσιμο των συνεχιζόμενων ερευνών και διώξεων που σχετίζονται με τη διαφθορά μέχρι την πιθανή παρεμπόδιση της διεθνούς συνεργασίας σε μελλοντικές υποθέσεις. Οι κώδικες άρχισαν να ισχύουν την 1η Ιουλίου 2019, αφού εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο.

Η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ για τη δωροδοκία θα διενεργήσει συμπληρωματική επανεξέταση της Ελλάδας, με επιτόπια επίσκεψη το φθινόπωρο του 2019 και δημοσίευση έκθεσης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο του 2019.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα, η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ μπορεί να αποφασίσει ότι είναι απαραίτητα περαιτέρω κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αποστολής υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα. Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ συμφώνησε επίσης να εκδώσει μια επιστολή που θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Στην επιστολή θα αναφερθούν οι σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των αναθεωρημένων ποινικών μέτρων κατά της διαφθοράς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr