NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

IWG: Η κακή ψυχική υγεία κοστίζει στους εργοδότες 33 - 42 δις δολάρια τον χρόνο

IWG: Η κακή ψυχική υγεία κοστίζει στους εργοδότες 33 - 42 δις δολάρια τον χρόνο

Το εργασιακό περιβάλλον του 21ου αιώνα μεταβάλλεται και μαζί καταφθάνουν σαρωτικές αλλαγές στην ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Willis Towers Watson, η ευημερία στον εργασιακό χώρο μετατρέπεται σταδιακά σε στρατηγική προτεραιότητα, καθώς όλο και συχνότερα οργανισμοί και επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πως είναι άμεσα συνδεδεμένη με υψηλότερη παραγωγικότητα και εταιρική ανθεκτικότητα.

Πώς μπορούν, όμως, να βελτιωθούν οι τρόποι καταπολέμησης του άγχους στη δουλειά;

«Το εργασιακό περιβάλλον έχει γίνει πιο πολύπλοκο και υπάρχει κατακόρυφη αύξηση του στρες στο γραφείο», αναφέρει ο Denis Hevey, Σύμβουλος Απόδοσης και Coach. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το ACAS, τα δύο τρίτα των εργαζομένων έχουν αισθανθεί πίεση με την εργασία τους τον τελευταίο χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, το 60% των ερωτηθέντων ανέφερε ως πηγή άγχους τον φόρτο εργασίας, 42% τον τρόπο διαχείρισης του προσωπικού από τους υπεύθυνους και το 35% την ανισορροπία μεταξύ προσωπικού και εργασιακού χρόνου.

Το στρες μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη της Willis Towers Watson, ένα ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει μια επιχείρηση σε οικονομικές απώλειες λόγω μειωμένης παραγωγικότητας, αυξημένων απουσιών λόγω ασθενείας, εναλλαγής προσωπικού, πρόσθετου κόστους προσλήψεων, καθώς και των διαρκώς αυξανόμενων καταγγελιών και δικαστικών αγωγών. Η κακή ψυχική υγεία κοστίζει στους εργοδότες 33 - 42 δις δολάρια τον χρόνο.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση; Πολλές από τις λύσεις αντικατοπτρίζουν τις ίδιες τις αιτίες: ένας ανεκτός φόρτος εργασίας, αποσύνδεση από τις ψηφιακές συσκευές, διευθυντές που έχουν λάβει κάποια εκπαίδευση γύρω από την ψυχική υγεία και ένα υποστηρικτικό και χαλαρό περιβάλλον εργασίας όπου το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελεί ταμπού.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η ευελιξία στον εργασιακό χώρο που συντελεί στη μείωση των επιπέδων άγχους: λιγότερος χαμένος χρόνος στην μετακίνηση, αποφυγή των αυστηρών πολιτικών γραφείου και περισσότερος έλεγχος του προσωπικού χρόνου στον εργαζόμενο. «Οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας δίνουν στους εργαζόμενους την ελευθερία να ισορροπήσουν μεταξύ εργασίας – προσωπικής ζωής με τους δικούς τους όρους», αναφέρει ο Coach ευημερίας Naz Bejeshti στο πρόσφατο άρθρο του στο Forbes. «H αυξημένη αυτονομία των εργαζομένων είναι μια λύση ωφέλιμη για όλους και μεταδίδει την εμπιστοσύνη των εργοδοτών».

Ο Hevey θεωρεί ότι λίγο άγχος είναι απαραίτητο στη ζωή μας. «Κανείς δεν μπορεί να έχει μια ενδιαφέρουσα ζωή, χωρίς να βιώνει καθόλου στρες ανά περιόδους. Το σημαντικό είναι να μπορούμε να αποδεχτούμε το άγχος και να το διαχειριστούμε σωστά».

Και συμπληρώνει: «Όλοι οι εργασιακοί χώροι έχουν προκλήσεις, αλλά αυτό είναι ευχάριστο. Οι προκλήσεις μας βοηθούν να μεγαλώσουμε. Οι εργοδότες δεν πρέπει να θέτουν τους εργαζόμενους σε περιβάλλον συγκρούσεων, αλλά προκλήσεων. Όταν τους προσφερθεί αυτή η κουλτούρα και το σωστό περιβάλλον, οι άνθρωποι πάντα ευημερούν».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr