NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει στο στόχαστρο την Amazon

Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει στο στόχαστρο την Amazon
17_07_2019 | 14:15 17_07_2019 | 14:17
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση, Διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημη έρευνα γύρω από την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, για να αξιολογήσει κατά πόσον η χρήση από την Amazon ευαίσθητων δεδομένων από ανεξάρτητους λιανοπωλητές που πωλούν στο marketplace της παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η Επίτροπος Margrethe Vestager, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Αποφάσισα να εξετάσω πολύ προσεκτικά τις επιχειρηματικές πρακτικές του Amazon και τον διπλό ρόλο της ως εμπόρου και λιανοπωλητή, προκειμένου να αξιολογηθεί η συμμόρφωση της με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ».

Η Amazon έχει διπλό ρόλο ως πλατφόρμα: (i) πωλεί προϊόντα στην ιστοσελίδα της ως έμπορος λιανικής πώλησης και ii) παρέχει ένα marketplace όπου ανεξάρτητοι πωλητές μπορούν να πωλούν προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές.

Όταν παρέχει ένα marketplace για ανεξάρτητους πωλητές, η Amazon συλλέγει συνεχώς δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητα στην πλατφόρμα της. Βάσει της προκαταρκτικής διαπίστωσης της Επιτροπής, η Amazon φαίνεται να χρησιμοποιεί ευαίσθητες από πλευράς ανταγωνισμού πληροφορίες σχετικά με τους πωλητές του marketplace, τα προϊόντα τους και τις συναλλαγές τους στο marketplace.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η Επιτροπή θα εξετάσει τις τυποποιημένες συμφωνίες μεταξύ των πωλητών της Amazon και του marketplace και τον ρόλο των δεδομένων στην επιλογή των νικητών του "Buy Box". Το "Buy Box" εμφανίζεται στο Amazon και επιτρέπει στους πελάτες να προσθέτουν στοιχεία από συγκεκριμένο λιανοπωλητή απευθείας στα καρότσια αγορών τους. Αποτελεί κλειδί για τους πωλητές, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών γίνονται μέσω αυτού.

Εάν αποδειχθούν, οι διεξαγόμενες έρευνες ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr