NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είναι κάτω από τη Ρουάντα στις επενδύσεις - Ιδού «τι σκοπεύουμε να κάνουμε»

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είναι κάτω από τη Ρουάντα στις επενδύσεις - Ιδού «τι σκοπεύουμε να κάνουμε»
22_07_2019 | 22:16 22_07_2019 | 22:21
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Η ομιλία του ξεκίνησε με αναφορές στην υπόθεση της Creta Farm. «Θέλω να πω στους νέους συναδέλφους, ότι στην πολιτική υπάρχουν και ωραίες στιγμές, όπως το μήνυμα που μου έστειλε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων της Creta Farms, o οποίος μου γράφει: "Υπουργέ, καλησπέρα. Για το γεγονός και μόνο ότι μπήκες μπροστά και σήκωσες πάνω σου ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, εγώ σαν εργαζόμενος του οργανισμού, σε ευχαριστώ". Για αυτό είμαστε στην πολιτική, κυρίες και κύριοι, για να λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής το Doing Business της World Bank, την «μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως για τον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε μια χώρα». Όπως ανέφερε «η Ελλάδα σήμερα που μιλάμε βρίσκεται στην 72η θέση. Μας προσπερνάνε η Μολδαβία, το Μεξικό, η Ρουάντα, η Κένυα, το Μπαχρέιν, η Αλβανία και διάφορες άλλες χώρες. Αφήσατε, κύριε Παππά, μια χώρα περίπου 20 θέσεις κάτω από τη Ρουάντα. Δεν το λες και πολύ καλό σκορ για την Ελλάδα, ελπίζω να μας αξιώσει ο Θεός να πάμε πολύ καλύτερα».

Όσον αφορά στο σχέδιο της νέας κυβέρνησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για τις πρωτοβουλίες του πρώην Υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, πολλές από τις οποίες «ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, άλλωστε αρκετές τις υπερψήφισε τότε η Νέα Δημοκρατία. Ελπίζω να έχουμε και εμείς ως Κυβέρνηση ανάλογη συμπεριφορά από εσάς. Εγώ, σε αντίθεση με εσάς και όπως κάνατε για το νόμο περί των ανασφαλίστων της δικής μου θητείας στο Υπουργείο Υγείας, δεν θέλω να καπηλευτώ τη δουλειά κανενός προηγουμένου. Θεωρώ ότι είναι πολύ ωραίο να το βλέπουμε ως μια σκυταλοδρομία που ο ένας παραλαμβάνει από τον προηγούμενο και όχι σαν έναν αγώνα που ο ένας προσπαθεί να κοροϊδέψει περισσότερο το λαό ως προς το τι έχει κάνει, αποκρύπτοντας τι έκανε ο προηγούμενος».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, πέραν του κατατεθέντος νομοσχεδίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, «το οποίο θα επιταχύνει κάθε μορφή αδειοδότησης σε όποια φάση ελέγχου των φακέλων που λιμνάζουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης» και για τις οποίες θα γίνει χρήση του outsourcing, δηλαδή των υπηρεσιών της ιδιωτικής αγοράς, υπάρχουν και πιο μακροπρόσθεσμοι στόχοι.

«Ο πρώτος είναι η δημιουργία, σε μερικούς μήνες, ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων. Θέλουμε όποιος Έλληνας επιθυμεί να πάρει άδεια για οτιδήποτε θέλει να κάνει σε αυτή τη χώρα, να πατάει ένα κουμπί, να μπαίνει σε μία βάση δεδομένων. Αυτή η βάση δεδομένων να ενώνεται με όλες τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού κράτους, από το Υπουργείο Υποδομών, από τα Επιμελητήρια, από τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, από τα πάντα, και να ξέρει με ένα κουμπί πως θα παίρνει γρήγορα την άδεια που θέλει. Αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Αυτό όμως θα έχει την οριστική του κατάληξη όπως πρέπει, για αυτό θα χρειαστούμε περίπου 2 χρόνια από σήμερα. Θα σχεδιαστεί από τώρα , σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 5 πόλεις της Ελλάδας αν είναι δυνατόν και μέσα στο 2019.

Το πλήρες σύστημα θα είναι έτοιμο σε περίπου 2 χρόνια. Ποιο είναι αυτό; Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης. Με το πάτημα ενός κουμπιού, όταν θα θέλει κάποιος να σκεφτεί αν θα αγοράσει ένα οικόπεδο για να κάνει μία επένδυση στο παραμικρό κομμάτι αυτής της χώρας, θα πατάει το κουμπί και θα βλέπει όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις, περιοχές του δικτύου Natura, ζώνες αιγιαλού, παραλίες, υδατορέματα, υγροτόπους, όχθες, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενους χώρους. Με ένα κουμπί θα ξέρει τι όρους παραλαμβάνει για αυτό που θέλει να αγοράσει και να επενδύσει. Θα ξέρει πως θα παίρνει την άδεια. Θα ξέρει αμέσως τα προβλήματα που θα βρει μπροστά του και θα σταθμίσει ο ίδιος το επιχειρηματικό ρίσκο για το αν θέλει να προχωρήσει ή όχι.

Κάθε επενδυτής το πολύ σε δύο χρόνια από σήμερα, όταν θα φτάνει σε αυτή τη χώρα, θα ξέρει ακριβώς ποιο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον που δρα. Δεν θα έχει εκπλήξεις. Δεν θα τον ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει το Υπουργείο μας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε».

Όσον αφορά στο Ελληνικό, αυτό «θα ξεκινήσει και θα ξεκινήσει φέτος. Εντός του 2019, παρόλο που γνωρίζετε ότι είναι ένα σύνθετο έργο, γιατί προϋποθέτει την έκδοση τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Πιστεύουμε ότι θα έχουν εκδοθεί μέσα στο μήνα Αύγουστο. Όσον αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού για το καζίνο, προφανώς θα παραταθεί γιατί μέχρι τις 31 Ιουλίου είναι αδύνατον να επιτευχθεί».

Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, «ο μέσος όρος απορρόφησης - χωρίς το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης - είναι στο 24,5%. Προσέξτε όμως, το 42% των έργων που έχουν μπει μέσα δεν έχουν καν ξεκινήσει καθώς δεν έχουν συμβασιοποιηθεί. Οι μεγάλοι δείκτες απορροφητικότητας που παρουσιάζατε είναι τελείως ψευδείς και προέρχονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα για λόγους δημοσιονομικούς είχε πάρει έξτρα προκαταβολή για να μπορεί να φαίνεται στους δείκτες καλύτερα. Στην πραγματικότητα είμαστε στην 19η θέση από τις 28 σε απορροφητικότητα. Σημειώστε ότι θέλουμε τρία χρόνια για να τελειώσει το ΕΣΠΑ, δηλαδή θα έπρεπε να ήμασταν τουλάχιστον στο 60%».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr