NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Κουρμούσης στο epixeiro.gr: Έρχεται βελτίωση και απλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού

Κουρμούσης στο epixeiro.gr: Έρχεται βελτίωση και απλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού

Στις αλλαγές που αναμένονται γύρω από τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού αναφέρθηκε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας στο epixeiro.gr. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν αλλαγές που θα αφορούν στη βελτίωση και απλοποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας, καθώς και στη παροχή προστασίας στελεχών τραπεζών και δημοσίου σε περιπτώσεις που προκύπτει διαγραφή κεφαλαίου οφειλής.

Όπως τόνισε, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ήδη προβλέπει διαγραφή προστίμων, προσαυξήσεων, ακόμη και κεφαλαίου, τόσο οφειλών προς τράπεζες όσο και προς το δημόσιο. «Στην πράξη έχουν διενεργηθεί χιλιάδες διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων, ωστόσο καμία διαγραφή κεφαλαίου, εξαιτίας της ανησυχίας των εμπλεκόμενων στελεχών των τραπεζών και του δημοσίου ότι θα κατηγορηθούν μετέπειτα για απιστία».

«Πρέπει να επισημάνω ότι με το Νόμο 4472/2017 (άρθρο 65) ψηφίστηκε η προστασία των εμπλεκόμενων στελεχών τραπεζών και δημοσίου σε περιπτώσεις διαγραφής οφειλής. Ο εν λόγω νόμος προβλέπει μια διαδικασία ελέγχου των εμπλεκομένων στελεχών και, εφόσον αυτά έχουν τηρήσει τις θεσπισμένες διαδικασίες αναδιάρθρωσης οφειλών, τότε προστατεύονται, αφού δεν δύναται να προχωρήσει μια "κακόβουλη μήνυση"» όπως αναφέρει ο κ. Κουρμούσης.

Όσον αφορά στα διαδικαστικά και στις όποιες πιθανές αλλαγές έχουν προκύψει για τις επιχειρήσεις, υπογράμμισε ότι μια εταιρεία που έχει ήδη υποβάλλει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της υπόθεσής της, μπορεί στο μεσοδιάστημα να αξιοποιήσει τη νέα δυνατότητα ρύθμισης των 120 δόσεων προς την εφορία, τόσο της ΑΑΔΕ όσο και του ΕΚΦΑ.

Ακολούθως, μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού με σκοπό τη ρύθμιση των οφειλών προς λοιπούς πιστωτές (π.χ. τράπεζες). Θα πρέπει να εισέλθει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και να πατήσει το κουμπί «ανανέωση οφειλών», έτσι ώστε να εμφανιστεί (εντός επτά ημερών) ο νέος πίνακας χρεών, όπου οι ανωτέρω οφειλές θα εμφανιστούν ως ρυθμισμένες (χωρίς δυνατότητα επαναρρύθμισης τους).

Όσον αφορά στο τι ισχύει για την προστασία και άμεση άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο κ. Κουρμούσης τόνισε πως «ήδη ίσχυε η ρήτρα περί αναστολής κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τώρα μεταφέρεται η ίδια δυνατότητα και στις 120 δόσεις προς ΑΑΔΕ. Για να ενεργοποιηθεί αυτή η αναστολή θα πρέπει να έχει πληρωθεί η 1η δόση».

Ως καταληκτική ημερομηνία για υποβολή αίτησης νομικού προσώπου στις βελτιωμένες 120 δόσεις προς εφορία παραμένει η αρχικά ορισθείσα ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου 2019 ενώ, για το εάν θα υπάρχει χρονική επέκταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού, πέραν της 31/12/2019, ώστε να ενσωματωθούν και να αποδώσουν πιθανές αλλαγές σε αυτόν, ο ειδικός γραμματέας υπογράμμισε πως οι ενδεχόμενες παρατάσεις αποφασίζονται με τη λήξη της προθεσμίας, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παραμέτρους.


Έχετε επιχείρηση με οφειλές σε Τράπεζες, Δημόσιο και Προμηθευτές; Αξιοποιήστε την ευκαιρία του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των οφειλών της επιχείρησής σας!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr