NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

ΒΕΠ: Πέντε προτάσεις για τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γ. Πλακιωτάκη

ΒΕΠ: Πέντε προτάσεις για τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γ. Πλακιωτάκη

Σε συζήτηση επί της ουσίας από την οποία καθορίστηκε ατζέντα πέντε επιπέδων εξελίχθηκε η εθιμοτυπική συνάντηση γνωριμίας του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με στελέχη της διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, στο γραφείο του.

Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε η τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος λέγοντας ότι παρατηρείται πλέον σοβαρή έλλειψη τεχνικού προσωπικού, διαπιστώνονται προβλήματα επάνδρωσης σε επιχειρήσεις και απουσία επαγγελματιών σε ζωτικές ειδικότητες για τις βιοτεχνίες που ασχολούνται με εργασίες μετάλλου, ναυπηγικές εργασίες και επισκευές, καθώς και την παραγωγή. Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ζήτησε περισσότερη πληροφόρηση επί του θέματος.

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Ντόζας – Παπαμανώλης επισήμανε ότι πρέπει να εκπαιδευτούν νέοι από Επαγγελματικά Λύκεια και να καταρτιστούν με συγκεκριμένα κίνητρα όσοι αναζητούν τεχνικό προσανατολισμό καριέρας μέσα από ΙΕΚ όπως είναι Κέντρα Επαγγελματικής & Τεχνικής Εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ. Επιπροσθέτως, η Υπεύθυνη Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων κ. Κλεάνθη Περηφάνου εξήγησε πως την ώρα που συνταξιοδοτείται η τελευταία γενιά των μεγάλων μαστόρων της ελληνικής βιοτεχνίας είναι ευκαιρία να μεταλαμπαδευτεί η τεχνογνωσία σε επαγγέλματα με κύρος και ικανοποιητικές αποδοχές, αλλά και να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανεργίας με γνώμονα τις ανάγκες στην αγορά.

Ο κ. Πλακιωτάκης ζήτησε αμέσως από τους συνεργάτες του να διερευνήσουν την πιθανότητα ταχείας εκπόνησης προγράμματος ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για την εκπαίδευση νέων εργαζομένων αλλά και τη μετεκπαίδευση ήδη εργαζομένων σε μεγαλύτερες ηλικίες, εφ’ όσον οι εκπρόσωποι των βιοτεχνών μπορούν να τους απορροφήσουν. Παράλληλα, κάλεσε τη διοίκηση του ΒΕΠ να καταθέσει σύντομα την πρότασή της για τα επαγγέλματα, τις δεξιότητες και τους τρόπους αξιοποίησης εργαλείων από την «Γαλάζια Οικονομία» της Ε.Ε. Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν ακόμα τα ζητήματα που αφορούν:

  • Στην άρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον ΦΠΑ στα σκάφη.
  • Την εκπαίδευση επαγγελματιών σε ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή της Οδηγίας “Seveso” σχετικώς με το σχεδιασμό αντιμετωπίσεως τεχνολογικών καταστροφών, αλλά και τη μεταφορά επικινδύνων ουσιών και αποβλήτων.
  • Την ανάγκη επιτάχυνσης και απλοποίησης των αδειών εργασίας στα πλοία, η οποία θα πρέπει πλέον να γίνεται διά του διαδικτύου σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας, γεγονός που απαιτεί τη συνεργασία των Υπουργείων Ναυτιλίας και Εργασίας.

Ο Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. κ. Δημήτρης Φανουργάκης πρότεινε επίσης να υπάρξουν νέοι τρόποι επαναπροσέγγισης εμπορικών πλοίων σε βασικούς λιμένες, όπως είναι ο Πειραιάς ή το Λαύριο, με αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του συστήματος παραδόσεως ναυτιλιακών καυσίμων (transit). Ο Γενικός Γραμματέας του ΒΕΠ κ. Θεόδωρος Ματθιουδάκης συμπλήρωσε πως μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να ενταχθεί στη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης για την Ενέργεια και τα Logistics.

Στο τέλος της συνάντησης, η πενταμελής αντιπροσωπεία του ΒΕΠ μετέφερε στον Υπουργό την αγωνία των 350 επιχειρήσεων των αποκαλούμενων παραναυτιλιακών και ναυπηγικών δραστηριοτήτων εξαιτίας δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε σχέδια επέκτασης της “COSCΟ” στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής. Ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε πως αναμένεται η επανακατάθεση του “Masterplan” για τον ΟΛΠ και γίνονται επαφές προκειμένου να αρθούν αδιέξοδα και παρεξηγήσεις. Τόνισε ωστόσο ότι «βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η κοινωνική ηρεμία και η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό επιτάσσει και η νωπή λαϊκή εντολή της 7ης Ιουλίου».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα συμπεράσματα της πρώτης επαφής με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τα ακόλουθα:

«Ξεκινήσαμε για μια εθιμοτυπική συνάντηση, η οποία μετατράπηκε σε σύσκεψη με ανοικτή ατζέντα από την οποία προέκυψαν πέντε θέματα επί των οποίων πρέπει να συνεργαστούμε και φυσικά να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Θα ανταποκριθούμε άμεσα και είναι ευχάριστο ότι υπάρχει η διάθεση να ακουστούν και να εξεταστούν τα αιτήματα της βιοτεχνίας. Με αυτές τις συνθήκες, έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα για βελτίωση του οικονομικού και του επιχειρηματικού κλίματος».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr