NEWSFLASH...
Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Ελληνικό το καλύτερο στον κόσμο πρόγραμμα τάβλι σε υπολογιστή

Ελληνικό το καλύτερο στον κόσμο πρόγραμμα τάβλι σε υπολογιστή
04_12_2011 | 13:38 15_11_2016 | 11:26

Ελληνικό είναι το καλύτερο στον κόσμο πρόγραμμα τάβλι σε υπολογιστή, που φέρει το όνομα «Παλαμήδης» και αναπτύχθηκε στην ερευνητική ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο Παλαμήδης κατάφερε να κερδίσει το «χρυσό» μετάλλιο στο αγώνισμα του ταβλιού (backgammon, οι αντίστοιχες ελληνικές «πόρτες»), στο πλαίσιο του 16ου διαγωνισμού επιτραπέζιων παιχνιδιών για προγράμματα υπολογιστών, αλλιώς γνωστού και ως ολυμπιάδα προγραμμάτων παιχνιδιών (Computer Olympiad), που πραγματοποιήθηκε από 18-26 Νοεμβρίου στο Τίλμπουργκ της Ολλανδίας με 59 συμμετέχοντες σε 18 αγωνίσματα.

Το πρόγραμμα Παλαμήδης, που αναπτύχθηκε από τον κ. Νικόλαο Παπαχρήστου, υποψήφιο διδάκτορα, υπό την επίβλεψη του Επίκ. Καθηγητή κ. Ιωάννη Ρεφανίδη, συμμετείχε για πρώτη φορά στη διοργάνωση και πέτυχε την πρωτιά νικώντας το πρόγραμμα GNU Backgammon, το οποίο έχει στο παρελθόν κερδίσει μια φορά το χρυσό και τέσσερις φορές το αργυρό μετάλλιο, καθώς και το πρόγραμμα BGBlitz, το οποίο έχει κατακτήσει τρεις φορές το χρυσό και μια φορά το αργυρό μετάλλιο.

Ο Παλαμήδης είναι ένα πρόγραμμα που παίζει τα ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια ταβλιού Πόρτες, Πλακωτό και Φεύγα. Στο διαγωνισμό ωστόσο διαγωνίστηκε μόνο στις Πόρτες, αφού τα υπόλοιπα παιχνίδια δεν είναι δημοφιλή στο εξωτερικό. Η καρδιά του προγράμματος είναι ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, το οποίο έχει μάθει μόνο του να παίζει τάβλι παίζοντας εκατομμύρια παρτίδες κόντρα στον εαυτό του και βελτιώνοντας συνεχώς την απόδοσή του με την τεχνική της ενισχυτικής μάθησης. Ο Παλαμήδης χρησιμοποιεί το νευρωνικό δίκτυο για να βαθμολογεί όλες τις δυνατές κινήσεις που προκύπτουν από την τρέχουσα ζαριά, λαμβάνοντας υπόψη και τις πιθανές ζαριές και δυνατές επόμενες κινήσεις του αντιπάλου. Τελικά επιλέγει εκείνη την κίνηση που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες επιτυχίας του στο παιχνίδι.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο, στο typosthes.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr