NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Bloomberg: Πώς τα λαθραία τσιγάρα «έβλαψαν» τις συντάξεις στην Ελλάδα

Bloomberg: Πώς τα λαθραία τσιγάρα «έβλαψαν» τις συντάξεις στην Ελλάδα

Στα 700 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η απώλεια εσόδων που είχε η Ελλάδα το 2018 από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων και καπνού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg και στοιχεία που προέρχονται από έρευνα της KPMG.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και την σύγκριση που πραγματοποιείται σε αυτό, το συγκεκριμένο ποσό «θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει ορισμένες περικοπές των συντάξεων κατά τη διάρκεια των τριών προγραμμάτων διάσωσης. Οι συνταξιούχοι δέχθηκαν περικοπές 740 εκατομμυρίων ευρώ για να ενισχύσουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας».

«Καθώς ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκει να επιτύχει την υπόσχεσή του για την ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης της χώρας, η κατάργηση των εν λόγω παράνομων δραστηριοτήτων γίνεται κρίσιμη. Η κάλυψη των φορολογικών διαρροών θα του δώσει τον δημοσιονομικό χώρο που χρειάζεται για να προσελκύσει τους επενδυτές με χαμηλότερες εισφορές και να αντιστρέψει ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στον κόσμο και ένα πακέτο τσιγάρων στη χώρα είναι από τα φθηνότερα στην ΕΕ. Ωστόσο, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των πακέτων στην Ελλάδα το 2018 ήταν πλαστά, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG. Μέχρι το 2015, η χώρα ήταν προορισμός εισαγωγής για τα τσιγάρα με πλαστά σήματα.

Ο αριθμός των νόμιμα πωληθέντων τσιγάρων στην Ελλάδα έπεσε στα 16,7 δισ. το 2018, σχεδόν το μισό από το 2009. Την ίδια περίοδο, το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων αυξήθηκε στο 23,6%, από το 3%. Οι εξαγωγές τους πραγματοποιούνται και σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί εννέα εργοστάσια στην περιοχή της Αθήνας για την παραγωγή παραποιημένων τσιγάρων. Τέτοιες δραστηριότητες πραγματοποιούνται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης. Το παράνομο εμπόριο καπνού και τσιγάρων έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, δήλωσε ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι τα έσοδα από παράνομα τσιγάρα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση διεθνών κύκλων εγκληματικότητας» τόνισε χαρακτηριστικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr