NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Σεμινάρια & Επιμόρφωση Στελεχών
ανάγνωση

"Εισαγωγή στη Διοίκηση Έργων" από το Πανεπιστήμιο Πειραιά

"Εισαγωγή στη Διοίκηση Έργων" από το Πανεπιστήμιο Πειραιά

Το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς διοργανώνει το σεμινάριο-μάθημα "Εισαγωγή στη Διοίκηση Έργων".

Στόχος Μαθήματος

Το μάθημα ασχολείται με τη μελέτη της διοίκησης έργων εξετάζοντας συνολικά ένα έργο από την απόφαση υλοποίησής του μέχρι την ολοκλήρωσή του. Παρουσιάζεται βήμα-προς-βήμα η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος έργου, το οποίο περιλαμβάνει το καταστατικό του, την αναλυτική τεκμηρίωση του φυσικού αντικειμένου, το σύνολο του χρονικού προγραμματισμού, την ανάπτυξη του προϋπολογισμού, το σχέδιο στελέχωσης και το σχεδιασμό αντιμετώπισης κινδύνων. Σε κάθε μία από τις ενότητες του μαθήματος παρουσιάζονται συγκεκριμένες τεχνικές και παγκόσμια πρότυπα, τα οποία υποστηρίζουν την ορθή ανάπτυξη προγραμμάτων έργων και παρέχουν αξιόπιστους ποσοτικούς δείκτες που υποστηρίζουν την παρακολούθηση της φυσικής και οικονομικής προόδου των έργων. Οι στόχοι του μαθήματος είναι: (α) η εκμάθηση των βασικών εννοιών, μεθοδολογιών και τεχνικών σύγχρονης διοίκησης έργων, (β) η κατανόηση της αναγκαιότητας εναρμόνισης της διοίκησης έργων με τη στρατηγική, τις αξίες και τους στόχους ενός οργανισμού καθώς και η αίσθηση των πολυδιάστατων επιπτώσεων που έχουν τα έργα στο συνολικό περιβάλλον που εκτελούνται, (γ) η εξοικείωση με τις πλέον διαδεδομένες και παγκοσμίως αποδεκτές τεχνικές και πρότυπα που διευκολύνουν τη διοίκηση έργων και αποτελούν την κοινή διεθνή γλώσσα συνεννόησης στα θέματα αυτά, και (δ) η παρουσίαση με το μεθοδολογικό πλαίσιο επιλογής, ανάπτυξης, εκτέλεσης και παρακολούθησης έργων.

Διδάσκων του προγράμματος είναι ο Δημ. Εμίρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Αναλυτικά το Περιεχόμενο του Μαθήματος ανά εβδομάδα μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Σκοπιμότητα Διεξαγωγής του Μαθήματος

Η διοίκηση έργων ασχολείται με τη μεθοδολογία, τα εργαλεία και τις τεχνικές σωστής επιλογής, σχεδιασμού, προγραμματισμού, εκτέλεσης και παρακολούθησης ενός έργου. Στο αρχικό της στάδιο, περιλαμβάνει τη μελέτη σκοπιμότητας ενός έργου και την αρχική αξιολόγηση του από τεχνικής, οικονομικής, χρηματοδοτικής, κοινωνικής, ενεργειακής και περιβαλλοντικής άποψης. Στα επόμενα στάδια ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την ανάλυση, οργάνωση, εκτίμηση, χρονικό και οικονομικό προγραμματισμό, διοίκηση ποιότητας και ανάλυση κινδύνων ενός έργου.

Διερευνώντας τα προγράμματα σπουδών αρκετών ΑΕΙ κατά τη δεκαετία του '90 διαπιστώνεται ότι σε πολύ λίγα Τμήματα η Διοίκηση Έργων αποτελούσε μέρος του προγράμματος σπουδών. Η δεκαετία 2000-2010 έφερε στο προσκήνιο την αναγκαιότητα του αντικειμένου, κυρίως εξαιτίας των έργων που εκπονήθηκαν στην Ελλάδα το αντίστοιχο διάστημα και της επαφής με τις βέλτιστες πρακτικές ξένων εταιρειών που αφύπνισαν τον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο ως προς την αναγκαιότητα λήψης γνώσεων από το πρώτο κιόλας πτυχίο. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η Διοίκηση Έργων εφαρμόζεται όχι μόνο σε τεχνικά έργα αλλά επίσης, και κυρίως, σε πλήθος άλλων έργων, όπως έργα πληροφορικής, έργα συντήρησης, φαρμακευτικά έργα, κλπ.

Το παρόν μάθημα απευθύνεται όχι μόνο σε όσους ασχολούνται με έργα (projects) από την τεχνική πλευρά αλλά και σε όσους εμπλέκονται στο στρατηγικό σχεδιασμό και την αξιολόγηση επενδυτικών αποφάσεων που σχετίζονται με έργα, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ευρύ γνωσιακό υπόβαθρο προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στην εργασία τους ή να επιδιώξουν επαγγελματική πιστοποίηση στη διοίκηση έργων.

Δείτε εδώ όλα τα σεμινάρια της 6ης Θεματικής Ενότητας: Διοίκηση & Χρηματοδότηση Μεγάλων Έργων (Project Management).

Διάρκεια - Αιτήσεις

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 2 μήνες. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως 18 Οκτωβρίου, μέσω της ιστοσελίδας του Προγράμματος elearning.xrh.unipi.gr, ενώ τα μαθήματα ξεκινούν 21 Οκτωβρίου.

Το Πρόγραμμα

  • Η παρακολούθηση δεν γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες. Το εκπαιδευτικό υλικό θα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης στην οποία θα μπορείτε να εισέρχεστε όποτε έχετε χρόνο. Το υλικό θα αναρτάται σε εβδομαδιαία βάση, αλλά θα έχετε πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή στο υλικό της τρέχουσας εβδομάδας και όλων των προηγούμενων. Ο ενδεικτικός χρόνος ενασχόλησης του συμμετέχοντα με το εκπαιδευτικό υλικό είναι περίπου 4 ώρες ανά εβδομάδα.
  • Η πρόσβασή σας στην πλατφόρμα δεν διακόπτεται ποτέ. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν ολοκληρώσετε τη μελέτη σας στον προκαθορισμένο χρόνο, ώστε να δώσετε την εξέταση στις προγραμματισμένες για το συγκεκριμένο τμήμα ημερομηνίες, έχετε τη δυνατότητα να μας ενημερώσετε όταν θα είστε σε θέση να εξεταστείτε ώστε να σας στείλουμε θέματα επανεξέτασης ή και να μεταφερθείτε σε επόμενο τμήμα ώστε συμμετάσχετε στην αντίστοιχη εξέταση (χωρίς φυσικά άλλη οικονομική επιβάρυνση). Επομένως, υπάρχει ευελιξία όσον αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης του σεμιναρίου.
  • Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση χορηγείται Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης και Επαγγελματικής Eκπαίδευσης – Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Επίσης χορηγείται -κατόπιν σχετικής αίτησης- βεβαίωση, συνοδευτική του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης, αναφορικά με τις ώρες παρακολούθησης που αντιστοιχούν στα elearning σεμινάρια του προγράμματος (4 ώρες ανά εβδομάδα elearning).
  • Οι διδάσκοντες του Προγράμματος είναι:
    • μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς ή άλλων συνεργαζόμενων Τμημάτων/Ιδρυμάτων
    • καταξιωμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες με πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενο Οι διδάσκοντες διασφαλίζουν με την πλούσια διδακτική, ερευνητική και συμβουλευτική τους εμπειρία την ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς και ενημερώνουν τους εκπαιδευόμενους για όλες τις νεότερες εξελίξεις και καινοτόμες μεθόδους που εφαρμόζονται στο χώρο.

Το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς:

  • λειτουργεί από το 2008 προσφέροντας εξειδικευμένα σεμινάρια με τρεις περιόδους έναρξης ετησίως: Οκτώβριο, Μάρτιο και Μάιο,
  • έχει εκπαιδεύσει 9.000 συμμετέχοντες και έχει επιλεγεί από 250 εταιρίες και φορείς για την εκπαίδευση εργαζομένων τους,
  • ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προσδοκίες των εκπαιδευομένων όπως καταδεικνύουν οι υψηλοί δείκτες ικανοποίησης που προκύπτουν από τα στοιχεία που συλλέγονται κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του Προγράμματος από τους αποφοίτους (4,6 με άριστα το 5),
  • παρέχει πρόσβαση σε πλούσιο, διαδραστικό, πολυμεσικό υλικό, ενώ το περιβάλλον εργασίας στην πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης είναι πολύ φιλικό και εύχρηστο, ώστε να διευκολύνει τη μελέτη,
  • παρέχει άμεση και αποτελεσματική εκπαιδευτική υποστήριξη, κοινοποιώντας στους συμμετέχοντες από την έναρξη του Προγράμματος τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των υπεύθυνων διδασκόντων, ώστε να επικοινωνούν μαζί τους για την επίλυση των αποριών τους.
  • έχει πιστοποιηθεί για το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας που εφαρμόζει,
  • προσφέρει 80 σεμινάρια καλύπτοντας μεγάλο εύρος επίκαιρων και σύγχρονων εκπαιδευτικών αντικειμένων.

Προς διευκόλυνσή σας μπορείτε να επιλέξετε τους παρακάτω συνδέσμους :

Περισσότερες πληροφορίες: 2104142186/6949476064, learnxrh@unipi.gr, elearning.xrh.unipi.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr