NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Χρηματοδότησεις
ανάγνωση

Η Τράπεζα Πειραιώς θα κινητοποιήσει επενδύσεις 650 εκατομμυρίων ευρώ

Η Τράπεζα Πειραιώς θα κινητοποιήσει επενδύσεις 650 εκατομμυρίων ευρώ
11_09_2019 | 11:48 11_09_2019 | 17:48
epixeiro icon Ειδήσεις | Χρηματοδότησεις

Η Τράπεζα Πειραιώς θα συμμετάσχει στο Ταμείο Υποδομών (Infrastructure Fund of Funds – InfraFoF), το οποίο δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με σκοπό να κινητοποιήσει επενδύσεις σε υποδομές συνολικού ύψους €650 εκατ. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η δεύτερη Ελληνική τράπεζα που θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία αυτή.

Στις επόμενες εβδομάδες θα μπορούν να κατατεθούν αιτήσεις χρηματοδότησης από ενδιαφερόμενους φορείς για τη χρηματοδότηση των έργων τους μέσω αυτής της πρωτοβουλίας.

Ο κ. Xρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε σχετικά: «Η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, επιδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την υποστήριξη της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας σημαντικό αριθμό έργων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπλαση των ελληνικών πόλεων και τη στήριξη της Ελληνικής κοινωνίας. Επεκτείνοντας την επιτυχημένη συνεργασία μας με τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προχωρήσαμε στη σύναψη της νέας συμφωνίας, για τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο νέο Ταμείο Υποδομών, με σκοπό την χρηματοδότηση έργων στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και της αστικής ανάπτυξης. Με τη συμμετοχή της αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς, επιβεβαιώνει τη σταθερή της θέση στην υποστήριξη της περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και διευρύνει τις δυνατότητές της για την προώθηση επενδύσεων που συμβάλουν στη δημιουργία υποδομών με στόχο την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος».

Ο κ. Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αρμόδιος για την Ελλάδα, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χαιρετίζει τη νέα αυτή συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας η εγχώρια και κλαδική εξειδίκευση θα βοηθήσει σημαντικά στην υλοποίηση έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Υποδομών σε όλη την Ελλάδα. Το Ταμείο θα επιταχύνει την υλοποίηση επενδύσεων στους τομείς της «καθαρής» ενέργειας και της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, και κυρίως θα επιτρέψει να υλοποιηθούν έργα που η έναρξή τους έχει καθυστερήσει τα τελευταία χρόνια. Προσβλέπουμε τις προσεχείς εβδομάδες στην πραγματοποίηση της πρώτης επένδυσης στο πλαίσιο αυτής της τόσο σημαντικής πρωτοβουλίας σε συνεργασία με έναν ισχυρό τοπικό συνεργάτη».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης δήλωσε: «Η Ελληνική Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις συμμετέχουσες ελληνικές τράπεζες προωθεί και με δημόσιους πόρους έμπρακτα ενισχύει χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που παρέχουν τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης επενδυτικών δράσεων στην ελληνική οικονομία. Το Ταμείο Υποδομών έρχεται να ενισχύσει τις ανάγκες χρηματοδότησης έργων σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές, η ενεργειακή απόδοση και η αστική ανάπτυξη. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς με κάθε δυνατό τρόπο».

Αρχικά, η Τράπεζα Πειραιώς θα χρησιμοποιήσει €32 εκατ. από το νέο Ταμείο για να στηρίξει επενδύσεις σε έργα που θα υλοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Οι τράπεζες που θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα παρέχουν χρηματοδότηση στα έργα και από ίδιους πόρους.

Η νέα πρωτοβουλία θα κινητοποιήσει επενδύσεις σε ευρύ φάσμα τομέων

Η Τράπεζα Πειραιώς θα εντοπίσει και θα επενδύσει πόρους του προγράμματος σε νέα έργα καθαρής ενέργειας, όπως αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εγκαταστάσεις βιοαερίου και βιομάζας και υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Επίσης θα εξεταστούν νέες επενδύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

H νέα πρωτοβουλία θα κινητοποιήσει επενδύσεις που αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, όπως βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα, εγκαταστάσεις για εκπαιδευτική ή πολιτιστική χρήση, κατασκευή, επέκταση, αναβάθμιση ή ανακαίνιση ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. ιαματικές πηγές, μαρίνες, συνεδριακοί χώροι).

Άλλα έργα αναμένεται να συμβάλλουν στην επαναχρησιμοποίηση εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων για εμπορική και επιχειρηματική χρήση.

Καινοτόμα πρωτοβουλία η οποία συνδυάζει ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση για ελληνικές επενδύσεις

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνέστησε το Ταμείο Υποδομών σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, με στόχο τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων σε συνδυασμό με κεφάλαια του Δημοσίου προερχόμενα από δάνειο της ΕΤΕπ και με επιστροφές από επενδύσεις σε έργα αστικής ανάπτυξης που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JESSICA.

Όταν τεθεί πλήρως σε λειτουργία, το νέο πρόγραμμα υποδομών θα προσφέρει χρηματοδοτικούς πόρους ύψους €450 εκατ. κινητοποιώντας επενδύσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ στους τομείς προτεραιότητας. Τα κονδύλια των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr