NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Η Κομισιόν ερευνά τις φορολογικές συμφωνίες 39 πολυεθνικών με το Βέλγιο

Η Κομισιόν ερευνά τις φορολογικές συμφωνίες 39 πολυεθνικών με το Βέλγιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε ξεχωριστές έρευνες για να αξιολογήσει κατά πόσον οι φορολογικές αποφάσεις «πλεονάζοντος κέρδους» που χορήγησε το Βέλγιο σε 39 πολυεθνικές εταιρείες παρείχαν σε αυτές αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, κατά παράβαση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Η συγκεκριμένη απόφαση ακολουθεί την ακύρωση του Γενικού Δικαστηρίου, τον Φεβρουάριο του 2019, της απόφασης της Επιτροπής του Ιανουαρίου του 2016, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ίδιες φορολογικές αποφάσεις αποτελούν μέρος ενός βελγικού καθεστώτος ενισχύσεων που ήταν παράνομο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το Δικαστήριο δεν έλαβε θέση σχετικά με το αν οι απαλλαγές από το φόρο «πλεονάζοντος κέρδους» προκάλεσαν ή όχι παράνομες κρατικές ενισχύσεις, αλλά διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν απέδειξε την ύπαρξη τέτοιου καθεστώτος. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με το Γενικό Δικαστήριο, η συμβατότητα των φορολογικών αποφάσεων με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις πρέπει να αξιολογηθεί μεμονωμένα, γι 'αυτό και η Επιτροπή ξεκίνησε ξεχωριστές διεξοδικές έρευνες. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να επιδιώξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την ύπαρξη καθεστώτος ενισχύσεων. Οι διαδικασίες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Επίτροπος Margrethe Vestager, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Όλες οι εταιρείες πρέπει να πληρώσουν το δίκαιο φορολογικό τους μερίδιο. Ανησυχούμε ότι το βελγικό φορολογικό σύστημα» πλεονάζοντος κέρδους «χορήγησε σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις μόνο σε ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες, που δεν θα ήταν διαθέσιμες σε εταιρείες σε μια συγκρίσιμη κατάσταση. Μετά από την καθοδήγηση του Γενικού Δικαστηρίου, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ξεχωριστές έρευνες για τις κρατικές ενισχύσεις για να αξιολογήσουμε τις φορολογικές αποφάσεις και αναμένουμε περαιτέρω σαφήνεια από το Δικαστήριο σχετικά με την ύπαρξη καθεστώτος ενισχύσεων.

Οι έρευνες αφορούν φορολογικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από το Βέλγιο μεταξύ 2005 και 2014 υπέρ 39 βελγικών εταιρειών που ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους. Οι περισσότερες από αυτές τις πολυεθνικές έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη.

Οι βελγικοί κανόνες φορολογίας των επιχειρήσεων απαιτούν από τις εταιρείες να φορολογούνται με βάση τα κέρδη που πράγματι καταγράφονται από δραστηριότητες στο Βέλγιο. Ωστόσο, οι βελγικές φορολογικές αποφάσεις «πλεονάζοντος κέρδους», οι οποίες βασίζονται στον βελγικό κώδικα φόρου εισοδήματος, επέτρεψαν σε πολυεθνικές οντότητες στο Βέλγιο να μειώσουν τον φόρο η ευθύνη από τα αποκαλούμενα «υπέρμετρα κέρδη» που φέρεται ότι απορρέουν από το πλεονέκτημα ότι αποτελούν μέρος πολυεθνικού ομίλου. Αυτά τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν π.χ. συνέργειες, οικονομίες κλίμακας, φήμη, δίκτυα πελατών ή προμηθευτών ή πρόσβαση σε νέες αγορές. Στην πράξη, οι αποφάσεις οδήγησαν συνήθως σε ποσοστό άνω του 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι το 90% του λογιστικού κέρδους των εταιρειών αυτών να απαλλαγεί από τη φορολογία.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι φορολογικές αποφάσεις μπορεί να έχουν δώσει ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα στις 39 πολυεθνικές εταιρείες, επιτρέποντάς τους να καταβάλουν σημαντικά λιγότερο φόρο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr