NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Οι Έλληνες μπορούν να επιχειρήσουν αρκεί να οραματιστούν και να τολμήσουν

Οι Έλληνες μπορούν να επιχειρήσουν αρκεί να οραματιστούν και να τολμήσουν

Η δημιουργικότητα, το ταλέντο και η εξωστρέφεια, είναι τα συστατικά της υγειούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, πράγμα που αποτελεί ζητούμενο στην Ελλάδα του σήμερα. Οι νέοι επιχειρηματίες έχουν πραγματικά ανάγκη από στήριξη και εδώ έρχεται το LoveGreece.com να βοηθήσει τους ταλαντούχους Έλληνες. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν συναντήσαμε την Τζίνα Μαμιδάκη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη που υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή, για να μας μιλήσει για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την υπευθυνότητα.

Το LoveGreece.com ξεκίνησε το 2013 στοχεύοντας στην ανάδειξη και την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσα από τα πρόσωπα χαρισματικών Ελλήνων.
Η αφορμή για τη δημιουργία του ήταν η ελληνική κρίση, όπως μας εξομολογήθηκε η κ. Μαμιδάκη. Στην Ελλάδα υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι διακρίνονται από δημιουργικότητα, ήθος και όραμα και η δουλειά τους πραγματικά αξίζει να παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι τα κριτήρια ωστόσο με τα οποία επιλέγονται οι επιχειρήσεις που θα προβληθούν μέσω του LoveGreece.com; «Τα κριτήρια στην ουσία αντανακλούν και τις δικές μας αξίες και επιχειρηματικούς στόχους» μας απάντησε και συνέχισε λέγοντας «μας ενδιαφέρουν καινοτόμες ιδέες είτε πρόκειται για υπηρεσίες ή προϊόντα, που έχουν δυνατότητα δυναμικής ανάπτυξης».

Ζητούμενο άλλωστε είναι εκτός από την πρωτοτυπία και η βιωσιμότητα.

«Σαφώς θέλουμε τα μέλη μας να έχουν μία σημαντική δράση κοινωνικής ευθύνης, γιατί είναι ένας τρόπος έκφρασης των αξιών που πρεσβεύουμε, ενδιαφέρον και αγάπη για το κοινωνικό σύνολο και τον άνθρωπο, ηθική επιχειρηματική δράση, ακεραιότητα και φυσικά επιθυμία για mentoring, για μετάδοση δηλαδή της γνώσης στις επόμενες γενιές. Το σημαντικότερο όμως από όλα, είναι η αγάπη για την πατρίδα» μας επισήμανε.

Τη ρωτήσαμε και για τα αποτελέσματα και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η προβολή των επιχειρήσεων μέχρι τώρα. Αρχικά γίνεται με μία συνέντευξη μας είπε, η οποία έχει τη μορφή μικρού documentary με υπότιτλους στα Αγγλικά, αφορά στο έργο του μέλους και τους μελλοντικούς του στόχους και ετοιμάζεται από την ομάδα του LoveGreece.com.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ διευρυμένο δίκτυο συνεργατών επικοινωνίας οι οποίοι προβάλλουν τις συνεντεύξεις αυτές με στόχο να πετύχουμε τη μεγαλύτερη διάδοσή τους στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, γιατί εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα» σχολίασε.

Μία τέτοια συνεργασία που βοηθάει στην προώθηση του ελληνικού επιχειρηματικού πνεύματος είναι η προβολή video και συνεντεύξεων του LoveGreece.com στη μόνιμη στήλη LoveGreece στο www.epixeiro.gr.

Για την καλύτερη προώθηση των μελών του, το LoveGreece.com συμμετέχει και σε διάφορα events. Ένα παράδειγμα είναι η συμμετοχή του στο πρώτο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που έγινε στους Δελφούς, όπου προσφέρθηκαν ως δώρο σε όλους τους συμμετέχοντες προϊόντα επιλεγμένων μελών, όπως επίσης και η συμμετοχή του σε επιχειρηματικό φόρουμ στις Βρυξέλλες στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και η συμμετοχή πριν από αυτό σαν χορηγός και στρατηγικός συνεργάτης στην ετήσια συνάντηση των DESIGN HOTELS.

Το LoveGreece.com έχει σημαντική παρουσία και στα κοινωνικά δίκτυα γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλο το υλικό και το περιεχόμενο προωθείται πολύ ενεργά και μέσα από αυτά.

Η ερώτηση βέβαια που ταλανίζει όλους τους νέους που επιχειρούν σήμερα στην Ελλάδα είναι - άραγε υπάρχει προοπτική-;

Στην ερώτηση αυτή απαντάει από μόνο του το motto του LoveGreece.com το οποίο είναι «We believe, we can».

«Οι Έλληνες μπορούν και οι νέοι μπορούν ακόμα περισσότερο» μας είπε η κ. Μαμιδάκη. Καθώς είναι ικανοί, δημιουργικοί, εργατικοί, εφευρετικοί, αντέχουν στις δυσκολίες, προσαρμόζονται γρήγορα, έχουν ικανότητες, καινοτομούν, και μπορούν να ηγηθούν.

«Πιστεύω ότι οι νέοι και όλοι μας πρέπει να δημιουργήσουμε κουλτούρα συνεργασίας, να συγκεντρωνόμαστε στον στόχο μας, να μην το βάζουμε κάτω, να φροντίζουμε τους ανθρώπους μας να ανθίσουν και να εξελιχθούν και να μάθουμε ότι η αποτυχία δεν είναι καταστροφή» δήλωσε.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν προοπτικές εξέλιξης για τους νέους επιχειρηματίες. Άλλωστε το πιο σημαντικό όπως μας είπε είναι οι νέες εταιρείες να τραβήξουν την προσοχή και την εμπιστοσύνη από διεθνή funds και επενδυτές. Όπως για παράδειγμα έγινε με την Workable, μια Ελληνική startup που ιδρύθηκε το 2012 και η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έλαβε χρηματοδότηση 27 εκατ. δολαρίων, έχει παρουσία σε 3.000 επιχειρήσεις και 52 χώρες χρησιμοποιούν σήμερα τις υπηρεσίες της.

«Αν λοιπόν ονειρευτούν το επιχειρείν, μπορούν και να το κάνουν» τόνισε.

Ένα σημαντικό κομμάτι ωστόσο της επιχειρηματικότητας είναι και η υπεύθυνη λειτουργία απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Στο σημείο αυτό η κ. Μαμιδάκη μας μίλησε με τον ρόλο της ιδιοκτήτριας των ξενοδοχείων Bluegr Hotels & Resorts.

Οι εταιρικές δράσεις πρέπει να αναδεικνύουν τις αρχές, την εταιρική κουλτούρα και τις αξίες μίας εταιρείας και στο πλαίσιο αυτό η Bluegr Hotels & Resorts έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με τίτλο "Το αστέρι της bluegr".

«Η ηθική, η ακεραιότητα, η αξιοπιστία, η σεμνότητα, η κοινωνική προσφορά, η αισθητική και η καινοτομία είναι δομικά συστατικά της εταιρείας» μας εξομολογήθηκε, ενώ την ίδια στιγμή αποτελούν και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Αυτές είναι οι αξίες που προσδιορίζουν τον βαθμό της υπευθυνότητάς της εταιρείας απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον, ενώ προσδιορίζουν και το πλαίσιο προσδοκίας των πελατών.

Η εταιρεία υποστηρίζει επίσης δράσεις και ενέργειες που συμβάλλουν στην προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Όσον αφορά στις ενέργειες αυτές η κ. Μαμιδάκη ανέφερε ότι η Bluegr Hotels & Resorts και το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη, είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι οργανισμοί σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στήριξη που παρέχει η εταιρεία στην τοπική κοινωνία.

«Στα ξενοδοχεία του ομίλου μας δουλεύουν κυρίως άνθρωποι από την τοπική κοινωνία, στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα, συνεισφέροντας σημαντικά στην ελληνική οικονομία» σχολίασε και συνέχισε λέγοντας «γνωρίζουμε ότι χάνουμε ποσοστιαία από την κερδοφορία μας, αλλά είμαστε υπερήφανοι για την επιλογή μας αυτή καθώς κερδίζει όλη η ευρύτερη περιοχή και οι τοπικές κοινωνίες, και αυτό για εμάς έχει τη μεγαλύτερη σημασία».

Κάποιες ακόμα ενέργειες που οργανώνονται είναι οι επισκέψεις στην τοπική Λαϊκή Αγορά του Αγίου Νικολάου, καθώς και οι γευσιγνωσίες με τοπικά προϊόντα, τα οποία μπορούν οι πελάτες των ξενοδοχείων να αγοράσουν από τους τοπικούς παραγωγούς.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη υποστήριξε τον Κρητικό Παραολυμπιονίκη Γιώργο Κωστάκη, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν ανδρών στο IPC ATHLETICS WORLD CHAMPIONSHIPS στην Doha και το χρυσό μετάλλιο στο μήκος σε διεθνή συνάντηση στο Dubai.

Όσον αφορά το περιβάλλον, η κ. Μαμιδάκη μας είπε ότι έχουν καταφέρει να μειώσουν την κατανάλωση νερού και ενέργειας σε 7% και 8% αντίστοιχα σε όλα τα ξενοδοχεία, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε καθαρισμούς παραλιών και δενδροφυτεύσεις στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Σχετικά με τα μελλοντικά τους σχέδια μας εκμυστηρεύτηκε ότι προγραμματίζουν σε συνεργασία με την Microsoft ένα ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης προγραμματισμού υπολογιστών για παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου στον Άγιο Νικόλαο, ενώ σχεδιάζουν σειρά δράσεων με τη συνεργασία της ομάδας Πράκτορες του Πλανήτη, για την εκπαίδευση των μαθητών του δημοτικού σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Τέλος θέλοντας να είναι παρόντες στα προβλήματα της περιοχής, διοργανώνουν τον Ιούνιο με την υποστήριξη και την αιγίδα του Δήμου Αγίου Νικολάου, το ECOWEEK.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr