NEWSFLASH...
neoecommerce
ανάγνωση

Έρευνα: Τα αριστεία στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο κατέχει η Βρετανία

Έρευνα: Τα αριστεία στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο κατέχει η Βρετανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας που διενήργησαν η λονδρέζικη συμβουλευτική OC&C και η αμερικανική μηχανή αναζήτησης Google, η αξία του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ των έξι κορυφαίων αγορών του πλανήτη που είναι Η.Π.Α, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Σκανδιναβικές χώρες και Ολλανδία θα πενταπλασιαστεί στα 96 δισ. ευρώ ως το 2020, από 19 δισ. δολάρια το 2013. Ενώ σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα κατά το έτος 2020, η αξία του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου μιας χώρας θα αντιστοιχεί στο 18% των συνολικών διαδικτυακών πωλήσεων.

OC&C-UK-has-the-largest-tra

Τα αριστεία στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο κατέχει η Βρετανία, καθώς το εμπορικό ισοζύγιό της σε αυτό είναι πλεονασματικό κατά 869 εκατ. ευρώ, με τον κλάδο της ένδυσης να παίζει κυρίαρχο ρόλο, καθώς έχει αναπτυχθεί δυναμικά από τους διαδικτυακούς εμπόρους της Βρετανίας. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι Η.Π.Α. με πλεονασματικό ισοζύγιο αξίας 132 εκατ. ευρώ ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γερμανία με πλεονασματικό ισοζύγιο αξίας περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Η επιτυχία των διαδικτυακών εμπόρων της Βρετανίας μπορεί εν μέρει να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι αυτοί δραστηριοποιούνται στην πιο προηγμένη αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου ανά τον κόσμο αλλά και στην εμπιστοσύνη που τρέφουν οι διεθνείς πελάτες για τα βρετανικά εμπορικά σήματα και τους βρετανούς λιανέμπορους. Επίσης, «κλειδί» επιτυχίας αποτελεί και η ομιλία της αγγλικής γλώσσας ως μιας από τις επικρατέστερες στον κόσμο.

Αντίθετα, μεγαλύτερος εισαγωγέας των εξεταζόμενων αγορών είναι η Γαλλία, αφού οι γάλλοι καταναλωτές αγοράζουν αγαθά αξίας 1,154 ευρώ από ξένους διαδικτυακούς εμπόρους.

OC&C-Top-5-Search-Countries

Αδιαφιλονίκητοι ηγέτες του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου είναι οι αποκλειστικά αμερικανικοί διαδικτυακοί έμποροι, η eBay και η Amazon. Ενώ σημαντική θέση στην κατάταξη των αποκλειστικά διαδικτυακών εμπόρων του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου κατέχουν διάφοροι εξειδικευμένοι έμποροι που εφαρμόζουν την στρατηγική του LongTail, διαφόρων κλάδων, όπως η Zalando, η Asos, η Boonprix, η Zooplus, η Net-a-porter και η Glossybox.

Μια πολύ διαφορετική εικόνα παρουσιάζεται στους παρόχους ηλεκτρονικού εμπορίου που έχουν τις ρίζες τους στο παραδοσιακό λιανεμπόριο. Εδώ κυριαρχούν εταιρείες που προέρχονται από τις Σκανδιναβικές χώρες όπως η IKEA, η H&M, η Oriflame και η Pandora, όπως επίσης και οι αμερικανικές Avon και Apple Store, η Ολλανδική C&A, οι γαλλικές Sephora και Decathlon και τέλος η γερμανική Mediamarkt.

Ενώ στην κατηγορία των αθλητικών ειδών, ειδών ένδυσης και ειδών πολυτελείας ξεχωρίζουν οι γερμανικές εταιρείες Adidas, Puma, Montblanc και Hugo Boss, οι γαλλικές Louis Vuitton, Hermes και Lacoste και τέλος οι αγγλικές Burberry, Reebok και Dr. Martens.

Σχετικά με την έρευνα: Η συμβουλευτική OC&C ανέλυσε μαζί με την Google τη διεθνοποίηση 1.500 διαδικτυακών εμπόρων έξι χωρών, αναλύοντας ανώνυμα τις αναζητήσεις στη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης του κόσμου, αυτή της Google.

Όπως έχω αναφέρει στο παρελθόν, το διασυνοριακό ηλεκτρονικό επιχειρείν δεν έχει ενσωματωθεί στην στρατηγική των ελλήνων εμπόρων, καθώς μόνο 2 στους 10 εμπόρους προωθούν ενεργά τις πωλήσεις τους στις αγορές του εξωτερικού. Δυστυχώς, οι έλληνες έμποροι δεν έχουν κατανοήσει ότι η διεθνοποίηση μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελεί μονόδρομο για την πρόοδό τους, ενώ στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό επιχειρείν δεν υφίσταται μηχανισμός προστασίας της εγχώριας αγοράς. Ενώ παλαιότερα σάς είχα παρουσιάσει τις προκλήσεις και τις στρατηγικές διεθνοποίησης μέσω του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr