NEWSFLASH...
Επινήσιες Ιστορίες
ανάγνωση

Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Κύθνου Γιώργο Ηλιού

Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Κύθνου Γιώργο Ηλιού
15_11_2016 20_07_2017

Powered by:
AEΛΙΑ-Επινήσια Ηώς Στηρίζει νέους στα ελληνικά νησιά
epixeiro icon Επινήσιες Ιστορίες, Get Inspired

Ο Αντιδήμαρχος της Κύθνου μίλησε στο epixeiro.gr πλαίσιο του Προγράμματος ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς, για τις ευκαιρίες ανάπτυξης και το όραμα του για την Κύθνο.

Ο Γιώργος Ηλιού είναι 30χρονών και είναι αντιδήμαρχος Κύθνου. Μεγάλωσε στην Κύθνο και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών στην Πάτρα και επέστρεψε στο νησί του, επιθυμώντας να δραστηριοποιηθεί στο νησί.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με τον Δήμαρχο κ. Γαρδέρη ορίστηκε Αντιδήμαρχος και ανέλαβε σημαντικές αρμοδιότητες, κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης, απασχόλησης, πολιτισμού αλλά και σε ζητήματα αναπτυξιακά σε σχέση με την οικονομία του νησιού, ιδίως στο πεδίο της ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο ίδιος είναι Πρόεδρος του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου και Ιονίου «Δάφνη», μετά από ψηφοφορία μεταξύ των νησιών. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ανακύκλωση και γενικότερα στα πεδία της αειφόρου (πράσινης) οικονομίας.

Τον γνωρίσαμε στο πλαίσιο της δράσης του Προγράμματος μας «ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς» στην Κύθνο (28-29 Μαρτίου 2016) και εντυπωσιαστήκαμε από το νεαρό της ηλικίας, το πάθος για το νησί του και την άμεση σχέση που έχει με τους κατοίκους.

Ο Γιώργος Ηλιού μίλησε στη Σοφία Μακρή από την ΑΕΛΙΑ και στη βάση της συζήτησης αυτής ο Πέτρος Κωνσταντάς από την ΑΕΛΙΑ κωδικοποίησε τα βασικά σημεία της συνέντευξής του.

Αντιδήμαρχος Κύθνου, με σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών, μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Κύθνου, πρόεδρος Δικτύου Αειφόρων Νησιών «Δάφνη» κ.α. Ένας επιτυχημένος νέος...

Καταρχάς θεωρώ ότι είναι δύσκολο να κριθεί αν είναι κάποιος επιτυχημένος η όχι. Σε κάθε περίπτωση, εγώ είχα δύο επιλογές. Ή να φύγω στο εξωτερικό ή να γυρίσω στο νησί. Και γνώριζα ότι αν γυρίσω στο νησί, σίγουρα δεν θα κάνω μόνο αυτό που έχω σπουδάσει αλλά θα ασχοληθώ και με πολλά άλλα πράγματα. Όχι μόνο με τα κοινά αλλά και τα επαγγελματικά. Καμιά φορά με ρωτάνε τι κάνω και τους απαντάω ότι έχω σπουδάσει στο πολυτεχνείο και κάνω τα πάντα. Και είμαι διατεθειμένος να κάνω και τα πάντα και ότι προκύψει. Ακόμα και τον πατέρα μου για παράδειγμα που είναι ψαράς τον βοηθάω στο καΐκι. 

Ένα προφίλ που σκιαγραφεί ένα πολύ δραστήριο και δυναμικό νέο που κατοικεί και δραστηριοποιείται σε ένα νησί. Ποιά θεωρείς εσύ ότι είναι τα δυνατά σου στοιχεία που συνέβαλαν στην επαγγελματική πορεία σου;

Για να πας μπροστά προσπαθείς κυρίως να μην είσαι αλαζόνας και να αγωνίζεσαι ... Σαν χαρακτήρας θέλω ό,τι πιάνω στα χέρια μου να το τελειώνω. Και αν δεν γνωρίζω κάτι ρωτάω και ακούω τον άλλον που είναι γνώστης του θέματος. Όταν αναλαμβάνεις δήμαρχος και αντιδήμαρχος έχεις ένα σωρό αρμοδιότητες και ευθύνες. Αρχικά πολλά πράγματα δεν τα γνωρίζεις, όπως π.χ. προσωπικά δεν γνώριζα για την ύδρευση,  και δεν είναι κακό να πεις ότι δεν το γνωρίζω. Πιστεύω επίσης ότι δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στα κοινά αν δεν μπορείς να συνεργαστείς. Εμένα μου αρέσει και να συνεργάζομαι και να μοιράζομαι με τους άλλους. Είμαι της άποψης ότι αν κάποιος ψαχτεί επαγγελματικά θα την βρει την άκρη, ανεξάρτητα από το τι έχει σπουδάσει. Πρέπει ο καθένας να έχει ανοιχτούς ορίζοντες βάζοντας τα όριά του κάθε φορά.

Για σένα ως επαγγελματία ποιο είναι το όραμα σου και με τι θα ήθελες να ασχοληθείς ενδεχομένως όταν ολοκληρωθεί η θητεία σου; 

Θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτό που έχω σπουδάσει και που έχει και η Κύθνος παρελθόν πάνω σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ήδη το δουλεύω πάρα πολύ. Η Κύθνος ήταν το νησί που είχε την ευκαιρία το 1981 να κατασκευαστεί  το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη που μετά έγινε και το πρώτο υβριδικό πάρκο. Ήταν δηλαδή το πρώτο νησί που είχε σε ολόκληρη την Ευρώπη και Αιολική και Ηλιακή ενέργεια ταυτόχρονα κάτι το οποία δεν είχε ξανασυμβεί και αποτελεί ένα πρότυπο.

Τελευταία μάλιστα είχαμε και μια πολύ θετική εξέλιξη διότι ενταχτήκαμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά τα λεγόμενα smart islands, smart cities κτλ. Είναι έννοιες που ακούγονται πάρα πολύ στην Ευρώπη αυτήν την στιγμή. Σίγουρα βέβαια θα με ενδιέφερε και πάρα πολύ να ασχοληθώ και με τον τουρισμό στο νησί.

Μας εξηγείς τι σημαίνει για εσένα ο τουρισμός στην πράξη;

Ουσιαστικά όταν επιλέγει να ζει κάποιος σε ένα νησί σαν την Κύθνο που αναπτύσσεται τουριστικά και υπάρχει μια εξέλιξη πρέπει κάπως να κατευθυνθεί και προς τα εκεί. Η αλήθεια είναι ότι δεχόμαστε τόσες πολλές πληροφορίες και αλλάζει τόσο πολύ το νησί που δυσκολεύομαι να προσδιορίσω το πώς εκλαμβάνω τον τουρισμό ακριβώς. Είμαι πιο πολύ της σκέψης όμως ότι ο τουρισμός δεν είναι μόνο ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστίαση κτλ  αλλά και κάτι πιο εναλλακτικό και το δικό μας τουριστικό προϊόν πάει και προς τα εκεί. Βλέπεις επίσης τομείς που θεωρητικά δεν έχουν σχέση ο ένας με τον άλλον να ενώνονται και να συμβάλλουν στο τουριστικό προϊόν. Δηλαδή βλέπουμε μια τάση πχ στον περιπατητικό τουρισμό που αν το ανέφερες αυτό πριν από 8 χρόνια στην χειρότερη θα γέλαγαν και όμως βλέπεις ότι γεμίσαμε περιπατητές τον Σεπτέμβριο στον νησί.

Ποιο είναι το όραμα σου για την Κύθνο; Πώς θα ήθελες να δεις το νησί σε 5 ή 10 χρόνια από τώρα; 

Δυστυχώς βάσει της διακύμανσης του πληθυσμού μεταξύ χειμερινής και θερινής περιόδου, όλα στο μυαλό μας χωρίζονται λίγο πολύ έτσι και κατά συνέπεια πάντα εστιάζουμε στην θερινή περίοδο. Για μένα όμως το μεγαλύτερο όραμα, που έλεγα και προεκλογικά και ίσως μου στοίχησε κάπως πολιτικά, είναι η στόχευση μας το χειμώνα. Γιατί ζω εδώ 365 μέρες το χρόνο και είμαστε  η πρώτη διοίκηση στα χρονικά που έχει δήμαρχο, αντιδήμαρχο και πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που μένουν εδώ όλο το χρόνο. Θέλω δηλαδή το χειμώνα οι συνθήκες να καλυτερεύουν και να μην γίνουμε σαν άλλα νησιά που μπορεί το καλοκαίρι να είναι 2 και 3 φορές πιο τουριστικά από εμάς αλλά το χειμώνα είναι σχεδόν άδεια.

Πιστεύω ότι το νησί θέλει μια ήπια ανάπτυξη και  στοχεύουμε προς το εναλλακτικό, όπως ο περιπατητικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, το σπήλαιο, το αρχαιολογικό μουσείο που θα στηθεί τα επόμενα χρόνια κ.α., που ωστόσο όμως το χειμώνα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα..

Θα ήθελες δηλαδή το όνομα την Κύθνου να συνδυαστεί με εναλλακτικές δραστηριότητες;

Τα  τελευταία δύο χρόνια ότι έχουμε κάνει σε τουρισμό και τουριστική προβολή αφορούν σε μερικά σημεία αναφοράς του νησιού που μπορούν να μας δώσουν ένα brand name, όπως για παράδειγμα η αρχαία Κύθνος, το Σπήλαιο «Καταφυκι» και οι ιαματικές πηγές.  Προσπαθούμε πάνω εκεί να στηθεί όλη η τουριστική προβολή, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα νησιά. Γιατί παραλίες, ήλιο κτλ έχουμε και μάλιστα πάρα πολύ ωραία, αλλά τα έχει όμως και η Σέριφος και η Σίφνος και η Μήλος κτλ.

Τι επαγγελματικές ευκαιρίες υπάρχουν ή θα ήθελες να υπάρχουν στο νησί;

Την θερινό περίοδο το μοντέλο του εναλλακτικού τουρισμού μπορεί να δημιουργήσει και έχει ήδη δημιουργήσει πάρα πολλές θέσεις εργασίας με το μόνο αρνητικό ότι η δουλειά είναι για 3 με 4 μήνες. Εμένα όμως το όραμα μου θα ήταν οι ντόπιοι που έχουν σπίτια εδώ και έχουν σπουδάσει κάποιες πάρα πολύ ενδιαφέροντες επιστήμες να μπορούσαν να επιστρέψουν, εφόσον δεν έχουν δουλειά στην Αθήνα, και να δουλέψουν εδώ βοηθώντας παράλληλα το νησί.

Υπάρχουν άλλες ευκαιρίες για τον χειμώνα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του νησιού αλλά και εσείς ως δημοτική αρχή;

Ξέρουμε ότι ο κόσμος στο καινούργιο και στο νέο δεν είναι και τόσο θετικός αλλά προσπαθούμε να δώσουμε  ώθηση σε έναν τομέα που αφορά και στην ανάπτυξη του νησιού. Ο τομέας που το νησί κλασσικά είχε παράδοση ήταν η γεωργία και κυρίως η κτηνοτροφία. Και για αυτό  έχουμε βάλει ως πρώτο στόχο την δημιουργία του δημοτικού σφαγείου και έχουμε ήδη κάνει τεράστια βήματα σε αυτό, ούτως ώστε οι κτηνοτρόφοι να μπορούν να χρησιμοποιούν το σφαγείο και να εμπορεύονται οι ίδιοι τα προϊόντα τους.

Ποιά είναι η κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την αλιεία στο νησί;

Είναι ένα θέμα το οποίο με στεναχωρεί γιατί ,ακόμα και από αυτή την θέση που κατέχω, δυσκολεύομαι να δώσω μια ώθηση στο επάγγελμα, το οποία βιώνει πολύ άσχημες μέρες. Δεν υπάρχουν νέοι να συνεχίσουν το επάγγελμα ενώ η νομοθεσία και η επίβλεψη γύρω από αυτό αλλάζει συνέχεια. Βιώνουμε τώρα μια κατάσταση στην αλιεία που δεν την περίμενε κανείς. Ακόμα και τα ψαράδικα που είναι γύρω στα 12 μέτρα και πάνε γύρω γύρω στο νησί έχουν δορυφορικά συστήματα που τους παρακολουθούνε. Δηλαδή πήγαμε από το ένα άκρο, την υπεραλίευση, στο άλλο άκρο, την  παράκτια αλιεία, που στοχοποιήθηκε σαν να φταίει για όλα. Προσπαθώ τουλάχιστον να είμαι κοντά στους ψαράδες με ενημέρωση και πληροφόρηση και να τους δίνω έτσι μια βοήθεια.

Θεωρείς πως ήταν σωστή η απόφαση σου να επιστρέψεις στο νησί και να ασχοληθείς με τα κοινά;

Δεν έχω μετανιώσει ούτε για μια στιγμή που γύρισα στο νησί. Από εκεί και πέρα αν δεν είχα ασχοληθεί με τα κοινά σίγουρα θα είχα περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με τα επαγγελματικά μου. Τώρα προσπάθησα κάπως να τα κάνω όλα μαζί και αυτό έχει τα θετικά και τα αρνητικά του.

Σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να ξαναβάλεις υποψηφιότητα για να συνεχίσεις να ασχολείσαι με τα κοινά;

Εγώ γενικά τους ανθρώπους τους χωρίζω σε δύο κατηγορίες. Αυτοί που το έχουν με τα κοινά και αυτοί που δεν κάνουν για τα κοινά. Εφόσον λοιπόν θεωρώ ότι είμαι στην πρώτη κατηγορία θέλω να ασχοληθώ ξανά, όχι όμως από θέμα ματαιοδοξίας.  Όταν περνάει από το μυαλό μου ότι πχ το θέμα της  ανακύκλωσης που έχουμε κοπιάσει πολύ μπορεί να μην συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό  με πιάνει ανασφάλεια. Κάπου βέβαια μπαίνει και ο παράγοντας οικογένεια και εκεί είναι το μεγάλο σταυροδρόμι. Αν μπορείς να τα συνδυάσεις όλα έχει καλώς αλλά αν δεν μπορείς σίγουρα προτεραιότητα έχει η ζωή σου και η οικογένεια σου.

Εύχομαι αν βρεις αυτήν την ισορροπία και ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σου! 

Η κοινωφελής εταιρεία ΑΕΛΙΑ σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς για την υποστήριξη και τη δικτύωση επαγγελματιών αλλά και υποψήφιων επαγγελματιών από 24 νησιά: ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, έμποροι, καλλιτέχνες αλλά και νέοι με ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο των αποστολών του προγράμματος στα επιμέρους νησιά η ΑΕΛΙΑ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει δραστήριους επαγγελματίες που ξεχώρισαν για τη δραστηριότητά τους και που σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι αποτελούν πρότυπο για πολλούς άλλους επαγγελματίες από τα νησιά του Προγράμματος ή από όλη την Ελλάδα.

Επιμέλεια: Σοφία Μακρή, Πέτρος Κωνσταντάς, Φαίη Ορφανού

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr