NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Changemakers Lab: Μία άλλη προσέγγιση στην προσφυγική κρίση

Changemakers Lab: Μία άλλη προσέγγιση στην προσφυγική κρίση

Η προσφυγική κρίση μέσα από την αρχή της επιχειρηματικότητας, της συνεργασίας και της καινοτομίας.

Ο Βασίλης Σοφιαδέλης CEO της Visions2Ventures και ιδρυτής του Changemakers Lab μίλησε στο epixeiro.gr για το εγχείρημα του και τη διαφορετική του προσέγγιση στην ανθρωπιστική κρίση. 

Τι είναι το Changemakers Lab; Ποιος ο σκοπός του;

Το Changemakers Lab καθιστά ικανούς τους επιχειρηματίες να συνεργάζονται και να συν-διευθύνουν εγχειρήματα που είναι βιώσιμα, ώστε να επιλύουν κοινωνικές προκλήσεις.

Με το Changermakers Lab πλησιάζουμε την προσφυγική κρίση μέσα από την αρχή της επιχειρηματικότητας, της συνεργασίας και της καινοτομίας. Η κύρια φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε κοινωνικούς επιχειρηματίες, ντόπιους, πρόσφυγες και όσους ενδιαφέρονται, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν λύσεις που να είναι βιώσιμες και να έχουν απήχηση, που να συνεισφέρουν στην επίλυση ανθρωπιστικών αλλά και οικονομικών προκλήσεων.

Τεχνολογικές λύσεις έχουν αναπτυχθεί αλλά δεν έχουν τεσταριστεί από τους ανθρώπους που επηρεάζονται (κυρίως δηλαδή τους πρόσφυγες) και δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά (ώστε να προσελκύσουν πιθανούς πελάτες). Η Λέσβος είναι ο πιο κατάλληλος τόπος να φέρεις αυτές τις τεχνολογικές λύσεις να τις τεστάρεις μαζί με τους πρόσφυγες και τις ΜΚΟ. Ήδη έχουν εκφράσει πολλοί το ενδιαφέρον τους. Σκοπός είναι να καταστήσουμε τη Λέσβο ως τον τόπο όπου αυτές οι λύσεις τεστάρονται, ολοκληρώνονται και αναπτύσσονται, εγκαθιδρύοντας καλύτερες πρακτικές για την ανθρωπιστική τεχνολογία στην Ευρώπη και ακόμα παραπέρα.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Όντας ένα από τα ιδρυτικά μέλη του StartupBoat, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, έχω καλή αίσθηση του ποιες είναι οι ανάγκες και ποιοι είναι οι κύριοι ενδιαφερόμενοι.

Στη συνεχεία πήγαμε στη Λέσβο τον Οκτώβριο και συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη δημιουργίας συνείδησης από ότι δημιουργίας τεχνολογικών λύσεων. Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιήσαμε ένα event που σκοπό είχε να προσεγγίσει διαφορετικά την προσφυγική κρίση ως μια ευκαιρία για την τοπική οικονομική ανάπτυξη, ειδικά για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

Δουλεύουμε πολύ στενά με τους ντόπιους, τους πρόσφυγες, forums και άλλους κύριους ενδιαφερόμενους ώστε να διασφαλίσουμε ότι συνεργαζόμαστε με όσους θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται.

Ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον;

Το όραμα μας είναι να καταστήσουμε τη Λέσβο το παγκόσμιο ανθρωπιστικό τεχνολογικό κέντρο, να τονώσουμε την τοπική οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας απευθείας μέσα από ξένες επενδύσεις.

Ο στόχος μας είναι οι ΜΚΟ να χρησιμοποιήσουν τη Λέσβο ως τη βάση τους για να έχουν πρόσβαση σε μελλοντικές λύσεις στο νησί και με τον τρόπο αυτό να καταστήσουν καλύτερες πρακτικές. Είμαστε σε συζητήσεις με καινοτομικές ομάδες στη Γενεύη ώστε να δημιουργήσουμε ένα δορυφορικό «Ανθρωπιστικό Κέντρο» στη Λέσβο.

Είμαστε επίσης σε συζητήσεις με επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ώστε να ενισχύσουν το εγχείρημά μας και να δημιουργήσουν κέντρα στη Λέσβο που θα δίνουν ευκαιρίες απασχόλησης σε Έλληνες, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι ντόπιοι δε θα χρειαστεί να μετακομίσουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr