NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

"Ο Άλλος Άνθρωπος": Η κοινωνική κουζίνα αλληλεγγύης από όλους για όλους

"Ο Άλλος Άνθρωπος": Η κοινωνική κουζίνα αλληλεγγύης από όλους για όλους

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής της Κοινωνικής Κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος" μίλησε στο epixeiro.gr για το κίνημα αλληλεγγύης που προσφέρει φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη.

Πώς προέκυψε η ιδέα; 

Η ιδέα της Κοινωνικής κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος" ξεκίνησε όταν είδαμε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούσαν πια να αγοράσουν. Η πρώτη σχεδόν αυτονόητη δράση μας τότε ήταν να μαγειρέψουμε από το σπίτι μας φαγητά και να τα μοιράσουμε στις λαϊκές. Ύστερα, ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μας δώσουν ένα προϊόν από τον πάγκο τους για να συνεχίσουμε και την επόμενη μέρα. Σιγά σιγά αποφασίσαμε να μαγειρεύουμε ζωντανά το φαγητό στον κόσμο και να τρώμε όλοι μαζί, ως μία προσπάθεια για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή που πιθανότατα να νιώθει κάποιος όταν του μοιράζαμε το μαγειρεμένο φαγητό. 

"Ο Άλλος Άνθρωπος": Η κοινωνική κουζίνα αλληλεγγύης από όλους για όλους

Τι είναι "Ο Άλλος Άνθρωπος"; Ποιος είναι ο σκοπός του; 

Η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος" είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να γίνουν και άλλες παρόμοιες δράσεις από άλλους ανθρώπους και ομάδες. Δεν κάνουμε 'φιλανθρωπία', ούτε 'ελεημοσύνη',με την σημερινή έννοια των λέξεων, μαγειρεύουμε ζωντανά, τρώμε όλοι μαζί και ζούμε όλοι μαζί! Είναι ένα γεύμα με συνανθρώπους μας στο δρόμο. 

"Ο Άλλος Άνθρωπος": Η κοινωνική κουζίνα αλληλεγγύης από όλους για όλους

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε/ αντιμετωπίζετε για να πετύχετε τον σκοπό σας; 

Οι δυσκολίες ήταν και είναι πολλές, η μεγαλύτερη από όλες ήταν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που μας έβλεπαν, να τους πείσουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι ακριβώς αυτό που βλέπουν και ότι δεν κρύβετε τίποτα άλλο πίσω από αυτό μετά έπρεπε να πείσουμε και τις αρχές όταν μας έκαναν προσαγωγές ότι ο,τι κάνουμε είναι νόμιμο και ότι δεν χρειαζόμαστε άδεια για να τρώμε εμείς οι ίδιοι έξω. Το οικονομικό σκέλος είναι μία δυσκολία ακόμα άλυτη εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι έχουμε καταφέρει να συνεχίζουμε ακόμα και να ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια.

Ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον; 

Το όραμα μας είναι αυτό που κάνουμε εμείς να γίνει σε κάθε γειτονία και από άλλους ανθρώπους,ομάδες,συλλόγους κ.α. χωρίς κανένα διαχωρισμό, σε όλους από όλους χωρίς κοινωνικές και θρησκευτικές διακρίσεις. Με το φαγητό στο χέρι επικοινωνείς με τον άλλο άνθρωπο, τον διπλανό σου, χωρίς να σε ενδιαφέρει το τι είναι ή από που είναι!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr