NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Η χαμηλή ρευστότητα στο γεωργικό τομέα περιορίζει τις προοπτικές της αγοράς φυτοπροστασίας

Η χαμηλή ρευστότητα στο γεωργικό τομέα περιορίζει τις προοπτικές της αγοράς φυτοπροστασίας
16_12_2016 | 14:20

Η εγχώρια αγορά της φυτοπροστασίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2015 το σύνολο του γεωργικού κλάδου χαρακτηρίστηκε από προβλήματα ρευστότητας, τα οποία ήταν πιο εμφανή σε περιοχές και καλλιέργειες που επηρεάστηκαν είτε από ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε από υποχώρηση των τιμών παραγωγού. Επομένως, οι αγροτικές επιχειρήσεις ήταν πιο συγκρατημένες στη ζήτηση προϊόντων φυτοπροστασίας.  

Παράλληλα, το 2015 παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην έναρξη της εαρινής καλλιεργητικής περιόδου, γεγονός που σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία που παρατηρήθηκε στην καταγραφή των δεδομένων κατά την πώληση ενός φυτοφαρμάκου, δυσχέρανε τη λειτουργία της αγοράς, ειδικά σε επίπεδο λιανικής πώλησης.

Η επιβολή των capital controls τον Ιούλιο είχε αρνητική επίδραση, καθώς δεν μπορούσαν να διεκπεραιωθούν άμεσα οι συναλλαγές με τους προμηθευτές του εξωτερικού, ενώ οι περισσότεροι αγρότες δεν είχαν τη δυνατότητα να προπληρώσουν τις προμήθειές τους.

Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η πρώιμη εαρινή περίοδος, γεγονός που έφερε ταχύτερα τις πρώτες παραγγελίες αγροχημικών. Επομένως, το πρώτο τρίμηνο παρατηρήθηκε ελαφρώς αυξητική τάση στην αγορά. Αντιθέτως, η δεύτερη φάση των καλλιεργειών καθυστέρησε, γεγονός που συνδέεται και με την καθυστερημένη πίστωση της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και τη συγκρατημένη πολιτική πιστώσεων των μεγάλων εταιρειών του κλάδου και των καταστημάτων εφοδίων.

Η ρευστότητα εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ γενικά επικρατούν χαμηλές προσδοκίες για τις τιμές παραγωγού στο σκληρό σιτάρι. Επίσης, η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών θα συντηρήσει και στο άμεσο μέλλον την πολιτική χαμηλών εισροών.

Σημαντικό πρόβλημα εξακολουθούν να αποτελούν οι παράνομες εισαγωγές μη πιστοποιημένων αγροχημικών, πρακτική η οποία έχει ενταθεί λόγω της ύφεσης της οικονομίας και της αύξησης της φορολόγησης.    

Σύμφωνα με την κα Αντιγόνη Αμπελακιώτη, Customer Support Manager της IBHS, «Η θέσπιση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης αγροχημικών στα τέλη του 2015 αποτέλεσε σαφώς θετικό βήμα. Ωστόσο η μέχρι στιγμής εφαρμογή συνοδεύτηκε από γραφειοκρατία και υψηλό κόστος για τα καταστήματα αγροεφοδίων. Προκειμένου να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι, απαιτείται βελτιστοποίηση της λειτουργίας, ενώ οι γεωπόνοι προτείνουν την αποσύνδεση της συνταγογράφησης από την πώληση γεωργικών  φαρμάκων από τα καταστήματα».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 26 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2014 αυξήθηκε κατά 9,3% στα €467,1 εκ.
  • Τα ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκαν κατά 64%, στα €35,11 εκ. Αντιθέτως, τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές €11,35 εκ., έναντι κερδών €3,313 εκ. το 2013
  • Tα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν σε 7% και 2,6% αντίστοιχα.
  • H κεφαλαιακή μόχλευση διατηρήθηκε υψηλή, σχηματιζόμενη σε 2 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν στους 5,5 μήνες.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Ροή

ειδήσεων

    Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr