NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Οι Έλληνες εργαζόμενοι για το ψηφιακό εργασιακό περιβάλλον και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Οι Έλληνες εργαζόμενοι για το ψηφιακό εργασιακό περιβάλλον και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση
29_01_2017 | 13:49 29_01_2017 | 14:18
epixeiro icon Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες

Η έρευνα Workmonitor της Randstad για το 4ο τρίμηνο του 2016 ερευνά την ενημερότητα των συμμετεχόντων αναφορικά με το ψηφιακό περιβάλλον, όπως και τη γνώμη τους για την οικονομική κατάσταση. Ακόμα, αναλύονται στοιχεία για τον τριμηνιαίο δείκτη κινητικότητας, τον φόβο απώλειας εργασίας καθώς και για την εργασιακή ικανοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες της πιο πρόσφατης έρευνας, το 90% πιστεύει ότι όλες οι εταιρείες πρέπει να έχουν διαμορφωμένη ψηφιακή στρατηγική. Ωστόσο, μόνο το 52% δήλωσε ότι ο εργοδότης τους έχει, ουσιαστικά, αναπτύξει μία τέτοια στρατηγική.

Το 74% των συμμετεχόντων συμφωνεί ότι η ψηφιοποίηση απαιτεί ένα διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων από αυτό που παρέχουν αυτή τη στιγμή οι εταιρείες στους υπαλλήλους τους. Το 73% παραδέχεται ότι χρειάζεται να αποκτήσει περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες προκειμένου να εξασφαλίσει την εργασία του στο μέλλον.

Το 75% θεωρεί ότι αν κάποια επαναλαμβανόμενα καθήκοντα γίνονταν αυτόματα θα μπορούσε να δώσει περισσότερη αξία στην προσωπική του εργασία. Το 54% συμφωνεί ότι εκτελεί επαναλαμβανόμενα καθήκοντα ή/και καθήκοντα ρουτίνας σε καθημερινή βάση που θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν.

Τάσεις στην αναζήτηση εργασίας

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στην ερώτηση ποια είναι η πρώτη πηγή που χρησιμοποιείτε για την αναζήτηση θέσεων εργασίας, το 56% των Ελλήνων συμμετεχόντων δήλωσε ότι πραγματοποιεί μία αναζήτηση στο Google ή γενικότερα στο διαδίκτυο (πρώτη θέση). Μπορούμε να προχωρήσουμε στην υπόθεση ότι, βάσει αποτελέσματος, οι Έλληνες εργαζόμενοι εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με την τεχνολογία στην καθημερινότητά τους και αποδέχονται το νέο ψηφιακό κόσμο της εργασίας.

Η πρώτη μου επιλογή κατά την αναζήτηση εργασίας είναι (κατατάξτε τις επιλογές με σειρά προτίμησης):

graph6gr_25.1.17.jpg?mtime=2017012913355

Άποψη για την οικονομική κατάσταση 2017

Σε παγκόσμια κλίμακα, το 52% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα τους θα βελτιωθεί. Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι συμμετέχοντες έχουν αντίθετη άποψη. Μόλις το 19% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί το 2017.

graph7gr_25.1.17.jpg?mtime=2017012913362

Στην Ελλάδα, μόνο το 43% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ο εργοδότης τους είχε καλύτερη οικονομική απόδοση το 2016 συγκριτικά με το 2015 ενώ μόνο το 45% αναμένει καλύτερη οικονομική απόδοση το 2017. Καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση του πίνακα από κοινού με την Ιαπωνία, το 20% των Ελλήνων ερωτηθέντων περιμένουν να πάρουν αύξηση στο τέλος του οικονομικού έτους, ενώ το 19% αναμένει να λάβει μία εφάπαξ χρηματική αμοιβή ή bonus στο τέλος του οικονομικού έτους.

Ο Δείκτης Κινητικότητας παραμένει στατικός

Ο Δείκτης Κινητικότητας της Randstad για την αγορά εργασίας αξιολογεί την προσδοκία των εργαζομένων να αλλάξουν επάγγελμα μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Ο Δείκτης βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή ικανοποίηση του υπαλλήλου, τον φόβο απόλυσης, την ανάγκη του για νέες προσωπικές προκλήσεις καθώς και στο επίπεδο αισιοδοξίας που έχει ότι θα βρει απασχόληση αλλού.

Ο Δείκτης Κινητικότητας για την Ελλάδα μειώθηκε κατά τρεις μονάδες και έφτασε τις 104 για το παρόν τρίμηνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Δείκτης Κινητικότητας μειώθηκε κατά δύο μονάδες και έφτασε τις 108 από τις 110 για το παρόν τρίμηνο.

Ο φόβος απόλυσης αυξάνεται

Στην ερώτηση πόσο πιθανή θεωρούν οι εργαζόμενοι την απώλεια εργασίας ή τη μη ανανέωση του συμβολαίου τους στους επόμενους 6 μήνες, το 40% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι πολύ πιθανό, το οποίο σηματοδοτεί αύξηση της τάξης του 1% από το τρίτο τρίμηνο του 2016. Όσον αφορά τους Έλληνες ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι γυναίκες έχουν το υψηλότερο ποσοστό φόβου απώλειας εργασίας (44%), ενώ, όσον αφορά τους άνδρες, το ποσοστό αγγίζει το 37%. Η ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό, όσον αφορά τον φόβο απόλυσης, είναι αυτή των 25-34 ετών. Τέλος, το τμήμα των ερωτηθέντων που απάντησε ότι έχει ένα μέσο επίπεδο εκπαίδευσης είναι αυτό που εμφανίζει το μεγαλύτερο φόβο απώλειας της εργασίας του, σε ποσοστό 40%.

Εργασιακή ικανοποίηση

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η εργασιακή ικανοποίηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2% από το προηγούμενο τρίμηνο, φτάνοντας το 63%. Το τμήμα του πληθυσμού που δήλωσε τη μέγιστη ικανοποίηση είναι αυτό των ηλικιών 55-67 (79%) με δεύτερη να έρχεται η ηλικιακή ομάδα 18-24 (75%). Το 64% των γυναικών που ερωτήθηκαν στην Ελλάδα δήλωσε ικανοποιημένο με την εργασία του ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες αγγίζει το 62%. Το τμήμα του πληθυσμού που απάντησε ότι έχει ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό εργασιακής ικανοποίησης, σε ποσοστό 65%.

Επιθυμία αλλαγής θέσης εργασίας

Το ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ελλάδα που αναζητά νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκε κατά 4%, φτάνοντας το 35% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Το υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που αναζητούν νέες θέσεις εργασίας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, σε ποσοστό 42%. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 39% των γυναικών δήλωσε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας ενώ το ποσοστό αυτό άγγιξε το 32% για τους άνδρες.

Αλλαγή απασχόλησης

Το ποσοστό των εργαζομένων που άλλαξε θέση εργασίας εντός των τελευταίων έξι μηνών παρέμεινε στατικό στο 19% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Η ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών είχε το υψηλότερο ποσοστό όσον αφορά την αλλαγή εργασιακής στέγης (29%). Τα αποτελέσματα, επίσης, έδειξαν ότι ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών (19%) άλλαξε εργασία, συγκριτικά με αυτό των γυναικών (18%). Από τους ερωτηθέντες, το 25% των ατόμων που δήλωσε ότι κατέχει υψηλό επίπεδο μόρφωσης δήλωσε ότι είχε τις περισσότερες αλλαγές σε εργασιακό περιβάλλον.

Η πλήρης παρουσίαση της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών αναλύσεων των αποτελεσμάτων ανά γεωγραφική περιοχή, είναι διαθέσιμη στην: έρευνα Workmonitor της Randstad.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr