NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Ομαδικότητα: Το πιο απαραίτητο επιχειρηματικό εργαλείο

Ομαδικότητα: Το πιο απαραίτητο επιχειρηματικό εργαλείο

Σε ένα περιβάλλον που αποδέχεται και ενθαρρύνει την ατομική έναντι της συλλογικής προσπάθειας, η ομαδικότητα παραμένει terra incognita για τους περισσότερους από εμάς. Πλέον όμως αποτελεί το σημαντικότερο εφόδιο που μπορεί να έχει ένας νέος άνθρωπος για την επαγγελματική του ανάπτυξη. Είτε είναι αυτή στο πλαίσιο μιας εξαρτημένης σχέσης εργασίας, είτε κάνοντας τα δικά του επιχειρηματικά βήματα. Άλλωστε, οι δεξιότητες που απαιτεί η επιχειρηματικότητα γίνονται όλο και πιο σημαντικές για την επιλογή προσωπικού από μεγάλες επιχειρήσεις.

Η δυσκολία μας να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο μιας ομάδας πηγάζει κατά βάση από τον εγωισμό, την έλλειψη αφοσίωσης, την έλλειψη συνεργατικού πνεύματος και το πείσμα. Αυτά συμβαίνουν βέβαια στις περιπτώσεις που «μας βάζουν» υποχρεωτικά σε μια ομάδα, αλλά πολύ συχνά αναδεικνύονται ως προβλήματα και σε περιπτώσεις που ξεκινάμε εθελοντικά μια ομάδα για οποιονδήποτε λόγο.

Στην επιχειρηματικότητα βλέπουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την ομαδικότητα σε δύο κυρίως μορφές. Η πρώτη αφορά στις περιπτώσεις που κάποιος με μια ιδέα ή επιχείρηση βάζει εμπόδια στον εαυτό του και όρια στην επιχειρηματική του προσπάθεια επειδή δεν αναζητά μια ομάδα με συμπληρωματικές δεξιότητες. Η δεύτερη είναι πιο περίπλοκη και σχετίζεται άμεσα με την δυσκολία μας να συνεργαστούμε αποτελεσματικά στο πλαίσιο μιας ομάδας. Παρατηρούμε λοιπόν ομάδες που δημιουργήθηκαν για την εκμετάλλευση μιας επιχειρηματικής ιδέας να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν. Συνήθη προβλήματα είναι η επιμονή του ενός να πείσει τους άλλους (η δυσκολία δηλαδή να βρούμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς), η έλλειψη σεβασμού στις κοινές αποφάσεις και η προδιάθεση των περισσοτέρων να γίνουν οι ηγέτες της ομάδας.

Μέσα από την πολυετή μελέτη και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, στο AHEAD - ALBA Hub for Entrepreneurship and Development έχουμε διαπιστώσει ότι είναι περισσότερες οι περιπτώσεις επιτυχίας ενός μοναχικού επιχειρηματία και κατά πολύ λιγότερες αυτές της επιχειρηματική ομάδας. Ταυτόχρονα διαπιστώνουμε όμως και τον περιορισμένο αντίκτυπο αυτών των επιτυχιών, πάντα σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να ήταν το αποτέλεσμα μιας αποτελεσματικής επιχειρηματικής ομάδας. Δυναμική εξαίρεση αποτελεί ένα ελληνικό υβρίδιο επιχειρηματικότητας που αποτελεί τη συνέχεια της ελληνικής παράδοσης στο οικογενειακό επιχειρείν. Παρατηρούμε αδέλφια που ξεκινούν μαζί ένα startup ή μια νέα επιχείρηση εκμεταλλευόμενα κοινή οικογενειακή περιουσία, πιθανών συμπληρωματικές δεξιότητες, εύκολη συνεννόηση και το οικογενειακό πλαίσιο εμπιστοσύνης.

Η εμπιστοσύνη αναδεικνύεται μέσα από την εμπειρία μας στο AHEAD ως το πλέον κομβικό στοιχείο για τη συνοχή και αποτελεσματικότητα της επιχειρηματικής ομάδας. Να είναι δηλαδή κάποιος σίγουρος ότι μοιράζεται τους ίδιους στόχους και έχει κοινά συμφέροντα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Η εμπιστοσύνη οδηγεί τον άνθρωπο να αποδεχθεί την ισοτιμία. Πολύ σημαντικότερο όμως είναι ότι η εμπιστοσύνη μας δίνει τη δυνατότητα να μην πρέπει να είμαστε οι ειδικοί σε όλα, αλλά να εμπιστευόμαστε το κάθε μέλος της ομάδας για όσα γνωρίζει καλύτερα από εμάς. Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί που ανοίγει τη δυναμική μιας ομάδας, απελευθερώνοντας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις και μετατρέποντας το απλό άθροισμα των δεξιοτήτων των μελών της ομάδας σε μεταξύ τους πολλαπλασιασμό.

 

Ομαδικότητα: Το πιο απαραίτητο επιχειρηματικό εργαλείο

Πώς λοιπόν μπορούμε να αρχίσουμε να εμπιστευόμαστε στο πλαίσιο μιας ομάδας; Ειδικά όταν βλέπουμε τόσα αρνητικά παραδείγματα γύρω μας; Ακόμα και αδέλφια που έχουν ξεκινήσει μαζί μια επιχείρηση βρίσκονται συχνά αντιμέτωπα. Η αλήθεια είναι ότι η εμπιστοσύνη ξεμπλοκάρει μεν την δυναμική μιας ομάδας, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και αποτυχία. Για να μάθει κάποιος να χειρίζεται σωστά την εμπιστοσύνη στο πλαίσιο μιας ομάδας χρειάζεται εξάσκηση. Όσοι έχουν εμπειρία από ομαδικά αθλήματα αντιλαμβάνονται ότι ένας συμπαίχτης έχει καλές και κακές ημέρες. Ξέρουν δε ότι απαραίτητο συστατικό της ομάδας είναι η κατανόηση και η υπομονή. Η εμπιστοσύνη μπορεί να διαρραγεί, αλλά είναι στο χέρι μας να ορίσουμε το πότε και το γιατί.

Η εξάσκηση στην ομαδικότητα μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε τον εαυτό μας καλύτερα, να επεκτείνουμε τα όρια μας, να καλλιεργήσουμε την συναισθηματική μας νοημοσύνη και να φτιάξουμε έναν δικό μας εποικοδομητικό μηχανισμό αυτοπροστασίας στην περίπτωση που η ομάδα δεν λειτουργήσει σωστά. Σε ένα κοινωνικό πλαίσιο που, όπως είπαμε και στην αρχή, προάγει τον ατομισμό, είναι δύσκολο να βρει κάποιος την ευκαιρία να εξασκήσει την ομαδικότητα. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν δίνει όσες ευκαιρίες θα μπορούσε. Για τον λόγο αυτό στο ALBA Graduate Business School εστιάζουμε στην ομαδική εργασία σε όλα μας τα εκπαιδευτικά προγράμματα με εναλλαγές των ομάδων για την απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων εμπειριών.

Ομαδικότητα: Το πιο απαραίτητο επιχειρηματικό εργαλείο

Η ανταμοιβή μια καλής ομαδικής συνεργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Όταν μιλάμε για την ιδιαίτερα απαιτητική προσπάθεια της εκκίνησης μια νέας επιχείρησης παρατηρούμε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις ατομικές και τις ομαδικές προσπάθειες. Οι διαφορές αυτές είναι σαφείς τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα, στην επιτυχία και την αποτυχία. Οι επιχειρηματικές ομάδες έχουν μειωμένο στρες έναντι των μοναχικών επιχειρηματιών, καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, εποικοδομητική επικοινωνία, και καλύτερους μηχανισμούς επίλυσης προβλημάτων.

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου θα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε την ομαδικότητα στο ALBA Graduate Business School μέσα από ένα δημιουργικό παιχνίδι επιχειρηματικότητας. Στην απογευματινή έκδοση του Be A Student For A Day θα δημιουργήσουμε μοναδικές επιχειρηματικές ιδέες βασισμένοι στην μοναδικότητα κάθε ομάδας! Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν μαθήματα, θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια και θα ανταλλάξουν απόψεις για την επιχειρηματικότητα του μέλλοντος. Δεν υπάρχει φυσικά κόστος συμμετοχής παρά μόνο η διάθεση για μια εξαιρετική εμπειρία γνώσης!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr