NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Ξεναγήσεις και περιπατητικές διαδρομές στην Θεσσαλονίκη από την dot2dot

Ξεναγήσεις και περιπατητικές διαδρομές στην Θεσσαλονίκη από την dot2dot

Οι ιδρύτριες του dot2dot, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα του πολιτισμού, μίλησαν στο epixeiro.gr.

Η dot2dot είναι μια εταιρεία (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) που δραστηριοποιείται στον τομέα του πολιτισμού και έχει ως αντικείμενό της το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων πολιτιστικού, τουριστικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Αυτό μεταφράζεται σε ξεναγήσεις-περιπατητικές διαδρομές στη Θεσσαλονίκη και σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικά εργαστήρια που απευθύνονται σε κατοίκους ή επισκέπτες της πόλης, σε σχολεία, οικογένειες, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ομάδες ΑμεΑ και σχεδιάζονται με γνώμονα τις διαφορετικές τους ανάγκες.

Η ομάδα αποτελείται από τέσσερις νέες γυναίκες, την Βασιλική Καρτσιακλή, αρχαιολόγος ΜΑ/συντηρήτρια έργων τέχνης, ξεναγός, την Μαρία Τρυφινοπούλου, αρχαιολόγος ΜSc/ξεναγός, Νικολίνα Μανώλη, ιστορικός τέχνης/γραφίστρια και την Χριστίνα Βρακά, ειδική παιδαγωγός/θεολόγος ΜΑ. Οι δεξιότητές τους αλληλοσυμπληρώνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ισχυρό διεπιστημονικό πλαίσιο συνεργασίας.

Παράθεση - epixeiro.gr

Μια διαδρομή συχνά εξελίσσεται σε περιπατητική performance

Σκοπός της dot2dot είναι να προσφέρει στο κοινό δράσεις με εκπαιδευτικό και συγχρόνως ψυχαγωγικό χαρακτήρα που θα αποτελέσουν ολοκληρωμένες  βιωματικές εμπειρίες.  Προς αυτήν την κατεύθυνση οι δράσεις της ακολουθούν ειδικό σχεδιασμό και αξιοποιούν  ποικιλία εκφραστικών μέσων και τεχνικών. Η ομάδα της dot2dot δήλωσε σχετικά: «Προσαρμόζουμε τον αυστηρό επιστημονικό λόγο ώστε να γίνεται κατανοητός, προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε και όχι απλά να περιγράψουμε μνημεία του παρελθόντος και τόπους της σύγχρονης ιστορίας, να τα τοποθετήσουμε στο πλαίσιο δημιουργίας τους, να βρούμε τα νοήματά τους για τους ανθρώπους του τότε αλλά και για τους ανθρώπους του σήμερα επιχειρώντας αναλογίες και συνδέσεις με το παρόν και δημιουργώντας ένα αόρατο νήμα ανάμεσά τους. Μαζί με την αξιοποίηση πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού και τεχνικών όπως η αφήγηση, η διάδραση, η  δραματοποίηση είτε από εμάς είτε από επαγγελματίες ηθοποιούς, το στοιχείο της έκπληξης καθώς και την υλοποίηση πάντοτε με την παρουσία δύο ή και περισσότερων μελών της ομάδας μια διαδρομή συχνά εξελίσσεται σε περιπατητική performance».

Ποια ήταν η ιδέα πίσω από την δημιουργία της dot2dot;

Η ομάδα μας δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2013. Στην ουσία έναυσμα για τη «ένωση» μας και την ίδρυσή της αποτέλεσε η ανάγκη μας για δημιουργική έκφραση και ουσιαστική συνεισφορά στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης αλλά  και η επιθυμία μας να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και τις πολυετείς σπουδές μας και να απασχοληθούμε επαγγελματικά στους τομείς που επιλέξαμε μένοντας στη χώρα μας.

Θελήσαμε να αποτελέσουμε έναν ενεργό πολιτιστικό φορέα, να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής δραστηριότητας του τόπου και να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη, μια πολυδιάστατη και πολυπολιτισμική πόλη. Ακόμα, να βοηθήσουμε στην ανάδειξη και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, προσπαθώντας να εξοικειώσουμε το ευρύ κοινό και όχι μόνο με τις έννοιες αυτές,  ξανασυστήνοντάς τους με τρόπο απλό, προσιτό και καινοτόμο το παρελθόν του τόπου τους. Τέλος, χάρη στην  πεποίθησή μας ότι ο πολιτισμός είναι για όλους, θελήσαμε να άρουμε τις διακρίσεις και να φέρουμε πιο κοντά σε αυτόν όσες ομάδες είναι κοινωνικά αποκλεισμένες, όπως άτομα με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες(με κινητικά προβλήματα, κώφωση ή περιορισμένη όραση, αυτισμό ή νοητική στέρηση κ.ά.) καθώς και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μετανάστες, πρόσφυγες, άτομα τρίτης ηλικίας, μέλη προγραμμάτων απεξάρτησης κ.ά.) .

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον της επιχείρησης;

Όπως και σε κάθε επιχείρηση έτσι και στη δικιά μας τα μελλοντικά σχέδια και όνειρα περιλαμβάνουν την περαιτέρω ισχυροποίηση της εταιρίας και την επέκτασή της με νέες συνεργασίες, νέους πελάτες και νέα προϊόντα. Θέλουμε να αποτελέσουμε σημείο αναφοράς στον τομέα του πολιτισμού αλλά και έμπνευσης για νέες επιχειρηματικές προσπάθειες. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παραμείνουμε δημιουργικές, με όρεξη και νέες ιδέες για το σχεδιασμό δράσεων. Τέλος, θέλουμε να αυξήσουμε τις ομάδες κοινού στις οποίες απευθυνόμαστε και κυρίως να συνεχίζουμε να κάνουμε όλο και περισσότερους από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να βλέπουν την πόλη τους με άλλα μάτια και όλο και περισσότερους επισκέπτες της να τη γνωρίζουν όπως εμείς!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr