NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Στήριξη Επιχειρήσεων
ανάγνωση

5 Χρόνια StageOne Accelerator: Ένα σιωπηλό εργαλείο ανάπτυξης του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας

5 Χρόνια StageOne Accelerator: Ένα σιωπηλό εργαλείο ανάπτυξης του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας

Ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης startups του ελληνικού οικοσυστήματος κλείνει 5 χρόνια. Έχοντας ολοκληρώσει 6 κύκλους σε 5 περιοχές της επικράτειας, καθώς και σαν boot-camp σε συνεργασία με φορείς, ο StageOne Accelerator του Innovation Farm είναι ο πρώτος επιταχυντής που υλοποιήθηκε εκτός Αττικής. 

Ο StageOne Accelerator από την αρχή του εστίασε σε Idea-Early Stage teams και προσέφερε πολύτιμη βοήθεια στην ωρίμαση νεοφυών επιχειρήσεων πηγαίνοντας μάλιστα και σε περιοχές που τα περισσότερα αντίστοιχα προγράμματα δεν πλησίαζαν. «Πολλές φορές έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα ομάδες σε πολύ πρώιμο επίπεδο που δεν είχαν ουτε powerpoint…», ανέφεραν οι συντελεστές του επιταχυντή που αναγνωρίζοντας την ευρύτερη ανωριμότητα του οικοσυστήματος δεν πτοηθήκαν και προσάρμοσαν το πρόγραμμα προκειμένου να βοηθήσουν στη δαρβινική εξέλιξη της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε καιρό κρίσης.

Τόσο τα αρχικά λάθη όσο και οι εμπειρίες που απεκτήθησαν από την συνολικότερη οργάνωση και υλοποίηση των πρώτων κύκλων ήταν πολύτιμες και μετουσιώθηκαν σε γνώση για τους οργανωτές που πάντα τις μοιράζονταν με τους συνεργαζόμενους φορείς και μέντορες. Ένα σημαντικό σημείο στην εξέλιξη του προγράμματος επιτάχυνσης ήταν η επιτυχημένη υλοποίηση του από το Επιμελητήριο Δράμας γεγονός που αποτέλεσε πιλότο για τα επόμενα βήματα που ακολούθησαν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Υπήρχαν όμως και φορές που οι δυνατότητες που προσέφερε το πρόγραμμα στις startups δε γινόταν αντιληπτή λόγω ελλιπούς υποστήριξης σε τοπικό επίπεδο όπως εκμυστηρεύονται οι οργανωτές. Τα συνολικότερα όμως οφέλη, το πολύ θετικό feedback από τους συμμετέχοντες και η ουσιαστική αλλαγή που επιτελούνταν, ήταν πολύτιμα κίνητρα που βοήθησαν τη συνέχεια της προσπάθειας.

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη από τη λειτουργία του StageOne Accelerator ήταν η γενικότερη επίδραση που είχε στην εξέλιξη τόσο του Innovation Farm, όσο και άλλων δραστηριοτήτων που ακολούθησαν. Μετά από 2,5 έτη από το πρώτο κύκλο στη Θεσσαλονίκη, ήρθε ως φυσική εξέλιξη το Mentor’s Mix, το οποίο ξεκίνησε να εκπαιδεύει Mentor’s και Angel Investors. Μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις που απεκτήθησαν, γρήγορα επεκτάθηκε στο εξωτερικό, ενώ σήμερα προσφέρεται στα πλαίσια του World Business Angel Forum

Η ομάδα του Innovation Farm που σχεδίασε το πρόγραμμα βασίστηκε στον StageOne προκειμένου να υλοποιήσει στη συνέχεια τον StageTwo Accelerator σε συνεργασία με την Atlantis Συμβουλευτική και τη βοήθεια μιας σημαντικής ομάδας μεντόρων από το εξωτερικό που επιτάχυνε και επώασε 9 νεοφυείς ομάδες σε επίπεδο Investor Readiness και GO2Market. Σημαντική βοήθεια σε συγκεκριμένα στάδια της πορείας του προγράμματος StageOne Accelerator προσέφεραν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Δράμας, το PJ Tech Catalyst Fund, το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

H έμπειρη ομάδα του Innovation Farm υποστηρίζει σήμερα startups όλων των επιπέδων και συνεργάζεται με εταιρίες αλλά και φορείς της επικράτειας και του εξωτερικού που επιδιώκουν την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Περισσότερα για το Innovation Farm μπορείτε να βρείτε εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr