NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Το "The 50/50 project" στοχεύει στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Το "The 50/50 project" στοχεύει στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Οι Μαριάνθη και Σοφία μίλησαν στο epixeiro.gr για το The 50/50 project και το όραμά τους για ίσες ευκαιρίες προς την γυναικεία επιχειρηματικότητα!

Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2016 στην Καλιφόρνια στο πλαίσιο του Clinton Global Initiative University όπου συναντήθηκαν για πρώτη φορά όντας υπότροφοι του προγράμματος Angelopoulos CGI U Fellowship, η Μαριάνθη ως συνιδρύτρια της Effect και η Σοφία ως συνιδρύτρια του Knit2Lead. Εκεί, για πρώτη φορά συζητήσανε το κοινό τους όραμα να δουν νέες κοπέλες να βγαίνουν μπροστά, να διακρίνονται στον τομέα επιλογής τους και να μην φοβούνται να είναι φιλόδοξες. Το The 50/50 project απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που είτε ξεκινά την καριέρα της είτε βρίσκεται σε πορεία επαγγελματικής αναζήτησης με στόχο την δημιουργία των κατάλληλων εκείνων συνθηκών για την πραγματοποίηση των στόχων της.

Έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση του 50/50 project. Μιλήστε μας για αυτό.

Στο πλαίσιο του The 50/50 project, έχουμε δημιουργήσει μια σειρά εκδηλώσεων με τον τίτλο Bridging the Gap που έχουν ως στόχο να ‘γεφυρώσουν το χάσμα’ μεταξύ ανδρών και γυναικών και να φέρουν σε επαφή millenial γυναίκες με τον εταιρικό κόσμο. Η πρώτη μας εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 26/5 στην Google, όπου τα στελέχη της μοιράστηκαν μαζί μας την εταιρική κουλτούρα του τεχνολογικού κολοσσού, τις πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης των εργαζομένων και tips για μια σταδιοδρομία στον χώρο της τεχνολογίας.Το ‘ιδιαίτερο’ γνώρισμα των εκδηλώσεων Bridging The Gap συνίσταται στο ότι για πρώτη φορά άντρες-στελέχη μιλούν ανοιχτά για το πώς βλέπουν τις γυναίκες στο εργασιακό περιβάλλον.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η νούμερο ένα συμβουλή μας προς νέες γυναίκες είναι να μην φοβούνται να αποτύχουν και να πιστεύουν στις φιλοδοξίες και τα όνειρα τους

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Στις 22 Οκτωβρίου 2016,στο πλαίσιο της εβδομάδας γυναικείας επιχειρηματικότητας, διοργανώσαμε από κοινού μια εκδήλωση με σκοπό να εμπνευστούμε από τις ιστορίες πετυχημένων γυναικών και αντρών της επιχειρηματικής και  start-up σκηνής. Εκεί για πρώτη φορά διαπιστώσαμε ότι αν κάτι λείπει από τις νέες κοπέλες που ξεκινούν την επαγγελματική ή επιχειρηματική τους σταδιοδρομία είναι ένα δίκτυο ανθρώπων που να μπορούν να τις στηρίξουν και να τις καθοδηγήσουν. Συζητώντας με τις συμμετέχουσες, εντοπίσαμε και ένα δεύτερο κενό, ενώ πολλές οραματίζονταν να εργαστούν σε κάποια εταιρία, δεν είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την επιθυμητή εταιρία. Ενώνοντας τα δύο αυτά κενά και με γνώμονα τα προσωπικά μας βιώματα, αποφασίσαμε να συμπράξουμε και να φτιάξουμε έναν οργανισμό που θα πραγμάτωνε αποτελεσματικά την δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων επιτυχίας μιας millennial γυναίκας είτε στον εταιρικό είτε στον επιχειρηματικό κόσμο. Η ποιοτική διαφορά που θεωρούμε καταλυτική για την πορεία του εγχειρήματός μας είναι η ενσωμάτωση των αντρών ως στρατηγικών συμμάχων των γυναικών.

Τι θέλετε να δείτε να κατορθώνει το 50/50 project σε 5 χρόνια από τώρα;

Ιδανικά θα θέλουμε να έχουμε επεκτείνει τη δράση μας και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, έχουμε 3 στόχους. Θέλουμε να έχουμε τουλάχιστον 100 εταιρείες οι οποίες θα έχουν λάβει μέρος στις ημερίδες Bridging The Gap που διοργανώνουμε με σκοπό να προβάλλουμε τα εργασιακά περιβάλλοντα που υποστηρίζουν την ισότητα των φύλων. Παράλληλα, να έχουμε προβάλλει το έργο και τις πρωτοβουλίες από τουλάχιστον 500 νέες γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Τέλος, να έχουμε κινητοποιήσει πάνω από 1000 νέες γυναίκες να ακολουθήσουν το όνειρο τους στην Ελλάδα χωρίς να αποθαρρυνθούν από την κρίση της χώρας μας και τα στερεότυπα που υπάρχουν στον εργασιακό χώρο.

Η άποψη περί ανδροκρατίας στον επιχειρηματικό κόσμο είναι κλισέ ή πραγματικότητα κατά την γνώμη σας;

Από την προσωπική μας εμπειρία ως άτομα με παρουσία στον επιχειρηματικό κόσμο, θα λέγαμε ότι όντως η πλειοψηφία των ατόμων εκεί είναι άνδρες οπότε είναι μια πραγματικότητα. Όμως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε επιχειρήσεις με γυναίκες στο τιμόνι να προβάλλονται ως πρότυπα και φυσικά αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Οπότε ναι υπάρχουν πολλοί άνδρες CEOs αλλά πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στο ότι πολλές γυναίκες φοβούνται να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Στο χέρι μας είναι να αλλάξει αυτό.

Ποιο πιστεύετε είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στον εργασιακό χώρο στην Ελλάδα;

Σίγουρα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι η έλλειψη βασικών υποδομών που επιτρέπουν στη γυναίκα εργαζόμενη να προχωρήσει σε ηγετικό ρόλο και παράλληλα, να δημιουργήσει και τη δική της οικογένεια. Τέτοιου είδους υποδομές είναι η άδεια μητρότητας και πατρότητας ώστε και ο ίδιος ο άντρας να βοηθάει στο σπίτι όταν κάνει οικογένεια, οι παιδικοί σταθμοί μέσα στις εταιρείες ή η εργασία από το σπίτι. Παράλληλα υπάρχουν και άλλα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται περισσότερο με τα στερεότυπα που υπάρχουν στον εργασιακό χώρο και τη διάκριση μεταξύ των δύο φύλων.

Κατά τη γνώμη σας, τι θα μπορούσε να γίνει για να ενισχυθεί η γυναικεία παρουσία στην Ελληνική επιχειρηματικότητα;

Θα βοηθούσε πολύ αν ξεκινούσαμε από τις ρίζες του προβλήματος, δηλαδή τη σχολική εκπαίδευση. Είναι σημαντικό οι νέες κοπέλες και όχι μόνο να μαθαίνουν να παίρνουν ρίσκο από μικρή ηλικία, να σκέφτονται δημιουργικά και να μην φοβούνται να λάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα. Στη συνέχεια, θα ήταν αρκετά σημαντικό και από τη μεριά των incubators καθώς και των διαγωνισμών επιχειρηματικότητας να καλούν περισσότερες κοπέλες να τολμήσουν τις ιδέες τους π.χ μέσα από καμπάνιες, προβολή προτύπων στον τομέα της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Τέτοιες κινήσεις σίγουρα θα λειτουργήσουν σαν κίνητρο για την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Αυτή την περίοδο ξεκινάτε τα γυρίσματα ενός φιλμ μικρού μήκους που βασίζεται στην ιδέα ότι οι άνδρες είναι στρατηγικοί σύμμαχοι των γυναικών στην Ελλάδα. Τι σκοπό έχει αυτή το φιλμ, πότε και πού θα προβληθεί και ποιοι θα πρωταγωνιστήσουν;

Το συγκεκριμένο βίντεο αποσκοπεί να δείξει ότι άντρες υποστηρίζουν την ενδυνάμωση των γυναικών και στέκονται δίπλα μας σε αυτό. Τα άτομα που συμμετέχουν προέρχονται από την πολιτική σκηνή, την επιχειρηματικότητα και τον εταιρικό κόσμο με σκοπό να έχουμε μια ποικιλία απόψεων και με τα λόγια τους να βοηθήσουν κοπέλες, οι οποίες θέλουν να μπουν σε κάποια από τις 3 κατηγορίες.  Θα είμαστε έτοιμες να το προβάλλουμε στις αρχές του Ιουλίου μέσα από τα κανάλια δικτύωσης που χρησιμοποιούν και περισσότερο οι νέες κοπέλες.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε μια νέα γυναίκα που προσπαθεί να ξεκινήσει κάτι δικό της;

Η νούμερο ένα συμβουλή είναι να μην φοβάται να αποτύχει και να πιστεύει στις φιλοδοξίες και τα όνειρα της. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr