NEWSFLASH...
Χρηματοδότηση
ανάγνωση

Στην τελική ευθεία για την έναρξη ηλεκτρονικών αιτήσεων επιχειρήσεων για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους

Στην τελική ευθεία για την έναρξη ηλεκτρονικών αιτήσεων επιχειρήσεων για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους

Στις 3 Αυγούστου ανοίγει το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων για κούρεμα των οφειλών τους προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και προμηθευτές!

Μετά και την επίσημη παρουσίαση της ηλεκτρονικης πλατφόρμας από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον εξωδικαστικο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, η ημερομηνία ορόσημο είναι η 3 Αυγούστου, οπότε και οι χιλιάδες επιχειρήσεις που δικαιούνται και επιθυμούν να ενταχθούν στον μηχανισμό θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση. 

Τα βασικά βήματα του εξωδικαστικού μηχανισμού που θα υποστηρίζονται από την πλατφόρμα είναι:

  1.  Υποβολή αίτησης από οφειλέτη ή/και συνοφειλέτες 
  2. Ανάθεση αίτησης σε Συντονιστή (διαμεσολαβητή)
  3. Έλεγχος πληρότητας αίτησης από το Συντονιστή 
  4. Διαδικασία διαπραγμάτευσης οφειλέτη - πιστωτών 

Στην πλατφόρμα θα συνδυάζονται οι τρεις βασικοί ρόλοι της διαπραγμάτευσης: α) ο οφειλέτης, β) ο πιστωτής, γ) ο συντονιστής διαμεσολαβητής, με διαφορετική λειτουργικότητα και δυνατότητα πρόσβασης σε στοιχεία για τον κάθε ρόλο.

Για την αυτοματοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, έχει προβλεφθεί ένα εργαλείο αποστολής email προς αυτούς μεσω της πλατφόρμας, ενω για όλα τα βήματα της διαδικασίας τα απεσταλμένα μηνύματα θα αποθηκεύονται στην πλατφόρμα.

Επίσης θα υπάρχει τυποποιημένος κατάλογος ενεργειών και οθόνη παρακολούθησης όλων των ολοκληρωμένων και εκκρεμών ενεργειών σε κάθε βήμα, για τον αποτελεσματικό έλεγχο της διαδικασίας.

Οσον αφορα την καταχώρηση των στοιχείων στην αίτηση της επιχείρησης, στο πληροφοριακό σύστημα θα υπαρχουν προσυμπληρωμένα τα οικονομικά στοιχεία των οφειλών της μέσω διασυνδέσεων με τα συστήματα των τραπεζών, της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων. Σε πρώτη φάση θα υπάρχουν προσυμπληρωμένες οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και από το Σεπτέμβριο θα καταχωρηθούν στην πλατφόρμα τα στοιχεία από τις τράπεζες και την εφορία.

Ωστόσο, εάν κάποια επιχείρηση επιθυμεί να κάνει την αίτησή της από τις 3 Αυγούστου, θα πρέπει να συμπληρώνει η ίδια τις οφειλές που έχει στις τράπεζες, στην εφορία και σε λοιπούς πιστωτές, τεκμηριώνοντάς τες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πέραν των τυπικών στοιχείων και των απαιτούμενων δικαιολογητικών της αίτησης η επιχείρηση θα πρέπει να καταθέσει ως επισυναπτόμενο αρχείο το επιχειρηματικό της πλάνο (μελέτη βιωσιμότητας) με βάση το οποίο θα θα αποδεικνύει τη δυνατότητά της να αποπληρώνει στο μέλλον τις ρυθμισμένες οφειλές της (πρόταση αναδιάρθρωσης χρέους προς τους πιστωτές της).

Στόχος είναι η αποτύπωση όλων των οφειλών της επιχείρησης, της τρέχουσας οικονομικής της κατάστασης καθώς και των προοπτικών βιωσιμότητάς της ώστε να μπορέσει να οδηγηθεί σε συμφωνία με τους πιστωτές της για ευνοϊκότερη ρύθμιση των οφειλών και βελτίωση της μελλοντικής της πορείας.

Αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία της στην χρηματοοικονομική συμβουλευτική η HFT Consultants παρέχει στους πελάτες της ένα ολοκληρωμένο σύνολο συμβουλευτικών υπηρεσιών για όλα τα βήματα της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού οφειλών επιχειρήσεων.

Για δωρεάν έλεγχο επιλεξιμοτητας της επιχείρησής σας για υποβολή αίτησης στον εξωδικαστικο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών πατήστε εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr