NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Κλείστε τη ξαπλώστρα σας με λίγα κλικ!

Κλείστε τη ξαπλώστρα σας με λίγα κλικ!

Οι Λευτέρης Φαρμάκας και Μάνος Πατεράκης είναι οι ιδρυτές της Plazz, της πιο καινοτόμας καλοκαιρινής εφαρμογής. Οι δυο τους μίλησαν στο epixeiro.gr για την πλατφόρμα στην οποία μπορείτε να κλείνετε…ξαπλώστρες στις παραλίες της Ελλάδας!

Το καλοκαίρι του 2014, επιστρέφοντας ο Μάνος από τις καλοκαιρινέςς του διακοπές στα Χανιά, γεννήθηκε η ιδέα της Plazz. Όταν ο Λευτέρης τον ρώτησε αν πήγε στην αγαπημένη του παραλία, στα Φαλάσαρνα, ο Μάνος τους απάντησε ότι πήγε αλλά ενώ είχε κάνει μία διαδρομή 45 λεπτών για να φτάσει στην παραλία, ξαπλώστρα δεν κατάφερε να βρει. Εκείνη την στιγμή λοιπόν κοιτάχτηκαν, ο Μάνος ρώτησε τον Λευτέρη αν θα είχε ενδιαφέρον να δημιουργήσουν ένα app για να καλύψει μια τέτοια ανάγκη και έτσι απλά ξεκίνησε η Plazz. Στην ουσία η Plazz έχει σκοπό να βοηθήσει από τη μία μεριά τους ανθρώπους που κάνουν διακοπές να τις απολαύσουν, χωρίς να σκέφτονται αν θα βρουν ξαπλώστρα και σκιά στην παραλία, αλλά παράλληλα να δώσει και τη βοήθεια στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τις παραλίες, να οργανωθούν ακόμα περισσότερο. 

Παράθεση - epixeiro.gr

Μια startup, η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται χρήματα. Αλλά περισσότερο, χρειάζεται πολύ δουλειά, αφοσίωση και μια καλή ομάδα!

Τι το ξεχωριστό προσφέρει η Plazz, σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη;

H Plazz αρχικά προσφέρει τη δυνατότητα να ανακαλύψουν οι χρήστες της, τις πανέμορφες παραλίες της χώρας μας. Στη συνέχεια με πολύ απλό τρόπο να επιλέξουν αυτή που τους ενδιαφέρει και να κάνουν προκράτηση ξαπλώστρας, ώστε να απολαύσουν το μπάνιο τους ξένοιαστα. Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που πηγαίνουν διακοπές και δικαιούνται μετά από μια πολύ απαιτητική χρονιά, να απολαύσουν τις διακοπές τους, χωρίς να σκέφτονται περιττά πράγματα. Απλά να ζήσουν μία όμορφη εμπειρία στην παραλία που τους αρέσει.

Πώς ακριβώς λειτουργεί η Plazz; Ποιο είναι τα ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Η Plazz λειτουργεί πάρα πολύ απλά. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις παραλίες που είναι στο δίκτυο μας, όπου φέτος αποτελείται από 3,000 ξαπλώστρες σε 100 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Αφού επιλέξουν την παραλία που τους ενδιαφέρει καθώς και το πότε θέλουν να την επισκεφτούν, έχουν την δυνατότητα να προκρατήσουν τη συγκεκριμένη ξαπλώστα / ομπρέλα που τους ενδιαφέρει και στην συνέχεια να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πληρώνοντας με την πιστωτική / χρεωστική τους κάρτα. Όταν επισκεφτούν την παραλία, απλά δείχνουν τον μοναδικό τους κωδικό και απολαμβάνουν το μπάνιο τους.  

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Η ιδέα ήταν απλή. Θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να μπορεί να πηγαίνει στην αγαπημένη του παραλία για να απολαύσει, χωρίς άγχος, τον ήλιο και τη θάλασσα. Θέλαμε να σταματήσει να κάνει περιττά χιλιόμετρα, να μπορεί να επιλέξει εκείνος που θα «καθήσει» και φυσικά να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις (παραλίες) να εξελιχθούν ώστε στη χώρα μας, που το βασικό προϊόν της είναι ο τουρισμός, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του.

Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε πολύ σοβαρά εμπόδια. Οι επιχειρήσεις που για εμάς είναι συνεργάτες, πολύ γρήγορα κατάλαβαν την Plazz, τη αξία της αλλά και το δικό μας όραμα. Και κάθε χρόνο από το 2015 μέχρι και το φετινό καλοκαίρι, τα πράγματα είναι όλο και καλύτερα.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου ως τώρα;

Τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο είναι πολύ θετικά. Θεωρούν πολύ χρήσιμη την Plazz και ότι τους κάνει τις διακοπές ευκολότερες. Άλλωστε έχουμε παρατηρήσει ότι εκείνος που θα χρησιμοποιήσει την Plazz έστω και μία φορά, επιλέγει να πηγαίνει με αυτόν τον τρόπο στην παραλία και την επόμενη φορά. Αυτό για εμάς είναι ένα πολύ θετικό δείγμα.  Πλέον δείχνει ότι του γίνεται συνήθεια και θέλει όποτε πηγαίνει στη θάλασσα να έχει λύσει το θέμα της ξαπλώστρας και όχι μόνο. Έχουμε δημιουργήσει με τη βοήθεια των συνεργατών μας (επιχειρήσεων) και πακέτα που συμπεριλαμβάνουν σε καλύτερη τιμή και αλλά πράγματα που ενδιαφέρουν τους επισκέπτες των παραλιών (καφές, πετσέτα, νερό, watersports κτλ)  ώστε να κάνουμε την εμπειρία τους στην παραλία μοναδική.

Έχετε βραβευτεί με Gold Tourism Awards 2017 in the Applications for Smartphones Category & Tablets, Silver Tourism Awards 2017 in the Best New Solution for Tourism Category και Start-Up / Scale-Up Greece Award for the tourism / culture category. Μιλήστε μας για αυτές τις επιτυχίες σας.

Στέλνοντας τις υποψηφιότητες για τα βραβεία θέλαμε να δούμε πώς βλέπει η «αγορά» την Plazz. Αυτό που εισπράξαμε ήταν πολύ θετικά σχόλια, πολύ ενδιαφέρουσες συμβουλές, πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε πολύ ότι η Plazz είναι σε καλό δρόμο και θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά για να φτάσουμε εκεί που έχουμε στοχεύσει.

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου δραστηριοποιείται η Plazz; Υπάρχουν σχέδια να επεκταθείτε και σε άλλες περιοχές;

Είμαστε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Χανιά και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο. Στην Κύπρο είμαστε στην Πάφο και την Αγία Νάπα και ο επόμενος στόχος είναι να επεκταθούμε και σε άλλες χώρες της Μεσογείου αλλά και της Λατινικής Αμερικής.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Η Plazz όπως είχε τη βοήθεια της REDIRECT. Υπήρχε μία ομάδα από πίσω που ήταν στον χώρο (Digital) και είχε και σχέση με το επιχειρείν.  Μια startup, η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται χρήματα. Αλλά περισσότερο, χρειάζεται πολύ δουλειά και αφοσίωση, σαφή γνώση για το που τοποθετείται το προϊόν και που στοχεύει, ένα ξεκάθαρο business plan και φυσικά ένα marketing plan. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει μια πολύ καλή ομάδα. Στη συνέχεια, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί χρήματα και επενδυτές για να μπορέσει να αναπτυχθεί.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Να φτιάξουν μία δυνατή ομάδα, να «μάθουν» καλά το προϊόν τους, να είναι αφοσιωμένοι, να πιστέψουν ότι θα τα καταφέρουν και όπως έχει πει ο Elon Musk “Optimism, pessimism, fuck that; we’re going to make it happen”. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr