NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Στο ΕΒΕΧ γευσιγνωσία βραβευμένων ελαιολάδων | Γ. Μαργαρώνης: «Θεαματική η αύξηση στις εξαγωγές λαδιού».

Στο ΕΒΕΧ γευσιγνωσία βραβευμένων ελαιολάδων | Γ. Μαργαρώνης: «Θεαματική η αύξηση στις εξαγωγές λαδιού».

«Διεθνείς διαγωνισμοί ελαιολάδου: ο δρόμος προς τη διάκριση» το θέμα της σεμιναριακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα διαλέξεων «Δημοσθένης Γαγάνης» του Επιμελητηρίου Χανίων. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το ΕΒΕΧ και ο Διεθνής Οργανισμός Ελαιολάδου «Athena» International Olive Oil Competition. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και γευσιγνωσία βραβευμένων ελαιολάδων από άλλες χώρες, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να αντιληφθούν «ιδία γεύση» τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αναζητούν οι κριτές στους διεθνείς διαγωνισμούς. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που έκανε η κ. Μαρία Κατσούλη, διευθύντρια του Athena International Olive Oil Competition διαπιστευμένη δοκιμάστρια ελαιολάδων, έγινε ποιοτική δοκιμή 10 ελαιολάδων από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και την Τυνησία.

Ήταν μία μοναδική ευκαιρία για τους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν ευρέως διαδεδομένες (αλλά άγνωστες στη χώρα μας) ποικιλίες ελιάς όπως η Picual, η Arbequina, η Frantoio, η Coratina και η Hojiblanca, άλλες λιγότερο διαδεδομένες, όπως η Picuda, η Leccino, η Cobrancosca και η Madural και,  ελαιόλαδα από τη «δική μας» Κορωνέικη, από την Ισπανία και το Ισραήλ.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Μαργαρώνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος των διοργανωτών να παρουσιαστούν οι καλές πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε διακρίσεις των ελληνικών ελαιολάδων σε διεθνείς διαγωνισμούς. «Στο ΕΒΕΧ είπε ο κ. Μαργαρώνης παρακολουθούμε τα στατιστικά των εξαγωγών μας και βάση αυτών χαράσσουμε τη στρατηγική μας, για να έχουμε συνεχή αυξητικά αποτελέσματα. Ο Νομός Χανίων βασίζεται κατά 90% στις εξαγωγές του αγροτοδιατροφικού τομέα και το λάδι μας είναι το κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν».

Γνωρίζουμε όλοι μας συνέχισε ο κ. Μαργαρώνης την αξία της τυποποίησης- πιστοποίησης – διάκρισης βραβείων και του μάρκετινγκ για να πετύχει το προϊόν στις εγχώριες αλλά και ξένες αγορές. Στα Χανιά το λάδι μας είναι εξαιρετικής ποιότητας όπως και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό βάση εμπειρίας και γνώσεων. Ελπίζω κατέληξε η σημερινή εκδήλωση να μας βοηθήσει να πάμε ένα βήμα παραπέρα για το καλό της χανιώτικης οικονομίας».

Σύμφωνα με την κ. Κατσούλη, τα κρητικά λάδια έχουν αρχίσει να διακρίνονται, αφού καλύτερο κρητικό ελαιόλαδο αναδείχθηκε το Χανιώτικο ελαιόλαδο της Terra Creta ενώ και άλλες 5 χανιώτικες εταιρείες βραβεύτηκαν πρόσφατα σε διεθνή διαγωνισμό. Ο διοργανωτής του “ΑΤΗΕΝΑ”, Ντίνος Στεργίδης τόνισε με την σειρά του ότι πρέπει να παραδειγματιστούν οι τοπικοί παραγωγοί από τον τρόπο που βραβεύονται τα ελαιόλαδα και μεσω αυτού να καταφέρουν να αναβαθμιστούν ποιοτικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr