NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Πέντε Έλληνες στους κορυφαίους νέους ερευνητές που επιχορηγεί η Ε.Ε.

Πέντε Έλληνες στους κορυφαίους νέους ερευνητές που επιχορηγεί η Ε.Ε.

Πέντε Έλληνες ερευνητές περιλαμβάνονται στους 406 κορυφαίους επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη, τους οποίους επέλεξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) προκειμένου να τους παρέχει “Επιχορηγήσεις Εκκίνησης”. 

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας παρέχει “Επιχορηγήσεις Εκκίνησης” σε 406 κορυφαίους ερευνητές, που βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης της ερευνητικής τους πορείας. Το συνολικό ποσό, ύψους €605 εκατ. και έως €1,5 εκατ. ανά επιχορήγηση, θα τους δώσει τη δυνατότητα να συγκροτήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να αναπτύξουν ρηξικέλευθες ιδέες.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και πέντε Έλληνες, οι: Κωνσταντίνος Δημητριάδης (MAX-PLANCK-GESELLSCHAFT ZUR FORDERUNG DER WISSENSCHAFTEN EV), Ιωάννης Στεφάνου (ECOLE NATIONALE DES PONTS ET CHAUSSEES), Γεώργιος Σωτηρίου (KAROLINSKA INSTITUTET), Ελένη Διαμαντή (CENTRE NATIONAL DE LA RECHERCHE SCIENTIFIQUE CNRS) και Παναγιώτης Μερκούρης (RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN).

Οι έρευνες των νέων δικαιούχων χορηγίας από το ΕΣΕ θα καλύψουν ευρύ φάσμα τομέων: από την υγεία σχετικά με τις χρόνιες μολύνσεις ή το άσθμα, έως τη διαχείριση καταστροφών, την ασφάλεια δικτύου και την κλιματική αλλαγή. Οι επιχορηγήσεις παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. “Ορίζοντας 2020”, με τη χρηματοδοτούμενη έρευνα να καλύπτει όλους τους κλάδους: φυσικές επιστήμες και μηχανική, επιστήμες της ζωής, κοινωνικές επιστήμες και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των νέων υποτρόφων είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ERC, ενώ μεγάλη ήταν η ποικιλομορφία όσον αφορά τις εθνικότητες των δικαιούχων.

Γένους θηλυκού 

Περίπου το 40% των δικαιούχων της επιχορήγησης είναι γυναίκες, με τις γυναίκες υποψηφίους να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία από τους άνδρες στην εξασφάλιση χρηματοδότησης (14,5% και 12,7% αντίστοιχα). Οι επιδοτήσεις χορηγούνται σε ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας με έδρα - ή πρόθυμοι να μετακομίσουν - στην Ευρώπη. Οι υποψήφιοι θα φιλοξενηθούν σε 23 χώρες σε όλη την Ευρώπη, με το Ηνωμένο Βασίλειο (79), τη Γερμανία (67) και τη Γαλλία (53) να είναι οι κορυφαίοι προορισμοί.

Ο φετινός διαγωνισμός αριθμεί 48 διαφορετικές εθνικότητες μεταξύ των δικαιούχων, ο μεγαλύτερος αριθμός από την ίδρυση του ERC. Σαράντα πέντε υποψήφιοι είναι μη Ευρωπαίοι πολίτες, πολλοί από τους οποίους είναι ήδη εγκατεστημένοι στην Ευρώπη, στους οποίους περιλαμβάνονται 17 Αμερικανοί. 

Εξαιρετικά ταλέντα 

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, κ. Κάρλος Μοέδας, δήλωσε σχολιάζοντας τις νέες εγκρίσεις: “Τα εξαιρετικά ταλέντα χρειάζονται τις σωστές συνθήκες στον κατάλληλο χρόνο για να ευδοκιμήσουν. Η Ε.Ε. παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του ερευνητή μέσω των Επιχορηγήσεων Εκκίνησης του ΕΣΕ. Γι’ αυτό και η εν λόγω χρηματοδότηση είναι τόσο ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης ως επιστημονικού κόμβου: κρατάει και προσελκύει νέα ταλέντα”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΕ, καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon, πρόσθεσε: “Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τις Επιχορηγήσεις Εκκίνησης 2017 προσέλκυσε περισσότερες γυναίκες από ποτέ. Πολλώ δε μάλλον που οι τέσσερις από τους δέκα νικητές είναι γυναίκες - πράγμα που επίσης αποτελεί ρεκόρ από καταβολής ΕΣΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό αποτελεί καλό οιωνό για το μέλλον της επιστήμης στην Ευρώπη - πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα ταλέντα”. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr