NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι: Μία διαφορετική αντίληψη του κόσμου γύρω μας!

Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι: Μία διαφορετική αντίληψη του κόσμου γύρω μας!

Η Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι μίλησε στο epixeiro.gr για το Labyrinth of Senses και το όραμά της να αναδείξει την ομορφιά που κρύβεται πίσω από την διαφορετικότητα!

Το «Labyrinth of Senses» είναι ένα βιωματικό εργαστήρι εξοικείωσης με όλων των ειδών τις αναπηρίες. Για να διασχίσει κάποιος τον Λαβύρινθο Αισθήσεων θα χρησιμοποιήσει την αφή, την ακοή, την όσφρηση και την όραση ως εργαλεία για ένα ταξίδι διαφορετικής αντίληψης και σκέψης.

H ομάδα του Labyrinth of Senses αποτελείται από την Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι και από τις 6 υπέροχες και καλές της φίλες, Κοντίτση Δανάη, Κωστάκη Σταυρούλα, Λάζαρη Αθηνά, Μπισμπίκη Αριστέα, Νικοπούλου Αλεξάνδρα και Ταρτάρι Τζισένα οι οποίες ενστερνίστηκαν το όραμά της, αγάπησαν το Labyrinth of Senses και έχουν ξεχωριστό ρόλο στην εξέλιξη της ομάδας.

Το Labyrinth of Senses δημιουργήθηκε με σκοπό να κάνει τους ανθρώπους να αντιληφθούν την ομορφιά που κρύβεται στη διαφορετικότητα και την προώθηση του δικαιώματος ο καθένας από εμάς να είναι διαφορετικός  και να αγαπάει τον εαυτό του γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

Το συγκεκριμένο εργαστήρι μας οδηγεί σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η διαφορετικότητα, η ισότητα, η αποδοχή και ο σεβασμός.

Ποιες είναι οι δράσεις που πραγματοποιείτε;

Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 10 δράσεις προσεγγίζοντας πάνω από 3000 άτομα σε συνεργασία με πολλούς φορείς όπως το Erasmus Student Network Greece, ο ΣΚΕΠ, ο Δήμος Αθηναίων, το Πάρκο Χαράς, το Wheeling2help, ο Πολυχώρος NISI και  το TEDxPanteionUniversity.

Η μαγεία του Λαβυρίνθου είναι ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιονδήποτε χώρο, εσωτερικό ή εξωτερικό, μεγάλο ή μικρό και οι συμμετέχοντες μπορούν να είναι από 4-104 χρονών. Κατά τη διάρκεια των δράσεων μας οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με άτομα με αναπηρία και αλληλεπιδρούν προκειμένου να επιτύχουν στις αποστολές που τους αναθέτουμε.

To Labyrinth of Senses πραγματοποιείται ως εργαστήριo, ως έκθεση αλλά και ως δράση. Ενημερώνουμε τους συμμετέχοντες για τους δόκιμους όρους που πρέπει να χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε για αναπηρίες, ενώ παρέχουμε και συμβουλές προσέγγισης ατόμων με αναπηρίες.

lof1.jpg?mtime=20170925161700#asset:63041

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Η έμπνευση ήρθε το 2014 όταν ακόμα ως μέλος της υπέροχης ομάδας GloVo-Global Volunteers Platform (τώρα Ethelon) μου ανατέθηκε η οργάνωση ενός συνεδρίου “Sparks; Every Piece Counts” με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12) και Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5/12). Ερχόμενη σε επαφή με άτομα με αναπηρίες και γνωρίζοντας τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο, τις δυσκολίες και τις ευκολίες τους ήθελα να μάθω περισσότερα και έτσι και έγινε. Συνεργάστηκα με πολλές Μ.Κ.Ο. με σκοπό τη συν-διοργάνωση εθελοντικών δράσεων για άτομα με αναπηρία, εκπαιδεύτηκα κατάλληλα, έκανα μαθήματα νοηματικής και αισθάνθηκα έτοιμη, εξοπλισμένη με τα κατάλληλα εργαλεία να ξεκινήσω κάτι καινούριο .

Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;

Συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες, καθώς η ομάδα μας κάνει κάτι πολύ ιδιαίτερο φέρνοντας σε επαφή άτομα με και χωρίς αναπηρία. Δυστυχώς δεν είμαστε ΜΚΟ ακόμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε κέρδη, ωστόσο έχουμε αρκετά έξοδα. Όλες σπουδάζουμε ή εργαζόμαστε (πολλές τα συνδυάζουμε κιόλας αυτά τα δυο) που σημαίνει πως ό,τι χρειαστούμε για τις δράσεις μας έρχεται από τις προσωπικές μας οικονομίες και από το προσωπικό χρόνο που μπορεί να διαθέσει το κάθε μέλος της ομάδας. Γι’ αυτό θεωρούμε πολύ κρίσιμη για την ομάδα μας,  τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό Social Impact Award 2017.

Τι έχετε πετύχει στα 2 χρόνια δράσης σας;

Τα 2 χρόνια της δράσης μας έχουμε πετύχει πολύ όμορφες συνεργασίες προσεγγίζοντας όλες τις ομάδες ανθρώπων όλων των ηλικιών. Έχουμε φέρει σε επαφή άτομα με αναπηρία με άτομα χωρίς αναπηρία και παιδιά με αναπηρίες με τους ίδιους τους γονείς τους μέσα από το βιωματικό μας εργαστήριο. Έχουμε ταξιδέψει σε Λουτράκι, Λαμία, Βιέννη και καταφέραμε να αλληλοεπιδράσουμε με φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο μέσα από τις δράσεις μας με το Σύλλογο Φοιτητών Erasmus+ (Erasmus Student Network) καθώς επίσης με το μαγικό κοινό του TEDx στο TEDx PanteionUniversity. Aπό το Φεβρουάριο του 2017 είμαστε κομμάτι του προγράμματος του ΣΚΕΠ που ονομάζεται «Αποτυπώματα»: Διαδραστικά Εργαστήρια Εξοικείωσης με την Αναπηρία. Μαθαίνοντας Μαζί το "εγώ" να γίνεται "εμείς" ,στα οποία συμμετέχουν μαζί νέοι με & χωρίς αναπηρία, από σχολεία πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, το Μάρτη του 2017 μάλιστα ο Δήμος Αθηναίων επέλεξε το Labyrinth of Senses ως δράση εξοικείωσης με αναπηρία στα πλαίσια της ημερίδας «Σκέψου Αλλιώς» που είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι νέοι με αναπηρία με στόχο να επιτευχθεί η ομαλή ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο και η ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή. Είμαστε πολύ χαρούμενες και ευγνώμων για κάθε μια απ’ αυτές τις υπέροχες συνεργασίες.

los_m2.jpg?mtime=20170925161808#asset:63042

Συμμετέχετε στον διαγωνισμό Social Impact Award 2017 του Impact Hub Athens. Μιλήστε μας για αυτό.

Όλη η ομάδα του Labyrinth of Senses είναι ιδιαίτερα χαρούμενη για τη διάκριση μας στους 8 φιναλίστ του Social Impact Award 2017 του Impact Hub Athens. Είναι η ανταμοιβή για τις πολλές ώρες εργασίας προκειμένου να βγάλουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία μας άρεσε πολύ καθώς μάθαμε πολλά στο Bootcamp που διεξήχθη στο Impact Hub από ειδικούς του χώρου. Ελπίζουμε να δει και ο κόσμος την αγάπη μας για τους συνανθρώπους και τη διαφορετικότητα και να μας ψηφίσει προκειμένου να μοιράσουμε ακόμα περισσότερα χαμόγελα, παιχνίδι και χαρά!

Τι θέλετε να δείτε το Labyrinth of Senses να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Θα θέλαμε να ταξιδέψει ακόμα περισσότερο το εργαστήριο αυτό, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, να «αγγίξουμε» πολλά περισσότερα άτομα απ’ όσα έχουμε φανταστεί μέσα από τα παιχνίδια μας και να κάνουμε πολλά άτομα χαρούμενα! Στόχος μας είναι να γίνουμε μια ΜΚΟ προκειμένου να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με εταιρίες, φορείς και οργανισμούς στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Team Bonding δραστηριοτήτων.

O αγώνας μας στο Labyrinth of Senses ταυτίζεται απόλυτα με τον αγώνα ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ. Είναι ένας αγώνας αξιοπρέπειας και διεκδίκησης ανθρώπινων δικαιωμάτων και όχι οίκτου που διαρκεί 365 μέρες το χρόνο. Σε αυτόν τον αγώνα χαιρόμαστε να βρίσκουμε καλούς φίλους όπως εσάς.

Σαν Labyrinth of Senses ονειρευόμαστε ζωές χωρίς πυροτεχνήματα αλλά με πύρινη θέληση για αποδοχή, ισότητα, συμμετοχή, αλληλεπίδραση και πάνω απ' όλα σεβασμό.

Ευχαριστούμε όλους εσάς τους συνοδοιπόρους αυτής της δύσκολης αλλά και όμορφης διαδρομής.

Ας είναι αυτή η μέρα και κάθε τέτοια μέρα η αφορμή για ουσιαστική κοινωνική συνύπαρξη όλο το χρόνο κάθε χρόνο!

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Να τολμήσουν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους! Να ονειρεύονται και να έχουν ασπίδα τους το πάθος και τον αλληλοσεβασμό. Να τολμήσουν να πιστέψουν ότι μέσα από τη σκληρή δουλειά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και να μη ξεχάσουν ποτέ την έμπνευση που τους οδήγησε στη δράση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr