NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Higgs: Μια ΜΚΟ για τις…ΜΚΟ

Higgs: Μια ΜΚΟ για τις…ΜΚΟ

Ο Σωτήρης Πετρόπουλος, συνιδρυτής και γενικός Διευθυντής του Higgs, μίλησε στο epixeiro.gr για το όραμά του να βοηθήσει να απογειωθεί το Ελληνικό ΜΚΟ οικοσύστημα, με απώτερο σκοπό μια καλύτερη ελληνική κοινωνία.

Τι είναι το Higgs και τι προσφέρει;

Είμαστε μια backstage Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία προσπαθεί να ενδυναμώσει τις άλλες ΜΚΟ, μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια και συμβουλευτική υποστήριξη. Ουσιαστικά ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αυτούς που βοηθούν. Προσπαθούμε να εμφυσήσουμε τεχνογνωσία και τρόπους λειτουργίας στις οργανώσεις που είναι είτε υφιστάμενες είτε υπό σύσταση, να τις βοηθήσουμε να λειτουργήσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά. Θέλουμε για παράδειγμα αν μια ΜΚΟ σήμερα μοιράζει 10 κουβέρτες, βάση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας μας, να την βοηθήσουμε να μοιράζει 15.

Αυτό το έργο το πραγματοποιούμε με έναν δομημένο και έναν αδόμητο τρόπο.

Ο δομημένος τρόπος αποτελείται από δύο συγκεκριμένα προγράμματα, το incubator και το accelerator.

  • Το Incubator απευθύνεται σε νεοσύστατες οργανώσεις που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα ή υπό σύσταση οργανώσεις και κάποιες οργανώσεις που θέλουν να κάνουν επανεκκίνηση ακόμα, και τις υποστηρίζουμε από 12 έως 24 μήνες. Όλη η υποστήριξη που παρέχεται, προσφέρεται στον πυρήνα μέχρι και στα πιο βασικά πράγματα, όπως στο να τις βοηθήσουμε να φτιάξουν ένα καλό καταστατικό, εσωτερικούς κανονισμούς, marketing plan κλπ.
  • Το accelerator από την άλλη, είναι ένα πρόγραμμα τετράμηνης διάρκειας, το οποίο στοχεύει σε μικρομεσαίες ΜΚΟ, που έχουν τουλάχιστον 2 χρόνια λειτουργίας και μέχρι 40 άτομα προσωπικό, ούτως ώστε να τις διαχωρίσουμε από τις πολύ μεγάλες οργανώσεις. Σε αυτό το πρόγραμμα εστιάζουμε κυρίως στο κομμάτι της εξεύρεσης πόρων. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως κατά την διάρκεια του προγράμματος δεν προσπαθούμε να ρυθμίσουμε και  κάποια δομικά χαρακτηριστικά τους, όπως την έλλειψη σταθερών εθελοντών.

Σε αυτά τα δύο προγράμματα ο τελικός στόχος είναι, αφού μεταλαμπαδεύσουμε την τεχνογνωσία μας σε αυτές τις οργανώσεις, σταδιακά να μας χρειάζονται όλο και λιγότερο. Παρέχουμε όλα τα χρήσιμα εργαλεία, αλλά δεν θέλουμε να εξαρτώνται από εμάς.

Αυτά όσον αφορά τα δομημένα προγράμματα. Ως προς το αδόμητο κομμάτι που αναφέρθηκα προηγουμένως, υπάρχει το πρόγραμμα recharge, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα, και απευθύνεται σε ΜΚΟ που μπορεί να είναι πολύ παλιότερες και προσφέρουν σημαντικό έργο αλλά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, είτε οικονομικά είτε οργανωτικά, και δεν έχουν προλάβει να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον. Σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε μία τετ α τετ εξατομικευμένη προσέγγιση κατά την οποία εμείς καταγράφουμε που βρίσκεται η ΜΚΟ, που πρέπει να φτάσει και έπειτα από κοινού φτιάχνουμε ένα πλάνο για το πώς μπορούν να φτάσουν στους επιθυμητούς στόχους.

Αξίζει επίσης να αναφέρω, πως έχουμε δει κενά σε ερευνητικό επίπεδο, και για αυτό τρέχουμε έρευνες για να παρέχουμε ιδέες, βέλτιστες πρακτικές και tips για το τι μπορεί να κάνει καλύτερα μια ΜΚΟ. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει δύο έρευνες με τίτλο «ΜΚΟ & Τραπεζικά Ιδρύματα» και «ΜΚΟ & Crowdfunding»και ακολουθούν και άλλες. 


Η-Ομάδα-του-HIGGS.jpg?mtime=20171004123134#asset:64164


Πώς γίνεται μια ΜΚΟ δεκτή στο Higgs;

Ως προς το πρόγραμμα recharge, μια ΜΚΟ μπορεί να μας στείλει ανά πάσα στιγμή την αίτησή της και ύστερα να κάνουμε την πρώτη συζήτηση και αναλόγως να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα που έχει διάρκεια 4 με 6 μήνες ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός που κάνει την αίτηση.

Όσον αφορά τα προγράμματα incubator και accelerator, ανοίγουν ανά περιόδους οι κύκλοι αιτήσεων και ύστερα προχωράμε στην τελική επιλογή γιατί έχουμε πάντα περισσότερες αιτήσεις από τις θέσεις που μπορούμε να καλύψουμε.

Από πού χρηματοδοτείται το Higgs;

Ιδρυτικός μας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μας έχει βοηθήσει να έχουμε εξασφαλίσει την λειτουργία μας για τα 2 πρώτα χρόνια.  Παρ’όλα αυτά έχουμε ήδη συνεργασίες και με άλλους φορείς και χρηματοδότες στη λογική ότι και εμείς ως ΜΚΟ πρέπει να αναπτύξουμε τα εργαλεία που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητά μας.

Είναι δύσκολο για μια ΜΚΟ να βρει χρηματοδότηση σήμερα στην Ελλάδα;

Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτήν την άποψη. Θεωρώ ότι την τρέχουσα περίοδο, λόγω και της κρίσης, η χρηματοδότηση είναι περισσότερη από ποτέ. Μπορεί να μην είναι απόλυτα πιο εύκολη γιατί είναι ανταγωνιστική, όμως για παράδειγμα το 2012 δημιουργήθηκαν 4 νέα ιδρύματα (Ίδρυμα ΤΙΜΑ, Ίδρυμα Solidarity Now, Hellenic Hope, The Hellenic Initiative) που χρηματοδοτούν τέτοιες δράσεις. Υπάρχουν επίσης περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι και προγράμματα στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι. Ενώ υπάρχει και κόσμος που μπορεί να μην έχει την δυνατότητα για χρηματική υποστήριξη, αλλά έχει χρόνο να διαθέσει. Υπάρχει πιο έντονη ευαισθητοποίηση σε σχέση με το παρελθόν. Οπότε θα έλεγα ότι στο σύνολο πόρων, όχι μόνο την χρηματικών δηλαδή, το οικοσύστημα είναι πλουσιότερο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Προφανώς οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, και δεν μπορούν πάντα αυτοί οι πόροι να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, όμως δεν είναι δύσκολο για μια οργάνωση να βρει αυτούς τους πόρους αν το κάνει σωστά και οργανωμένα.


Εκπαίδευση-ΜΚΟ-στο-HIGGS.JPG?mtime=20171004123333#asset:64165


Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στα πρώτα σας βήματα στο Higgs;

Όπως και σε οποιαδήποτε νεοσύστατη οργάνωση, το να στήσουμε τον χώρο σε μικρό χρονικό διάστημα σίγουρα αποτέλεσε ένα θέμα για εμάς. 21 Μαρτίου μας δόθηκε το κτίριο, 21 με 23 παραλαμβάναμε τα έπιπλα, στις 24 είχαμε την πρώτη  μας εκδήλωση 40 ατόμων, ύστερα 25 με 27 ήρθαν ζωγράφοι και έβαλαν την πινελιά τους στους τοίχους του Higgs φτιάχνοντας σχέδια τα οποία θα εξέφραζαν τις 4 αξίες μας: Συνεργασία – Φιλανθρωπία – Εμπιστοσύνη – Αλληλεγγύη και στις 28 ξεκίνησε το πρώτο μας πρόγραμμα. Οπότε η πίεση του χρόνου ήταν σίγουρα ένα μεγάλο αγκάθι για εμάς.

Ένα άλλο θέμα που είχαμε, ήταν να δώσουμε την απάντηση στην ερώτηση «Τι είναι το Higgs;». Να εξηγήσουμε στον κόσμο και τις οργανώσεις το τι θέλαμε να κάνουμε, γιατί για παράδειγμα τα προγράμματα incubator και accelerator είναι γνωστά στον κόσμο των startup αλλά όχι σε αυτόν των ΜΚΟ. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να επικοινωνήσουμε το έργο μας προς τα έξω, ακόμη και τώρα που έχουμε 60 πρεσβευτές – ΜΚΟ που είτε έχουν ήδη περάσει από τα προγράμματά μας είτε τα περνούν αυτήν την περίοδο. Πιστεύω όμως πως με βάση των αριθμό των αιτήσεων και της αποδοχής που είχαμε από το κοινό και τις οργανώσεις, έχουμε πετύχει να μεταδώσουμε προς τα έξω το νόημα της δράσης μας.

Πραγματοποιείτε πολλές εκδηλώσεις στο Higgs και μάλιστα αυτή την Κυριακή συγκεκριμένα, 8 Οκτωβρίου 2017, διοργανώνετε το Higgs NGO fair. Πείτε μας δύο λόγια.

Το Higgs NGO Fair είναι μια μεγάλη γιορτή, ένα μεγάλο ευχαριστώ στις 60 οργανώσεις που μας έχουν εμπιστευτεί και έχουν περάσει από τα προγράμματά μας, αλλά και μια προσπάθεια να ενημερώσουμε συνολικά τον κόσμο για το έργο αυτών των οργανώσεων και άλλων. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με βιωματικά και διαδραστικά εργαστήρια και δράσεις σε ολόκληρο το κτίριο του Higgs, στα οποία είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Και στην συνέχεια, θα έχουμε ένα κλειστό speed-dating event στο οποίο στόχος είναι να υπάρξει ‘’έρωτας’’ μεταξύ χρηματοδοτών και ΜΚΟ. Έχουμε εντοπίσει πως υπάρχει μια απόσταση αναμεσά τους, καθώς συχνά οι ΜΚΟ φοβούνται ίσως να πλησιάσουν τους χρηματοδότες. Οπότε εμείς τους διευκολύνουμε βάζοντάς τους στο ίδιο τραπέζι για 10 λεπτά.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον του Higgs σε 5 χρόνια από τώρα;

Σε 5 χρόνια από  τώρα θα ήθελα να μπορώ να κοιτάζω πίσω και να βλέπω ακόμη περισσότερες οργανώσεις που έχουν περάσει από τα προγράμματά μας αλλά και ακόμα περισσότερο αριθμό οργανώσεων που να μην υποβάλλουν αιτήσεις στα πρώτα προγράμματα για να τα εξελίξουμε παραπέρα. Θέλουμε με την τεχνογνωσία μας να έχουμε καλύψει ένα κενό στο οικοσύστημα των ΜΚΟ της Ελλάδος, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικότερα και πιο ομαλά με σκοπό μια καλύτερη ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν ήδη ΜΚΟ που με ελάχιστους πόρους πραγματοποιούν εξαιρετικό έργο. Εμείς λοιπόν θέλουμε να τις βοηθήσουμε να κάνουν το έργο τους ακόμα πιο αποδοτικά! Αυτός ο συνδυασμός πάθους και τεχνογνωσίας είναι που μπορεί να απογειώσει το οικοσύστημα που ήδη αναπτύσσεται σε καλούς ρυθμούς.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με μια ΜΚΟ, είτε εθελοντικά είτε ιδρύοντας μία από την αρχή;

Αρχικά τους ευχαριστώ ως μέλος της Ελληνικής κοινωνίας που είδαν ένα κενό και θέλουν να το καλύψουν.

Όσον αφορά τώρα τους νέους που επιθυμούν να δημιουργήσουν μια οργάνωση έχω να πω πως υπάρχει πολλή μεγάλη γνώση εκεί έξω η οποία δεν διαχέεται εύκολα, είναι όμως συγκεντρωμένη και δεν χρειάζεται να ανακαλύψουν τον τροχό. Μπορούν για παράδειγμα ανά πάσα στιγμή να μας χτυπήσουν την πόρτα και εμείς θα βρούμε τρόπο να τους βοηθήσουμε.

Όσοι από την άλλοι ενδιαφέρονται για εθελοντική δράση, θα έλεγα πως πρέπει να ξεπεράσουν τις όποιες αρνητικές σκέψεις/καχυποψίες έχουν για το έργο των ΜΚΟ. Να επιλέξουν την ΜΚΟ που είναι κοντά στα ενδιαφέροντά τους, και στην πορεία θα δουν πως η πλειονότητα αυτών των οργανώσεων, αν όχι όλες, πραγματοποιούν πραγματικά ένα τόσο όμορφο έργο, που όπως συνέβη και με εμένα, θα ερωτευτούν αυτό το οικοσύστημα και θα γεμίσουν τους εαυτούς τους με τρομερές εμπειρίες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr